Trektochtaccessoires
- Veelgestelde vragen
- Wat hoort in de noodapotheek voor trektochten?
- Welke toebehoren voor trektochten zijn er?
Wat hoort in de noodapotheek voor trektochten?
Eigenlijk geldt bij het inpakken voor een trektocht het motto less is more", maar bij de samenstelling van een eerstehulpset voor trektochten moet je op allerlei soorten (nood)gevallen voorbereid zijn. Ongeacht of het om een kleinere blessure, een acute ziekte of een ongeluk gaat, tijdens een trektocht moet je je behelpen met de dingen die in je zadeltassen zitten, vooral wanneer dit gebeurt op een deel van je route met zeer weinig mogelijkheden om hulp en verzorging te krijgen. Voor het verzorgen van een wond heb je bijvoorbeeld verband nodig en ducttape, wegwerphandschoenen, wondspray of jodiumshampoo om te desinfecteren, wondzalf voor kleinere blessures en pleisters (voor de ruiter). Bij trauma's door een stomp voorwerp en spierpijn na een lange dag in het zadel is een verkoelende gel die zowel voor het paard als voor de ruiter gebruikt kan worden, raadzaam. Een van de meest voorkomende problemen op een trektocht is dat er kleine steentjes in de hoef komen. Deze kan je verwijderen met een hoevenkrabber of ruiterzakmes, dat door zijn uiteenlopende gebruiksmogelijkheden tot de klassiekers onder de trektochttoebehoren behoort. Vooral in de warme maanden zijn tekenbeten op een trektocht geen zeldzaamheid, en dat is waarom een tekentang een must-have is. Hoe eerder de teek is verwijderd, hoe kleiner de kans is op overdracht van gevaarlijke ziektes zoals borreliose (ziekte van Lyme). Om je tegen andere insecten te beschermen, moet je ook een geschikt insectenwerend middel meenemen, dat je naar behoefte gebruikt.
Verder moet je de volgende dingen bij je hebben voor noodgevallen: medische hoefschoenen, goudkleurig isolatiedeken, elektrolyte, thermometer, pijnbestrijdingsmiddel voor paard en ruiter, en wegwerpspuiten voor het geval dat het paard medicijnen moet krijgen. Om zichzelf te beschermen en om de plaats van het ongeluk af te schermen, moet je een reflecterend waarschuwingsvest dragen. Wil je meer weten over de eerstehulpset voor trektochten? Onder Advies vind je nog meer nuttige tips over het thema eerste hulp.
Welke toebehoren voor trektochten zijn er?
Omdat de ruimte in de zadeltassen beperkt is, moet je zowel voor wat betreft de trektochttoebehoren als de trektochtkleding alleen inpakken wat absoluut noodzakelijk is voor de trektocht. Om echt ruimte te besparen, zou je bij de aanschaf van toebehoren voor de trektocht goed moeten nagaan wat je wel en niet nodig hebt. Er zijn wel wat handige gadgets die je het leven tijdens een trektocht makkelijker maken. Zo zijn er naast de klassieke zadeltassen voor grotere voorwerpen ook kleinere tassen die je op je lichaam kan dragen en waar je persoonlijke spulletjes zoals een smartphone, geld en belangrijke documenten veilig in kan bewaren. Ook de aanschaf van extra riemen zijn de moeite waard. Hiermee kan de trektochtruiter zadeltassen, een regenjas en noem maar op stevig aan het zadel bevestigen.
Het ruiterzakmes is voor trektochtruiters wat het klassieke zakmes voor outdoorsporters is: een multifunctionele gadget met een mes, hoevenkrabber, manenmes en nog veel meer.
Bij de aanschaf van toebehoren voor je trektocht moet je er ook op letten dat de uitrusting weinig ruimte inneemt. Onze opvouwbare emmer van TWIN OAKS neemt amper ruimte in in de zadeltassen en kan zowel voor het voeren als voor het drenken en water halen worden gebruikt.
Om ervoor te zorgen dat de gekochte trektochtuitrusting nog jaren meegaat, moet je ze ook goed verzorgen. Vooral de populaire waxjassen en regenjacks moeten regelmatig ingespoten worden, zodat ze waterdicht blijven.
Wil je meer informatie? Onder Advies en informatie over het onderhoud van textiel vind je alles over de verzorging van textiel voor de ruitersport.