Hondenverzorging
- Veelgestelde vragen
- Wat hoort bij de hondenverzorging?
- Hoeveel verzorging heeft een hond nodig?
- Hoe kan ik de poten van mijn hond verzorgen?
- Wanneer mag ik mijn hond scheren?
- Wat helpt tegen teken?
Wat hoort bij de hondenverzorging?
- Vachtverzorging
- Oogverzorging
- Oorverzorging
- Tandverzorging
- Nagelverzorging
Als je hond flaporen heeft, kunnen deze gevoelig zijn voor mijten, ontstekingen, ingegroeide haren en infecties. Controleer de oren van je hond wekelijks op rode verkleuringen en een overproductie van oorsmeer en reinig de oren eventueel met een speciale oorreiniger voor honden. Sommige hondenrassen hebben meer last van overmatig traanvocht of juist droge ogen. Daarom moeten de ogen bij honden ook dagelijks worden verzorgd.
Voor de tandreiniging kun je kiezen voor hondenspeeltjes die gericht zijn op de verzorging van de tanden. Af en toe is echter ook een poetsbeurt vereist om tandsteen en slechte adem te voorkomen.
Hoeveel verzorging heeft een hond nodig?
De intensiteit van de verzorging is afhankelijk van het hondenras en dus van de voor het ras kenmerkende vacht of de staat van de huid. De vacht van langharige honden moet vaker worden verzorgd dan de vacht van kortharige honden. In sommige gevallen moeten langharige rassen dagelijks worden gekamd.
Je mag je hond niet te vaak wassen, alleen als het echt nodig is. Bijvoorbeeld als hij zich in modder en dergelijke heeft gewenteld of als hij last heeft van ongedierte. Hiervoor moet je een speciale hondenshampoo gebruiken die op de huid en vacht is afgestemd en een langdurige verzorging biedt. Daarna kun je je hond een hondenbadjas omdoen om het droogproces te versnellen.
Hoe kan ik de poten van mijn hond verzorgen?
Tot de hondenverzorging hoort niet alleen de vachtverzorging, maar ook de verzorging van de poten. Naast een regelmatige controle van de nagels, kun je de poten met potenbalsem insmeren. Dat is met name in de winter bij kou en strooizout belangrijk om een pijnlijk inscheuren van de poten te voorkomen. Hondenpoten zijn normaal gesproken zacht en glad, maar worden door verschillende ondergronden zwaar belast. Daarom moet je er met een goede verzorging voldoende aandacht aan geven.
Bij Kramer Paardensport kun je voor je hond potenbalsem van sugar dog kopen. Het werkt hydraterend en verzorgt gebarsten hondenpoten. Daarnaast hebben wij ook dierverzorgingsoliën in ons assortiment die niet alleen voor de behandeling van wonden en schuurplekken, maar ook voor de pootverzorging geschikt zijn.
Knip ook de vacht af die over de poten groeit. Hier kunnen vuil en ijs in klompen gaan vastzitten en vervolgens pijnlijk tussen de bal van de poten drukken. Als er toch klompjes zijn ontstaan, kun je deze met lauwwarm water losmaken. Daarna is het afdrogen van de hondenpoten, vooral in de ruimten tussen de tenen van belang, omdat deze anders kunnen ontsteken.
Wanneer mag ik mijn hond scheren?
Hondenrassen zonder ondervacht die niet haren en extreem veel vacht ontwikkelen of ook oude honden met problemen met de bloedcirculatie kunnen in de zomer worden geschoren. Honden hebben maar weinig zweetklieren en reguleren de lichaamstemperatuur door te hijgen. Minder vacht door een scheerbeurt kan voor verlichting zorgen. Bovendien wordt de huid zo beter geventileerd en worden mogelijke huidziekten tegengegaan. Honden met ondervacht daarentegen kunnen regelmatig met een ruihulp worden gekamd om overtollige vacht te verwijderen. Honden met ruwharige vacht of draadhaar moeten wederom worden getrimd.
Als je je hond regelmatig zelf scheert, is de aanschaf van een eigen hondentondeuse aan te raden. Bij Kramer Paardensport kun je de juiste tondeuse voor je hond kopen. De tondeuses van Kramer met een accu van het merk SHOWMASTER en Aesculap zijn geschikt voor buiten scheren en kleinere honden, terwijl kabelgebonden tondeuses veeleer voor grote honden en lange scheerbeurten geschikt zijn. De kleine accu-scheerapparaten van SHOWMASTER zijn bovendien stil en daarom zeer aangenaam voor de hond. Dankzij verschillende opsteekkammen is een scheerbeurt mogelijk die aan de hond en de vacht is aangepast.
Wat helpt tegen teken?
Tijdens wandelingen loopt je hond langs en door hoog gras en struiken waardoor hij teken kan oplopen. Omdat deze beestjes infectieziekten zoals de ziekte van Lyme of anaplasmose kunnen overdragen, moet je je hond tegen teken beschermen.
De beste bescherming tegen teken zijn anti-tekenmiddelen. Deze voorkomen dat de teek zich op de hond prettig voelt en naar een geschikte steekplek gaat zoeken. Er zijn twee soorten anti-tekenmiddelen: chemische en natuurlijke. Chemische anti-tekenmiddelen bevatten farmaceutische ingrediënten. Die worden bijvoorbeeld gebruikt voor tekenhalsbanden of spot-on-middelen. Hierbij wordt de betreffende vloeistof in kleine hoeveelheden tussen de schouderbladen van de hond gedruppeld. Onze spot-on-tekenmiddelen voor honden van sugar dog weren parasieten af, voordat ze zich gaan nestelen en zijn daarom een zinvol middel voor de hondenverzorging.
Als een teek zich onverhoopt toch heeft vastgezet, kun je die makkelijk verwijderen. Hiervoor zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar: Een tekenhaak pakt de teek bij de bek vast en trekt hem eruit. Zo bestaat er geen risico dat de teek wordt platgedrukt. In onze webshop kun je tekenhaken in verschillende maten als set kopen. Bij tekentangen wordt de teek met een grijper bij de kop vastgepakt en aansluitend eruit gedraaid. Ga hierbij extra voorzichtig te werk, omdat je de teek per ongeluk kunt pletten en hiermee de ziekteverwekkers rechtstreeks de hond in duwt. Anderzijds kun je de teek per ongeluk zonder kop eruit draaien. Dit kan tot ontstekingen op de bijtplaats leiden.