- Veelgestelde vragen
- Welke vliegenmaskers zijn er?
- Welke maat moet het vliegenmaskers hebben?
- Is er een vliegenmasker dat niet schuurt?
- Kan het vliegenmasker zonder problemen onder het hoofdstel worden bevestigd?
- Welk vliegenmasker heeft UV-bescherming?
- Hoe kunnen de ogen van het paard beschermd worden tegen UV-stralen?
- Welk vliegenmasker biedt mijn paard veel vrijhed op de ogen?
Vliegenmaskers & -frontriemen
- Veelgestelde vragen
- Welke vliegenmaskers zijn er?
- Welke maat moet het vliegenmaskers hebben?
- Is er een vliegenmasker dat niet schuurt?
- Kan het vliegenmasker zonder problemen onder het hoofdstel worden bevestigd?
- Welk vliegenmasker heeft UV-bescherming?
- Hoe kunnen de ogen van het paard beschermd worden tegen UV-stralen?
- Welk vliegenmasker biedt mijn paard veel vrijhed op de ogen?
Welke vliegenmaskers zijn er?
Vliegenmaskers beschermen de ogen, neusgaten en oren van het paard tegen vervelende vliegen en zwarte vliegen. Afhankelijk van het model beschermen vliegenmaskers het hoofd van het paard in meer of mindere mate. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen vliegenmaskers:
- met oordelen
- zonder oordelen
- met (verwijderbare) neusgatbescherming
- met neusvleugel franjes
- om over te trekken
- met geïntegreerde UV-bescherming
Welke maat moet het vliegenmaskers hebben?
Vliegenmaskers zijn meestal verkrijgbaar in eenheidsmaten, gaande van XXS tot XL of van Shetland pony tot koudbloed of pony, cob, full, afhankelijk van de fabrikant. Tot op zekere hoogte kunnen vliegenmaskers individueel worden aangepast aan de hoofdomvang van het paard, waarvoor klittenbandsluitingen een voordeel zijn. Vliegenmaskers die over de onderkaak worden getrokken of met een rits onder de onderkaak worden bevestigd, moeten precies passen om aan hun doel te beantwoorden. In de maattabellen die bij elk vliegenmasker worden geleverd, kun je zien welke maat bij welk paard past. Aangezien de specificaties van fabrikant tot fabrikant of van model tot model kunnen verschillen, bestaat er geen uniforme maatspecificatie. Als je niet zeker weet welke maat vliegenmasker de juiste is voor jouw paard, kun je meerdere maten bestellen en profiteren van ons 30 dagen retourbeleid in het geval je een schoon en onbeschadigd product retourneert.
Is er een vliegenmasker dat niet schuurt?"
Het hoofd van het paard heeft weinig vulling en de huid is dun. Als het vliegenmasker niet past of van hard materiaal is gemaakt, kunnen schaafwonden en open wonden snel ontstaan.
Bij Kramer Paardensport kun je vliegenmaskers kopen met een teddyfleecevulling op het voorhoofd om schuren te voorkomen. Als je een vliegenmasker koopt, let er dan op dat de randen zijn afgezet met fleece, zodat er geen scherpe naden tegen de huid drukken. Dit is vooral belangrijk als je het masker goed moet vastmaken om te voorkomen dat vliegen onder het masker kruipen. Er zijn ook vliegenmaskers met flexibel elastiek over de neusbrug, die zich optimaal aan de neus aanpassen.
Een ander criterium om ervoor te zorgen dat het vliegenmasker niet schuurt, is het gewicht. Zorg ervoor dat het masker niet te zwaar is. Als het paard schudt, kan een zwaar masker heen en weer zwaaien en wrijving veroorzaken. Bovendien zal een zwaar masker sneller van het hoofd van het paard worden geschud dan een licht masker. Last but not least, zorg ervoor dat er voldoende oogafstand is. Het netweefsel mag niet op de oogcontour drukken. Daarom vind je bij Kramer Paardensport alleen vliegenmaskers met een afstandsnaad in het gezichtsgedeelte, waardoor irritatie van de ogen wordt voorkomen.
