Longeertoebehoren
- Veelgestelde vragen
- Waarom moet je een onderlegger onder de longeersingel leggen?
- Hoe gebruik je een longeerbitstuk?
Waarom moet je een onderlegger onder de longeersingel leggen?
Wanneer het paard intensief aan het werk wordt gezet, kan het ook tijdens het longeren bezweet raken. Om zuinig om te gaan met het materiaal waarvan de longeersingel is gemaakt, is het raadzaam om een onderlegger te gebruiken die zweet en viezigheid opvangt. Hiervoor kan je een sjabrak gebruiken, die je naar voren dubbelvouwt, of een smalle longeersingelonderlegger. Bovendien kan een onderlegger de longeersingel meer grip geven. Voor paarden met gevoelige rugspieren kan je ook een dikke gewatteerde longeeronderlegger met schuim gebruiken.
Bij het voltigeren wordt daarentegen een zware voltigesingel of singel met handgrepen gebruikt, en de druk van de turnende voltigeerders/voltigeersters komt daar nog bij. Om het dragen van de voltigesingel voor het paard zo aangenaam mogelijk te maken, wordt er een speciale voltigesingelonderlegger gebruikt die schokdempend is en de singel een bepaalde grip geeft.
Hoe gebruik je een longeerbitstuk?
Een longeerbitstuk wordt bij het longeren gebruikt als de longeerlijn aan een trensbit wordt vastgemaakt. Met het longeerbitstuk maak je een brug tussen de buitenste bitring en de binnenste. Daarna bevestig je de longeerlijn met de karabijnhaak aan het ringetje in het midden van het longeerbitstuk.
Bij een longeerbitstuk wordt er aan beide ringen tegelijk een rukje gegeven, waarbij de buitenste ring een iets harder rukje krijgt dan de binnenste. Daarom is een longeerbitstuk niet zo geschikt om stelling en buiging van het paard te vragen. Een voordeel van het longeerbitstuk is dat je het paard van hand kan laten veranderen zonder dat je de longeerlijn moet omzetten. Om het van hand veranderen nog gemakkelijker te maken, kan je in onze webshop ook een longeerbitstuk met draaiwervel kopen.
Of je nu met of zonder longeerbitstuk longeert, wees altijd bedacht op de druk die je uitoefent op het bit en de kaak van het paard. Zorg dat er bij het longeren met een trensbit geen voortdurende druk op het bit staat, want dat kan het paard afstompen en ongevoelig maken voor de fijne teugelhulpen.