Hoefbeslag & kalkoenen
- Veelgestelde vragen
- Welke kalkoenen zijn geschikt voor welk boden?
- Welke kalkoenen zijn er?
- Welke maat van kalkoenen heeft mijn paard nodig?
- Hoe kun je de hoefzool beschermen?
- Hoe kan verstopping bij paard worden voorkomen?
- Wat kan helpen tegen paardengevoelens?
Welke kalkoenen zijn geschikt voor welk boden?
Kalkoenen worden gebruikt bij beslagen paarden om ze meer grip te geven op slechte bodem omstandigheden. Kalkoenen zijn er in verschillende vormen en lengtes, zodat je het gebruik ervan kunt aanpassen aan de omstandigheden. Scherpe, puntige kalkoenen worden gebruikt op harde ondergrond, terwijl brede, hoekige kalkoenen meer worden gebruikt op zachte tot modderige ondergrond.
Kalkoenen worden het meest gebruikt in de springsport of de eventing, omdat daar meestal op gras wordt gereden. Vooral voor wedstrijden in de open lucht, waar de grond nat en glad is, zijn extra lange sporen aan de achterhoeven aan te bevelen. Voor universeel gebruik zijn vierkante kalkoenen de beste oplossing.
Welke kalkoenen zijn er?
Er zijn verschillende soorten kalkoenen ontworpen voor verschillende bodemomstandigheden. Niettemin kunnen de kalkoenen ook "over de grond" worden gebruikt. We hebben hieronder enkele modellen kalkoenen opgesomd:
- Kegelvormig
- H-Kalkoen
- Ronde kop
- Groef grip
- Gras of grasmatten
- Veelzijdig
- Vierkant: Standaard en all-rounders
- Zand
Voorwaarde voor het gebruik van kalkoenen zijn natuurlijk de schroefgaten in de hoefijzers. Deze zijn vastgeschroefd door de hoefsmid.
Naast de kalkoenen heb je ook toebehoren nodig om de kalkoenen schoon te maken of aan te spannen. Een reinigingsborstel is hierbij een must. Je moet het altijd gebruiken voordat je het erin schroeft. Met de doorn aan één kant, kan je grof vuil uit het gat halen. Gebruik de ronde borstel aan de andere kant om fijn stof te verwijderen. Dit voorkomt dat de kalkoenen vastlopen en later weer losraken.
Welke maat van kalkoenen heeft mijn paard nodig?
De grootte van de schroefdraad varieert van smid tot smid en hangt af van de schroefdraad die zij in de ijzers boren. Over het algemeen zijn er de volgende kalkoenen of schroefdraadmaten:
- M12
- M10
- 3/8" inch
- W12 (speciale draad)
Hoe kun je de hoefzool beschermen?
De beste manier om de hoefzool te beschermen tegen scherpe stenen of stoten is het aantrekken van een hoefschoen. Met name voor paarden in open stallen zijn hoefschoenen echter niet de optimale oplossing, omdat zij dan permanent moeten worden gedragen. Ze zijn meer geschikt als tijdelijke hoefbescherming. Beter geschikt zijn speciale hoefzolen die ofwel de hele hoefzool of een deel ervan bedekken. Het beste is om je hoefsmid te vragen welke inlegzolen hij voor je paard zou aanraden. Dit is een individuele aangelegenheid die niet in zijn algemeenheid kan worden beantwoord.
Als alternatief, en ook voor tijdelijk gebruik, kan men gebruik maken van zooltjes. Deze zijn vooral goed voor verwondingen in het hoefgebied. Voor optimale bescherming bij verwondingen en om de hoefzool schoon te houden, kan je medische hoefschoenen kopen.
Je kunt de hardheid van de hoorn van de hoef ook ondersteunen door hoornverhardende verzorgingsproducten te gebruiken. Zo kan je bijvoorbeeld hoefverharder kopen bij onze hoefverzorgingsproducten. Als jouw paard een bijzonder dunne hoefzool heeft, kan het ook een tekort aan bepaalde vitaminen hebben. In dit geval raden wij aan om bijvoorbeeld vitamine biotine te voeden. In onze aanvullende voersoorten kun je voer vinden dat de hoefgezondheid ondersteunt.
Hoe kan verstopping bij paard worden voorkomen?
Vooral in de winter kan het gebeuren dat sneeuw- of ijsklontjes zich in de hoefijzers verzamelen. Dit kan de gewrichten en pezen beschadigen, het risico op verdraaiing verhogen en een negatief effect hebben op de beweging van het paard. Een samenklontering kan worden voorkomen door antislip inlegzool. Dit is een kunststof ring die tussen de draagrand van de hoef en het ijzer wordt gespijkerd. De voortdurende beweging van het materiaal voorkomt de vorming van een koudebrug en bijgevolg het aanvriezen van de sneeuw.
In onze onlineshop kan je inlegzolen kopen in verschillende maten om te voorkomen dat de sneeuw zich opstapelt. Zij bestaan uit een stabiele maar flexibele metalen ring met een kunststof bedekking en worden in het hoefijzer geklemd.
In tegenstelling tot kunststof hoefzolen bieden noppen grip in de sneeuw, maar kunnen zij niet voorkomen dat de sneeuw oprolt.
In het geval van vrije hoeven kan voor korte afstanden hoefolie of hoefvet worden gebruikt. Dit voorkomt dat de sneeuw te veel aan de hoef blijft kleven. Dit is echter geen optimale oplossing voor lange afstanden.
Wat kan helpen tegen paardengevoelens?
Elk paard reageert anders op verschillende ondergronden, aangezien de conditie van de hoorn voor elk paard uiterst individueel is. Je moet dus een oplossing vinden die op jouw paard is afgestemd. Mogelijkheden die je met de hoefspecialist kunt bespreken zijn:
- Hoefschoenen
- Hoefijzers
- Kunststof ijzers
- IJzers met kunststof inzetstukken
- Gelijmd beslaan