Advies en informatie over rijcaps voor kinderen
Zowel bij reguliere lessen, bij een rit in de buitenlucht, grondwerk; ten alle tijden is het noodzaak om een cap te dragen. De juiste cap biedt draagcomfort én kan goed uitzien. Een passende rijcap voor kinderen voldoet aan de huidige veiligheidsnormen. Zij is verkrijgbaar in vele maten en kan al vanaf € 30,00 worden aangeschaft.
1. Deze kenmerken gelden voor een kinder rijcap
Het hoofddoel van een paardrij-cap is: maximale bescherming te bieden bij de val of een schop van een paard.
Al onze rijcaps voor kinderen voldoen aan de huidige veiligheidsnorm voor caps: VG 1 01.040 2014-12.
Pas als de gekozen cap aan deze criteria voldoet, kun je verdere keuzes maken wat betreft kleur en design van de cap. Wij hebben de belangrijkste criteria op het gebied van veiligheid, functionaliteit, draagcomfort en design voor jou samengevat in onze rubriek advies en informatie over caps voor kinderen.
Een rijcap voor kinderen voldoet aan het volgende profiel:
- biedt schokabsorptie, bescherming tegen stoten en dempt bij een val of botsing
- beschermt tegen verwondingen in geval van een schop van een paard
- biedt luchtcirculatie via geïntegreerde ventilatiesysteem
- idealiter „groeit de helm mee“ dankzij speciale maataanpassingssysteem
De 4 belangrijkste kenmerken van een kinder rijcap
Om je kind zowel veiligheid als het best mogelijke draagcomfort te bieden, moet het model van de rijcap schokabsorberend, slagvast en ademend zijn. Veel modellen in ons ondersteunen deze kenmerken, middels een uitgekiend technisch ontwerp, specifieke materialen en snufjes zoals de traploze maatinstelling.
1. Veiligheid
Bij de paardensport geldt safety first. Dit wordt dan ook de jonge ruiters als eerste bijgebracht. Naast de veilige omgang met het paard wordt ook aandacht besteed aan de veiligheid van de rij-uitrusting. De geldende veiligheidsnormen bieden hulp en dienen als oriëntatie bij de aankoop. De rijcaps worden aan strenge tests onderworpen en gecertificeerd volgens de huidige normen voor rij-caps VG 1 01.040 2014-12. Een ander veiligheidskenmerk is het CE-keurmerk, dit keurmerk bevestigt dat de rijcap voldoet aan de geldende voorschriften.
2. Pasvorm & aanpassing van de maat
Wist je dat het hoofd pas tussen 16 en 18 jaar volgroeid is? De omtrek van het hoofd neemt vooral tijdens de eerste drie levensjaren sterk toe. Daarna vlakt het groeitempo sterk af. Vanaf drie jaar groeit het hoofd naar schatting tussen 0,3 cm en 1 cm per jaar. Zelfs als de veranderingen minimaal lijken, dient de omvang van het kindhoofd regelmatig te worden gecontroleerd om er zeker van te zijn dat hun cap nog past.
De helm is te groot als:
- als de rijcap sterk verschoven kan worden
- deze van het hoofd valt, als je voorover buigt
- deze te ver over je gezicht valt
De helm is te klein als:
- het 3-puntsriempje het oor niet omsluit en de riemen in het oor snijden
- er een onaangenaam gevoel van druk is bij het opzetten van de rijcap
- de rijcap te ver naar achteren zit en het voorhoofd niet voldoende bedekt
Idealiter is een kindercap verstelbaar in maat. Dankzij de verstelmogelijkheden kan de cap individueel aan de omtrek van het hoofd worden aangepast en kan de hoofdbescherming „met het kind meegroeien“, althans voor een tijdje.
3. Ventilatie en draagcomfort
Een kinder rijcap dient niet alleen veilig te zijn, maar ook comfortabel. Als het tijdens het rijden af en toe onder de cap knelt en drukt of het haar raakt enorm bezweet, is dat onprettig. Het belang van een allround comfortabele kindercap mag niet worden onderschat. Als het kind vanaf de eerste rijles positieve ervaringen en draageigenschappen met de cap associeert, zal het de cap op betrouwbare wijze gedragen worden en de rij-cap aanvaarden als een onbetwistbaar onderdeel van een complete rij-uitrusting.
Het draagcomfort wordt bepaald door de volgende criteria:
- Pasvorm
Als er bij de aanschaf van de rijcap op wordt gelet dat deze goed past, zal het kind het draagcomfort over het algemeen ook op de lange termijn behouden blijven.
- Gewicht
De zware rijcaps van vroeger behoren tot het verleden. Omdat kinderen nog in de groei zijn, zijn hun nekspieren nog niet zo ontwikkeld als die van volwassenen. Daarom besteden de fabrikanten, vooral bij kinder rijcaps, aandacht aan bijzonder lichte constructies, om het gewicht zo laag mogelijk te houden. Uiteraard wordt de maximale bescherming hierbij niet uit het oog verloren! Een zwaardere rijcap betekent niet noodzakelijk een hogere beschermende werking. Bovendien moet het gewicht van de kindercap gelijkmatig worden verdeeld, zodat enerzijds de nek wordt ontlast en anderzijds eenzijdige belasting wordt tegengegaan. Een lichtgewicht van de kinder rijcap wordt gekenmerkt door zowel een hoog draagcomfort als een hoge mate van bescherming – mits de pasvorm goed is.
