Western singels
- Veelgestelde vragen
- Op welke manier kan ik een westernzadel singelen?
- Hoe is de drukverdeling van een westernsingel en een banaansingel?
- Waar moet je op letten bij westernsingels?
- Welke westernsingel is geschikt voor mijn paard?
Op welke manier kan ik een westernzadel singelen?
Aan de linkerkant van het westernzadel aan de rigging ring onder de fender bevindt zich de tie strap, een lange, brede leren of nylon riem waaraan de westernsingel wordt vastgemaakt. Aan de rechterkant is de singel aan het zadel vastgemaakt met een zogenaamde off billet. Er zijn verschillende manieren om de singel met de tie strap vast te maken.
Aansingelen met een C-ringsysteem:
- Steek de tie strap door de singelgesp.
- Haal hem dan omhoog en steek hem door de rigging ring van het zadel.
- Haal de tie strap een tweede keer door de singelgesp en steek het pinnetje van de gesp door een van de gaatjes in de tie strap.
- Het uitstekende deel van de tie strap haal je door de lus van de tie-straphouder waar je hem vastzet.
Aansingelen met een V-vormig systeem biedt je meer mogelijkheden en zorgt dat het zadel stabieler ligt. Bij dit systeem moet je net zo aansingelen als bij het C-ringsysteem. Alleen gebruik je niet één rigging ring maar twee. De rigging rings bevinden zich direct achter elkaar. Na het aansingelen vormt de tie strap een V, waar de naam van deze manier van aansingelen dan ook vandaan komt.
Het zadel komt nog stabieler te liggen als er een back cinch aan het westernzadel wordt bevestigd. Dat is een tweede singel die parallel loopt met de eigenlijke singel. Deze singel voorkomt - vooral bij westerndisciplines waarin heel snel wordt gereden - dat het zadel verschuift of tegen de lendenen van het paard klapt.
Hoe is de drukverdeling van een westernsingel en een banaansingel?
De drukverdeling van een westernsingel is afhankelijk van de vorm. Over het algemeen geldt: hoe breder de singel, hoe beter de druk over het borstbeen wordt verdeeld. Logischerwijs kunnen we ook zeggen dat de druk heel lokaal is als de singel smaller is. Er moet hier echter ook rekening worden gehouden met de bouw van het paard. Veel paarden hebben namelijk een smalle singelgroeve, zodat een zeer brede of rechte westernsingel onaangenaam op de ribben of organen kan drukken. Voor deze paarden zijn er verschillende soorten westernsingels, die je in onze webshop kunt kopen. Met name banaansingels hebben een groot draagvlak en daarmee een zeer goede drukverdeling over het borstbeen. Ze zijn met name geschikt voor ronde paarden. Toch moet ook hier goed naar het individuele paard worden gekeken. Een banaansingel is niet voor elk paard met een buik de ideale oplossing.
Uit metingen is gebleken dat de meeste druk rondom de gespen ontstaat. Let er daarom bij de aanschaf van een singel op dat de gespen na het aansingelen de bewegingsvrijheid van de ellebogen niet verstoren. Voor westernsingels geldt dat de gespen circa 15 cm onder de rigging rings moeten eindigen.
Waar moet je op letten bij westernsingels?
Net als het westernzadel zelf moet het paard de westernsingel ook optimaal passen. Het is een gebruiksvoorwerp dat snel druk- en schuurplekken bij het paard kan veroorzaken. Om ervoor te zorgen dat het paard voldoende bewegingsvrijheid bij de ellebogen heeft, moet je bij het kiezen van een westernsingel op de volgende punten letten:
- De westernsingel zit goed wanneer de uiteinden na het aansingelen aan beide zijden op dezelfde hoogte zitten.
- De singel mag niet te kort zijn, want dan zouden de gespen gaan knellen bij de ellebogen.
- De singel mag niet te lang zijn, want dan zouden de gespen tegen de bovenste spieren drukken.
- De singel zit goed wanneer de gespen circa 15 cm onder de rigging rings liggen.
- Singel niet meteen helemaal aan, maar doe er telkens een tandje bij, zodat het paard aan de druk kan wennen.
Welke westernsingel is geschikt voor mijn paard?
Welke westernsingel geschikt is voor jouw paard hangt af van zijn bouw, met andere woorden van de vorm van zijn romp. Er zijn dan ook singels in verschillende vormen:
- Anatomische westernsingel: Voor paarden met een diepe singelgroeve. Deze heeft aan beide kanten een uitsparing waardoor er meer bewegingsruimte is bij de ellebogen en hij drukt niet tegen de ribben. Dit model past bij de meeste paarden.
- Asymmetrische westernsingel: Voor paarden met weinig singelgroeve. Deze heeft aan een kant een flinke uitsparing en verschaft veel elleboogvrijheid.
- Westernbanaansingel: Kromme singel die heel geschikt is voor ronde paarden met een korte rug en die voorkomt dat het zadel naar voren schuift.
- Roper singel: Singel die zeer breed over het borstbeen loopt en de druk over een groot oppervlak verdeeld. Niet alleen populair bij roping, maar ook bij het rijden door bergachtig landschap, omdat het zadel met deze singel minder makkelijk verschuift.
- Rechte westernsingel: Standaardsingel die veelvuldig wordt gebruikt bij slanke paarden met een rechte ribbenkast.
Wil je voor het eerst een westernsingel aanschaffen? Meet dan de buikomvang van de onderkant van de rigging ring tot aan de onderkant van de andere rigging ring. Trek 30 cm af van het meetresultaat. Rond het resultaat af naar de singelmaat die er het dichtste bij komt en zo weet je de juiste lengte voor je paard.
Onze westernsingels van STONEDEEK zijn in verschillende lengtes en vormen verkrijgbaar. Bij Kramer Paardensport vind je zowel standaardsingels en anatomische westernsingels, die veel paarden passen, als rechte westernsingels en westernbanaansingels.