Mineraalvoer voor het paard
- Veelgestelde vragen
- Welk mineraalvoeder is er voor paarden?
- Wanneer moet je het paard mineraalvoer geven?
- Welke alternatieven zijn er voor conventioneel mineraalvoer?
- Welke mineralen heeft mijn paard nodig?
Welk mineraalvoeder is er voor paarden?
- Korrelvorm
- Poeder
- Brickettes
- met of zonder melasse
- muesli's met mineralen
Mineraalvoer voor paarden wordt meestal geproduceerd in korrelvorm, omdat het gemakkelijk te doseren is en langer houdbaar is. Voor paarden uit open of loslopende stallen, waar apart voederen moeilijk is, wordt mineraalvoer in snoepvorm of als brickettes aanbevolen. Houd er echter rekening mee dat deze niet in de hoeveelheden als snoepjes mogen worden gevoerd, anders kan overdosering optreden.
Het belangrijkste aspect van mineraalvoeders zijn echter de ingrediënten. Deze moeten gemakkelijk beschikbaar zijn voor het paard, zodat ze daar terechtkomen waar ze nodig zijn. Mineraalvoeders zijn samengesteld uit minder gemakkelijk beschikbare anorganische stoffen en effectief bruikbare organische verbindingen. Sommige fabrikanten vertrouwen op minerale voeders met zuiver organische bestanddelen, die meestal duurder zijn. Bij de aankoop van mineraalvoeder moet je er dus op letten dat de ingrediënten gemakkelijk bruikbaar zijn voor het paard. Wat er precies schuilgaat achter de termen organisch en anorganisch en hoe je ze van elkaar kunt onderscheiden, kun je lezen in onze gids over mineraalvoer.
Wanneer moet je het paard mineraalvoer geven?
De belangrijkste energiebron van het paard is ruwvoer, dat het opneemt in de vorm van hooi of gras. Maar de intensieve landbouw heeft het land grotendeels weggespoeld en daarmee ook de voedergewassen die erop groeien. Belangrijke mineralen zoals zink, koper en selenium komen zelden voor in het basisvoer en moeten aan het paard worden toegediend via een hoogwaardig mineraalvoer. Vooral licht gevoederde paarden die onderhoud nodig hebben, krijgen gewoonlijk te weinig mineralen toegediend, omdat zij weinig of geen gevitaliseerd en gemineraliseerd krachtvoer krijgen. Het bijvoederen van mineraalvoer is dus aan te bevelen in coördinatie met het basisvoer.
Het mineraalvoer moet in de eerste plaats de tekorten aan nutriënten van het basisvoer compenseren en een zeer hoge biologische beschikbaarheid hebben. Dit betekent dat mineralen die in organische verbindingen aanwezig zijn, snel en gemakkelijk door het paard kunnen worden opgenomen. In sommige levensfasen, zoals de groei, de kweek of de vachtwisseling, neemt de behoefte aan bepaalde bulk- en sporenelementen toe. Dan moet het mineraalvoer in hoeveelheid en samenstelling dienovereenkomstig worden aangepast.
Om aan de individuele behoeften van de paarden te voldoen, hebben wij verschillende mineraalvoeders in ons assortiment. Of het nu gaat om het klassieke mineraalvoer dat het paard voorziet van de belangrijkste elementen, mineraalvoer voor paarden met stofwisselingsproblemen of mineraalvoer voor seniorenpaarden, bij ons vind je de juiste mineraalvoorziening voor je paard.
Welke alternatieven zijn er voor conventioneel mineraalvoer?
Conventioneel of klassiek mineraalvoer dekt de basis micronutriënten en is beschikbaar in korrelvorm. Voor paarden die in de wei of open stallen worden gehouden of voor paarden die geen gemineraliseerd wiegvoer krijgen, kan mineraalvoer in snoepjesvorm zinvol zijn. Maar wees voorzichtig: mineraalvoer in handzaam formaat mag niet inflatoir worden gevoerd, anders ontstaat er een overaanbod aan mineralen. Zoals bij alle mineraalvoer, moeten de aanbevelingen van de fabrikant worden opgevolgd.
Veel paardenmuesli's zijn gewoonlijk verrijkt met voedingsstoffen en vitale stoffen, zodat geen extra mineraalvoer hoeft te worden toegevoegd als de aanbevolen voederhoeveelheid wordt gebruikt. Aangezien paarden in de meeste gevallen echter minder dan het aanbevolen dagrantsoen krijgen, moet het tekort aan mineralen worden gecompenseerd met een mineraalvoer.
Nog beter dan een conventioneel mineraalvoer, dat de voedingsstoffen wijd verspreidt, is een mineraalvoer dat is afgestemd op de behoeften van het paard. Om te weten te komen of het paard een tekort heeft, is een grondig onderzoek van het bloed, de buitenkant en de rest van het voederrantsoen van cruciaal belang. In overleg met de dierenarts kan uiteindelijk een mineraalvoer worden gevonden dat de mineralen die niet door het basisvoer worden gedekt, in evenwicht brengt. In ons assortiment vind je dan ook een ruime keuze aan gerichte mineraalvoeders.
Welke mineralen heeft mijn paard nodig?
Aangezien paarden zelf geen mineralen kunnen aanmaken, moeten deze via het voeder worden toegediend. Het basis- en krachtvoer bepalen hoe groot de behoefte aan afzonderlijke mineralen is. Deze zijn onderverdeeld in bulk- en sporenelementen en zijn verantwoordelijk voor verschillende functies in het paardenlichaam:
- Calcium zorgt voor sterke paardenbotten
- Magnesium houdt de spieren gezond
- Kalium ondersteunt het zenuwstelsel
- Fosfor voor stabiele cellen
- Natrium voor een goed functionerend zenuwstelsel en een evenwichtig zuur-base-evenwicht
- IJzer voor de vorming van bloed
- Chloor regelt de waterhuishouding
- Koper voor een goed immuunsysteem
- Zink zorgt voor een gezonde huid, vacht en hoeven. Ook de slijmvliezen hebben baat bij zink
- Mangaan regelt de vetbalans.
Meer gedetailleerde informatie over de bevoorrading met mineralen vind je in onze gids.