Artikelbeschrijving
Enkelvoudig voer voor paarden.
Dankzij de geplette en gemalen toestand van de voederklare zaden zijn waardevolle ingrediënten beschikbaar die anders onverteerbaar zouden blijven voor het paard door het kaf. Lijnzaad heeft een hoog vetgehalte van meer dan 40%. Onverzadigde vetzuren overheersen met 80 tot 90 %, waaronder ongeveer 20 tot 30 % oliezuur en linolzuur en 40 tot 60 % linoleenzuur, die tot de omega-3 vetzuren behoren. Omega-3 vetzuren kunnen een positief effect hebben op de elasticiteit van het celmembraan van bloed- en zenuwcellen. Daardoor kunnen ze de bloedcirculatie in het lichaam bevorderen. Na het zwellen bevatten ze ook slijmstoffen, die de maag- en darmwand omhullen en daardoor een kalmerend effect kunnen hebben op paarden met bijvoorbeeld maagzweren. De schillen zijn ook zeer vezelrijk en kunnen daarom een intacte spijsvertering ondersteunen. Lijnzaad zelf is bijzonder rijk aan selenium en waardevolle vitaminen zoals vitamine B1, B2, B6 en E. Omdat het zaad tot acht keer zijn gewicht aan water kan absorberen en dus binden, zou het ook een dieetwerking hebben en wordt het aanbevolen bij diarree, kolieken en waterige ontlasting.
Samenstelling: 100 % lijnzaad (gemalen).
Voedingsadvies:
Veulens, jonge paarden, pony's: 50-80 g per dag
Grote paarden: 100-120 g per dag
Opmerking:
Niet verhitten boven 50 °C, anders worden waardevole ingrediënten vernietigd. Weken of koken is niet nodig! Het lijnzaad kan ongekookt bij het voer worden gegeven als de voedingsadviezen worden opgevolgd.
Informatie over het blauwzuurgehalte:: Een hoeveelheid van 4 mg blauwzuur per kilogram lichaamsgewicht van het paard wordt als dodelijk beschouwd. 1 g lijnzaad bevat ongeveer 0,2 mg blauwzuur, wat betekent dat een paard (500 kg) meerdere kilo's lijnzaad zou moeten binnenkrijgen om vergiftiging op te lopen.
Volgens de literatuur (Meyer en Coenen (2014): Pferdefütterung, Enke Verlag, Edition 5, Stuttgart, p. 137 e.v.) is lijnzaad veilig voor een volwassen paard en kan het ook droog gevoerd worden.
Als je echter geen risico's wilt nemen, kun je lijnzaad koken. 10 minuten koken inactiveert het enzym linase. Hoewel dit de hoeveelheid blauwzuur niet vermindert, voorkomt het wel dat het af en toe vrijkomt in de darm. Koken verbetert ook de slijmvorming van het lijnzaad. Het proces heeft echter ook een nadeel: hittegevoelige omega-3 vetzuren en vitaminen worden tijdens dit proces vernietigd. Zorg er ook voor dat je het lijnzaad pas voert nadat het is afgekoeld. Heet voer irriteert de maag van het paard.
Bijpassende artikelen
Reviews


voor lijnzaadmeel
0 van 0 Klanten kunnen dit artikel aanraden
Krämer Pferdesport GmbH & Co. KG, 4. Industriestr. 1 + 2, D, 68764, Hockenheim, info@kraemer.de, www.kraemer.de