Zwepen & sporen
- Veelgestelde vragen
- Welke zweep is de juiste voor mij en mijn paard?
- Waarom kan het nuttig zijn om met een zweep te rijden?
- Welk zweep is geschikt voor welke discipline?
- Hoe lang moet een zweep zijn?
- Hoe maak ik sporen goed vast?
- Welke sporen zijn het beste voor mij?
Welke zweep is de juiste voor mij en mijn paard?
Beslissen welke zweep geschikt is voor mij en mijn paard hangt af van vier factoren:
- Elasticiteit
- Niveau van opleiding van de ruiter
- grootte van het paard
- de gereden discipline
Hardere zwepen maken een nauwkeurige controle mogelijk en flapperen niet ongecontroleerd op en neer bij elke stap. Daarom zijn ze meer geschikt voor beginnende ruiters en voor gevoelige paarden.
Tenslotte zal de lengte van de zweep afhangen van de grootte van het paard en de discipline die wordt bereden. In de springsport zijn andere zweeplengtes toegestaan dan in de dressuur. In ons assortiment vind je
Waarom kan het nuttig zijn om met een zweep te rijden?
Een zweep kan nuttig zijn als ondersteuning voor de kuit bij het paardrijden of als verlengde arm bij handwerk. Het dient ook als een visueel signaal aan het paard om tot fijnere hulpen en duidelijkere communicatie te komen.
Het zachtjes aanraken van het paardenlichaam kan het paard aanmoedigen om zich meer bewust te zijn van zijn lichaam en het te gebruiken. Op een precieze manier kan het paard er bijvoorbeeld aan herinnerd worden zijn achterhand meer te gebruiken. Korte zweepimpulsen voorkomen ook dat het effect van de dij verloren gaat. Onnodig knijpen en tikken van de kuiten zonder effect kan worden voorkomen door het gebruik van een zweep.
Belangrijk! De zweep dient als uitbreiding en specificatie van de beenhulpen en mag niet gebruikt worden als straf voor het paard door ongecontroleerde hardheid.
Welk zweep is geschikt voor welke discipline?
- Dressuurzwepen: Een zweep tot maximaal 1,3 m is toegestaan voor dressuur. Het wordt gebruikt op de flank van het paard en dient om de achterhand te activeren.
- Springzwepen: Voor het springen wordt een kort gewricht met een maximumlengte van 0,75 m gebruikt om de schouder van het paard te raken voor de animatie vóór de sprong.
- Toucherzwepen: Een lang, zacht raakgewas kan worden gebruikt voor grond- en handwerk.
- Longeerzwepen: Voor longeren en voltigeren is een longeerzweep met een lange slag het beste.
Hoe lang moet een zweep zijn?
De lengte van de zweep is afhankelijk van de grootte of de lichaamslengte van het paard. Een zweep moet 10 cm voorbij de heup van het paard reiken. Het mag niet te lang zijn, anders kan het onbedoeld passerende paarden raken.
Een dressuurzweep mag dus maximaal 1,20 m lang zijn in wedstrijdverband, terwijl een springzweep slechts 0,75 m kort is. Voor pony's is een zweep van 1,00 m voldoende.
Hoe maak ik sporen goed vast?
Sporen worden bevestigd aan de achterkant van de rijlaarzen, rijschoenen of jodhpurs. Veel rijlaarzen hebben een houder voor sporen op de hiel, zodat de sporen niet wegglijden. Er zijn verschillende manieren om de sporen te bevestigen:
- Sporen met riempjes worden voor de hiel en rond de wreef vastgemaakt door middel van riempjes.
- Klemsporen worden rechtstreeks aan de laars bevestigd door middel van een daarvoor bestemde voorziening.
- De bevestigingssporen zijn stevig aan de laars bevestigd.
Welke sporen zijn het beste voor mij?
Sporen worden gebruikt om het been te ondersteunen voor precieze hulpmiddelen. Bij de keuze van het juiste spoor is het niveau van de ruiter, de lengte van het been en de bereden discipline van doorslaggevend belang:
- Dressuur: Sporen met kleine tandjes, rechte spaak met afgeschuind of afgerond uiteinde.
- Western ruiters: tandradsporen
- Beginnende ruiters: knopsporen, sporen met kogeleinden
- Ruiters met lange benen: zwanenhalssporen
- Ruiters met korte benen: korte sporen