Voltige
- Veelgestelde vragen
- Voor wie is voltigeren geschikt?
- Welke uitrusting heb ik nodig voor voltige?
- Waarom heb je bij voltige geen cap op?
Voor wie is voltigeren geschikt?
Voltigeren is een ideale instap in de paardensport voor kinderen van vier tot zes jaar. Vooral omdat voltigelessen vaak goedkoper zijn dan traditionele paardrijlessen. Toch heeft het voltigeren zich ontwikkeld tot een volwaardige paardensport - en daar is een goede reden voor: individueel en in teamverband op een paard trainen bevordert kracht, coördinatie en behendigheid. Het traint ook een goed lichaamsbewustzijn, wat de enige vereiste is voor voltigeren, samen met een flinke dosis moed.
Voltigeren is de ideale discipline voor iedereen die van teamsporten houdt. Dit komt omdat iedereen op elkaar moet letten zodat er geen ongelukken gebeuren tijdens de hijsoefeningen op het paard. Naast de springruiters bestaat een springteam uit de longeerleider, de trainer en natuurlijk het paard.
Bij Kramer Paardensport kun je seizoensgebonden voltigekleding kopen bestaande uit leggings, topjes en voltigeschoenen. Er zijn verschillende voltigesingels en dikke pads voor het voltigepaard, zodat het voltigeren op de rug van het paard niet oncomfortabel is. De hulpteugels die je in onze longeeraccessoires vindt, zijn handig om het paard soepel te laten bewegen en een gelijkmatig tempo aan te houden.
Welke uitrusting heb ik nodig voor voltige?
Bij voltige is een grote mate van lichaamsbeheersing en acrobatiek net zo belangrijk als een vertrouwensband en een goede verstandhouding met het voltigepaard. Om optimale bewegingsvrijheid te garanderen, bestaat een voltigeoutfit uit de volgende onderdelen:
- Voltigelegging
- Nauwsluitend functioneel shirt
- Trainingsjack, afhankelijk van het weer
- Voltigeschoentjes
- Voltigesingel
- Voltigesingelonderlegger
- Voltigepad
- Trens/kaptoom
- Bijzetteugels
- Beenbescherming (bandages of peesbeschermers)
Waarom heb je bij voltige geen cap op?
Veiligheidsmiddelen zoals een cap, veiligheidsvest of rug protector zijn niet geschikt voor voltige. De uitrusting van voltigeerders en voltigeersters moet zodanig zijn dat ze zonder enige hinder acrobatische oefeningen op het paard mogelijk maken. Daarbij mag zowel het gezichtsveld als de bewegingsvrijheid van het hoofd niet beperkt worden door een cap. Wanneer een voltigeerder/voltigeerster van het voltigepaard valt, wordt hij/zij niet gehinderd door de teugels of stijgbeugels. Ze kunnen het paard dus makkelijker loslaten en probleemloos over de grond wegrollen. Een cap kan het risico op letsel hierbij vergroten. Dit is echt een absolute uitzondering in de paardensport. Voor alle andere paardensportdisciplines, zoals dressuur, springen, samengesteld, western en trektochten, geldt: caps, body protectors en dergelijke vergroten de veiligheid bij het paardrijden.
Het volgende is vooral voor voltigeerders/voltigeersters, maar ook voor andere ruiters, van belang: Om bij een plotselinge val van een paard niet volledig onvoorbereid te zijn, kun je verschillende roltechnieken oefenen tijdens een speciale valtraining. Als je dan van het paard valt, kun je sneller reageren en rollen.
Om je persoonlijke veiligheid bij het voltigeren te vergroten, moet je er bij het kopen van voltigekleding op letten dat de kleding nauw aansluit. Bij Kramer Paardensport vind je voltigekleding die speciaal op de behoeften van deze sport is afgestemd. Draag geen sieraden en maak je haren vast, zodat je niet bijvoorbeeld achter de voltigesingel blijft hangen. Een ander belangrijk veiligheidsaspect is dat je de voltige-uitrusting van het paard regelmatig controleert. Is de voltigesingel nog intact? Wat is de staat van de voltigetrens/kaptoom? Ook regelmatig onderhoud van het leren tuig is essentieel voor de veiligheid bij het voltigeren.