- Veelgestelde vragen
- Wat is Dual activering?
- Welke toebehoren heb je nodig voor Dual activering?
Dual activering volgens Geitner
- Veelgestelde vragen
- Wat is Dual activering?
- Welke toebehoren heb je nodig voor Dual activering?
Wat is Dual activering?
Dual activering is een vorm van paardentraining die door Michael Geitner is ontwikkeld en waarbij gebruik gemaakt wordt van de kleurenwaarneming van het paard. Paarden kunnen de kleuren blauw en geel bijzonder goed waarnemen, vandaar dat de uitrusting van Dual activering deze kleuren heeft. Bovendien hebben wetenschappers ontdekt dat de hersenactiviteit van paarden toeneemt bij blauw en geel. Dus door vaak van hand te veranderen worden beide ogen en daarmee ook de hersenhelften getraind. Het paard leert door middel van Dual activering beide hersenhelften gemakkelijker en sneller met elkaar te verbinden. Het resultaat is dat paarden losser, gemotiveerder en geconcentreerder zijn, waardoor ze in een gemoedstoestand komen waarin ze beter kunnen leren.
Wanneer je meer wilt weten over de kleurenwaarneming van paarden en de basisprincipes van Dual activering, dan vind je het antwoord daarop onder Advies over Dual activering.
Welke toebehoren heb je nodig voor Dual activering?
- Kaptoom
- Longeerlijn
- Dual-balken
- Dual activeringspylonnen
- Aktivierungsvlaggetje
Dual-balken zijn 3 m lange schuimbalken met een gele of blauwe hoes eromheen. Ze zijn zacht en staan garant voor een veilige training, omdat het paard zich niet kan bezeren mocht het erop gaan staan. Over en tussen Dual-balken longeren is een goede voorbereiding op Dual activering vanuit het zadel. Het parcours kan verder worden uitgebreid met blauwe en gele pylonen, die gebruikt worden om stelling en buiging te vragen en daardoor meer balans en lichaamsbewustzijn bij het paard te krijgen.
Er wordt vanaf de grond met het paard gewerkt aan de hand van een kaptoom en een 4 m lange trainingsstick. Zo kan het paard uitstekend stelling en buiging nemen. De kaptoom van Michael Geitner kan ook voor Dual activering onder het zadel worden gebruikt, omdat er aan weerszijden D-ringen zitten waar een teugel aan kan worden bevestigd.
Het Aktivierungsvlaggetje is een stok van 1,10 m lang met een geel vlaggetje eraan, dat heel geschikt is als je begint met Dual activering. Je kan het gebruiken als je de eerste keren van kant wilt wisselen. Het paard leert hierbij naar het vlaggetje te kijken en het achterna te lopen. Zo worden beide hersenhelften gestimuleerd evenveel prikkels op te nemen.
Onder Advies over Dual activering kan je meer lezen over de stapsgewijze trainingsopbouw: positionering, vlaggetjeswerk, aan de longe en Dual activering vanuit het zadel.