Trekkingzadels
- Veelgestelde vragen
- Wat onderscheidt een trekkingzadel van andere soorten zadels?
- Wat zijn de verschillen tussen trekkingzadels?
- Hoe vind ik het juiste trekkingzadel voor mij en mijn paard?
- Welke accessoires heb ik nodig voor mijn trekkingzadel?
Wat onderscheidt een trekkingzadel van andere soorten zadels?
Een trekkingzadel is zo ontworpen dat het geen onaangename druk of schuring veroorzaakt, zelfs niet na lange afstanden voor zowel paard als ruiter. Om dit te bereiken moet het gewicht optimaal worden verdeeld en moet een hoog niveau van comfort voor zowel ruiter als paard worden gewaarborgd. In tegenstelling tot spring-, dressuur- of veelzijdigheidszadels, zijn trekkingzadels vaak boomloos. Hierdoor hebben ze een vederlicht gewicht en een uitstekend aanpassingsvermogen met maximale flexibiliteit. Daarnaast hebben trekkingzadels vele bevestigingsmogelijkheden met D-ringen waaraan zadeltassen en andere accessoires voor trektochten kunnen worden bevestigd.
Als je daarentegen iets stabielers wilt dan een boomloos zadel, kun je een westernzadel op je paard leggen. Deze heeft ook een breed contactoppervlak voor een betere drukverdeling en vele bevestigingsmogelijkheden. In tegenstelling tot lichte trekkingzadels zijn westernzadels echter zwaarder en minder ademend. Dit kan vervelend zijn voor het paard op lange afstanden.
Wat zijn de verschillen tussen trekkingzadels?
Er bestaan verschillende modellen trekkingzadels, maar ze hebben allemaal tot doel het paard en de ruiter het grootst mogelijke comfort te bieden. Er zijn boomloze zadels, modellen met een lederen boom of trekkingzadels met een kunststof boom. De laatste kan ook een traploos instelbare breedte hebben, andere modellen hebben een verwisselbaar kopijzer.
Er zijn ook bijna geen grenzen aan de keuze van materialen en ontwerpen. Naast lederen trekkingzadels zijn er ook zadels van kunstleder of synthetische materialen met daaronder teddyfleece of andere absorberende materialen. Er zijn ookzadels van lamswol die bijzonder comfortabel zijn voor de ruiter en een intensieve communicatie tussen paard en ruiter mogelijk maken.
Hoe vind ik het juiste trekkingzadel voor mij en mijn paard?
Ook al zijn veel trekkingzadels boomloos en dus zeer aanpasbaar, ze moeten wel precies passen bij het paard. Daarom worden ze alleen aanbevolen in combinatie met een speciaal anatomisch gevormde zadeldek.
Een gevaar bij boomloze modellen is dat het contactoppervlak te klein is en de druk dus niet voldoende verdeeld is. Of de materialen drukken te veel samen onder het gewicht van de berijder, zodat ook hier de druk selectief op de rug drukt. Dit kan ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid van het paard en zo de trailrit verpesten.
Als je een trekkingzadel koopt, moet je op zoek gaan naar een groot contactoppervlak en naar schouder-, lende- en ruggengraatvrijheid. Dit moet worden gehandhaafd, vooral onder het gewicht van de berijder. Controleer dus zowel vanaf de grond als van bovenaf of aan deze voorwaarden is voldaan.
Om het juiste model zadel te vinden voor je tochten, is het advies van een opgeleide specialist of zadelmaker nodig. Zij zullen het juiste zadelmodel voor jou en je paard vinden in verband met de geplande tochten, wensen en voorkeuren.
Welke accessoires heb ik nodig voor mijn trekkingzadel?
Voor lange ritten zijn stijgbeugelriemen met een eenvoudige vering geschikt. Deze hebben hun gespen onderaan, zodat niets tegen de rug van het paard of de dijen van de ruiter drukt. Bovendien worden lichte stijgbeugels met een breed loopvlak aanbevolen om het totale gewicht van het zadel zo laag mogelijk te houden en om te voorkomen dat de voet moe wordt.
Een zadelonderlegger is ook een must voor een trailrit. Het moet ademend en goed absorberend zijn om ophoping van warmte op de rug van het paard te voorkomen. Een sterke opeenhoping van warmte en vocht kan niet alleen zeer oncomfortabel zijn voor het paard, maar kan ook leiden tot wrijving en schuren. In onze online shop vind je functionele zadeldekken voor trekking, die ademend zijn en zweet naar buiten toe afvoeren. Ze zijn ook zacht gewatteerd en verdelen de druk. De functie wordt gecompleteerd door opgestikte zakken die extra opbergruimte bieden voor kleine gebruiksvoorwerpen.
Er zijn paktassen van verschillende afmetingen die aan het zadel kunnen worden bevestigd, geschikt voor al je bagage. Je vindt hiervan verschillende modellen in ons assortiment, die je gemakkelijk kunt bevestigen aan onze boomloze trekkingzadels van SHOWMASTER.
Voor regenachtige dagen is een regenhoes voor paktassen ook een welkom accessoire.