Hoofdstellen & toebehoren
- Veelgestelde vragen
- Wat is het verschil tussen een hoofdstel en een rijhalster?
- Welke hoofdstel is geschikt voor mijn paard?
- Welke trens zou voor een jong paard moeten gebruikt worden?
- Wat zijn de beste materialen voor trensenbitten?
Wat is het verschil tussen een hoofdstel en een rijhalster?
Vaak zijn de termen trens, rijhalster en hoofdstel in de omgangstaal niet duidelijk van elkaar gescheiden. Het rijhalster beschrijft het hoofdstel, dat bestaat uit een nekriem, neusriem en bakriem. Een rijhalster kan zowel ontworpen worden voor bitloos rijden als voor het vastgespen van een bit.
Strikt genomen beschrijft een trens het bit, terwijl het hoofdstel de combinatie van rijhalster en bit beschrijft.
In algemeen gebruik wordt trens echter gebruikt als synoniem voor het hoofdstel. In onze online shop kun je verschillende hoofdstellen voor paarden kopen:
- Engelse en gecombineerde hoofdstellen
- Zweedse hoofdstellen & stangen en trens
- Hannoveraanse & Mexicaanse hoofdstellen
- Bitloze hoofdstellen
- Mix & Match hoofdstellen
Onze accessoires voor hoofdstellen omvatten
Welke hoofdstel is geschikt voor mijn paard?
Naast de juiste sluiting is ook de keuze van het juiste hoofdstel voor het paard van cruciaal belang voor paardvriendelijk rijden. De gezichtszenuwen van het paard bevinden zich net onder het huidoppervlak en kunnen gemakkelijk gekneusd worden. In onze winkel kun je verschillende soorten hoofdstellen kopen die zijn aangepast aan de verschillende hoofdvormen van het paard.
Engelse en gecombineerde hoofdstellen worden in bijna alle takken van de paardensport gebruikt. Een rijhalster zonder sperriemen wordt een Engels rijhalster genoemd. De kracht wordt afgeleid naar de brug van de neus. In combinatie met een correct gegespt sperriempje, waar twee vingers onder kunnen worden geschoven, wordt het bit extra gestabiliseerd in de mond. Dit kan nuttig zijn voor paarden die het bit heen en weer duwen met hun tong.
Zweedse rijhalsters zijn bijna identiek aan de Engelse en gecombineerde hoofdstellen. De neusriem daarentegen is breder en dikker opgevuld en wordt in de kinholte vastgegespt door middel van een katrol, waardoor volgens studies meer bewegingsvrijheid mogelijk is. Dit geeft minder druk op de brug van de neus. Zorg ervoor dat je hem niet te strak vastgespt, wat gemakkelijk kan gebeuren vanwege de katrol.
Bij het dressuurrijden worden vaak stang hoofdstellen gebruikt, die gevoeligere hulpen mogelijk maken. Daartoe wordt een tweede bakriem aan het rijhalster bevestigd, waarin een onderlegtrens wordt vastgegespt.
In tegenstelling tot de andere twee hoofdstellen wordt de neusriem van het Hannoveraner rijhalster voor het bit vastgegespt en heeft daardoor een soortgelijke werking als een sperriem. Het is bijzonder geschikt voor paarden met een langere mondspleet en voor paarden die gevoelig zijn voor de mond.
Bij het springen en veelzijdigheid wordt vaak het Mexicaanse rijhalster gebruikt, waarbij de twee neusriemen elkaar op de neusrug kruisen. De knik geeft het paard meer vrijheid om te ademen als het goed gedaan wordt.
Fijne hulpen zijn ook mogelijk met een bitloos hoofdstel. Bij correct gebruik kan een bitloos hoofdstel zacht zijn voor de gevoelige mond van het paard. Maar wees voorzichtig: in de verkeerde handen kunnen vooral hoofdstellen met opzetstukken zo'n sterke hefboomwerking hebben dat het zelfs tot botbreuken kan leiden.
Welke trens zou voor een jong paard moeten gebruikt worden?
De keuze van de juiste trens voor een jong paard moet worden gemaakt uit de combinatie van rijhalster en trensenbit. Het bit heeft een grote invloed op de mondactiviteit van het jonge paard of op de aanvaarding van het bit.
In het algemeen worden bitloze hoofdstellen niet gebruikt voor de training van jonge paarden, vooral niet voor jonge paarden in de tandwisseling. Op het gebied van bitten zijn enkele of dubbele gebroken watertrensen in combinatie met een Engelse rijhalsters geschikt voor jonge en gevoelige paarden, waarbij dubbele gebroken trensen de voorkeur verdienen, omdat zij meer tongvrijheid geven en comfortabeler zijn in de mond. Bustrensen worden ook vaker gebruikt bij de training van jonge paarden, maar zijn minder geschikt voor paarden die nog niet vertrouwd zijn met het bit. Dit komt doordat de teugelhulpen directer worden doorgegeven dan bij ringtrensen, wat een harder effect heeft op de tong.
Tegelijkertijd moet je letten op de juiste maat. Een te groot of te dik bit kan leiden tot het zogenaamde notenkraker-effect. In dit geval staat het bit rechtop in de paardenmond wanneer aan de teugels wordt getrokken, drukt het tegen het gehemelte en klemt het de slokdarm. Zoek daarom het juiste bit voor het jonge paard en controleer na enige tijd of het nog past om het paard zo comfortabel mogelijk te maken. Je kunt meer lezen over het bepalen van de bitmaat in onze FAQ voor bitten.
Wat zijn de beste materialen voor trensenbitten?
Bitten van alle soorten metaal zijn de klassieker onder de trensenbitten. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende legeringen van koper, ijzer en edelstaal. Sommige modellen van onze trensenbitten zijn gemaakt van roestvrij edelstaal en hebben geïntegreerde koperen stukken, die snel door het paard worden geaccepteerd en de kauwactiviteit stimuleren. Sommige legeringen bevatten nikkel, maar dit kan allergische reacties veroorzaken op de slijmvliezen van het paard. Vraag daarom vooraf bij de fabrikant na of edelstalen bitten een aandeel nikkel bevatten, zodat je geen allergieën bij het paard veroorzaakt.
Kunststof en rubberen bitten zijn momenteel in opkomst. We hebben APPLE MOUTH trensenbitten in ons assortiment, een populair alternatief voor edelstalen bitten. De geïntegreerde appelsmaak stimuleert het paard om meer te kauwen, wat de ontspanning van het paard vergroot en uiteindelijk de doorlaatbaarheid van het paard bevordert.