Kan het vliegenmasker zonder problemen onder het hoofdstel worden bevestigd?
Als je een vliegenbescherming voor het gezicht van het paard wilt gebruiken tijdens het uitrijden, moet je ervoor zorgen dat het goed vastzit, niet schuurt en de stand van het halster niet beïnvloedt. Veel vliegenmaskers zijn ontworpen om permanent te worden gedragen, en daarom hebben ze een dikke fleecevulling op het voorhoofd en in de nek, en zijn ze dus ongeschikt om onder een hoofdstel te dragen. Als je een vliegenmasker voor het rijden wilt gebruiken, moet je het liever over het hoofdstel vastmaken en een dun masker kiezen. Je kunt ook vliegenfranjes aan het hoofdstel of de halster bevestigen voor het uitrijden. Deze kunnen worden aangevuld met oornetjes. Ze zien er niet alleen slim uit, maar dienen ook om de oren te beschermen tegen zwarte vliegen en zo te voorkomen dat het paard permanent met zijn hoofd schudt.
Welk vliegenmasker heeft UV-bescherming?
Sommige vliegenmasker modellen hebben geïntegreerde UV-bescherming. Dit is vooral een voordeel voor paarden die snel verbranden door de zon, bijvoorbeeld paarden met een brede bles. Zelfs vliegenmaskers zonder UV-bescherming bieden een zekere mate van bescherming tegen de zon, omdat het materiaal de zonnestralen kan absorberen. Als je paard echter gevoeliger is voor de zonnestralen, kunt je het beste overschakelen op een vliegenmasker met UV-bescherming. Deze zijn al verkrijgbaar met 60% UV-bescherming. In onze online shop kun je ook vliegenmaskers met UV 70+ kopen. De beschermingsfactor hangt af van de dichtheid en het soort stof. Vliegenmaskers van Felix Bühler met UV-bescherming voldoen aan de norm BS EN 13758-1:2002 + A1:2006: Textiel Beschermende eigenschappen tegen ultraviolette zonnestraling.
Hoe kunnen de ogen van het paard beschermd worden tegen UV-stralen?
Om de ogen van je paard te beschermen tegen gevaarlijke UV-straling, helpt het om vliegenmaskers te dragen. Zelfs een eenvoudig vliegenmasker met vliegengaas over de ogen is nuttig, aangezien stoffen op zich een deel van de straling kunnen onderscheppen. Maar als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, adviseren wij vliegenmaskers met UV-bescherming met ten minste beschermingsfactor 60. In onze online shop kun je vliegenmaskers met UV-bescherming kopen van Felix Bühler, THERMO MASTER, HORSEWARE en Bucas.
Welk vliegenmasker biedt mijn paard veel vrijhed op de ogen?
Het vrijmaken van de ogen is essentieel bij vliegenmaskers, omdat anders irritatie van de ogen en, in het ergste geval, bindvliesontsteking kan optreden. Om te voorkomen dat het gaas op de ogen drukt, is een afstandsnaad geïntegreerd om een veilige afstand te creëren. Let er bij de verzorging van het masker op dat je het weer in vorm brengt en dat de oogspleet ook na het wassen behouden blijft. Voor extra afstand tussen de ogen en het vliegennet vind je in onze online shop modellen die zijn geïnspireerd op de beschermuitrusting van imkers. Ze hebben een geïntegreerde ring over het voorhoofd die het vliegenbeschermingsnet in een stabiele boog weg van de ogen houdt. Zelfs als hij rolt, blijft de afstand behouden.
Je kunt ook vliegenmaskers van STONEDEEK of Felix Bühler kopen om over de ogen te dragen, waarvan het netmateriaal stijf is en zijn vorm behoudt om een royale oogzone te creëren.