- Ventilatie
Paardrijden is een intensieve sport en verhoogt de lichaamstemperatuur ongeacht het seizoen. Terwijl vochtig of zelfs bezweet haar bij inspanning in de hoogzomer nauwelijks te vermijden is, kan deze omstandigheid in de winter de ontwikkeling van verkoudheden bevorderen, omdat de slijmvliezen van neus en keel minder goed van bloed worden voorzien en vrije doorgang bieden aan virussen en bacteriën. Kinder rijcaps zijn daarom voorzien van voldoende ventilatie-openingen om de luchtcirculatie onder de helm te optimaliseren.
- Binnenvoering
Een rijcap wordt pas echt comfortabel en draagbaar met de juiste binnenvoering. Veel kinderen zijn gevoelig voor druk- of schuurplekken. Het is daarom raadzaam om bij de aanschaf van een kinder rijcap de kwaliteit van de voering te beoordelen. Wasbaar, klimaatregulerend en ademend zijn de kenmerken die elke voering dient te hebben.
Voor de meeste modellen is er ook een vervangende voering verkrijgbaar. Dit is erg praktisch als deze bijvoorbeeld verloren of versleten is.
4. Optiek en design
Een kleurrijk ontwerp of een opvallende look kan aanlokkelijk zijn voor een kind. Echter de look is niet het belangrijkste criteria bij de aanschaf van een helm. De keuze hiervoor komt altijd na veiligheid en draagcomfort.
Een kindvriendelijk ontwerp heeft echter ook voordelen: als het kind de rijcap mooi vindt, zal hij/zij hem graag dragen. Betrek daarom je kind bij de aanschaf van een cap.
2. Hoe bepaal ik de juiste maat cap?
Het bepalen van de juiste maat cap bij kinderen verloopt hetzelfde als bij volwassenen. Meet de hoofdomtrek op het breedste gedeelte van het hoofd. Uit de vastgestelde waarde resulteert een eerste referentiepunt voor de keuze van de juiste maat cap. Aangezien een goed passende cap niet alleen afhankelijk is van de hoofdomtrek, maar ook van de individuele hoofdvorm, dienen de caps te worden gepast.
Meer informatie3. Aan welke veiligheidsnormen moet een rijhelm voor kinderen voldoen?
De veiligheid van het eigen kind heeft voor alle ouders de hoogste prioriteit; wat in sommige gevallen tot een innerlijk conflict kan leiden, wanneer je kind besluit te gaan paardrijden als favoriete hobby. Paardrijden heeft vele voordelen, b.v. het kan problemen in de houdings voorkomen, traint bijna alle spiergroepen, zorgt voor een uitstekend lichaamsgevoel en evenwicht en bevordert ook het sociaal bewustzijn van het kind. Toch brengt deze populaire hobby ook risico’s met zich mee. De ruitersport wordt geclassificeerd als een sport met een hoog risico. Een val van een paard kan hoofdletsels veroorzaken – in de meest voorkomende gevallen een schedel-en hersentrauma. Door de grotere verhouding tussen hoofd en lichaam, ligt het percentage hoofdletsels bij kinderen jonger dan 14 tot 38 % hoger dan bij volwassenen. Ernstige verwondingen kunnen worden voorkomen door een goede opleiding van ruiter en paard, en vooral door caps verplicht te stellen.
Hoe weet je welke rijcap veilig is voor je kind?
Kortom: alle modellen caps die in de handel worden gebracht, moeten aan intensieve tests worden onderworpen om te voldoen aan de huidige norm voor rijcaps. De criteria hiervoor worden voortdurend bijgewerkt en uitgebreid. Wanneer je een rijcap uit ons assortiment koopt, garanderen wij dat alle modellen voldoen aan de geldende norm en gecertificeerd zijn.
6 aspecten waarop je moet letten bij de aanschaf van een rijcap:
#1 Na een paar jaar moet de kinder rijcap worden vervangen, ongeacht of het kind ermee is gevallen of niet (meestal groeit het kind binnen die tijd toch uit de cap). Naast de gebruiksintensiteit kunnen externe invloeden, zoals zonlicht of de temperatuur van de opslag, het beschermende effect van het EPS-schuim van de binnenschaal verminderen.
#2 Na een val moet de rijcap onmiddellijk worden vervangen. Zelfs de kleinste haarscheurtjes veroorzaakt door de val, kunnen afbreuk doen aan het beschermende effect.
#3 Maak je kind bewust van de noodzaak voorzichtig te zijn met de rijcap. Als hij of zij de helm bijvoorbeeld op de grond laat vallen, kan dit ook leiden tot microscheurtjes in de cap.
#4 Bewaar de helm op een koele, droge en donkere plaats. De auto is geen geschikte opslag voor een rijcap.
#5 Kinderen komen met allerlei ideeën. Er circuleren talloze DIY-video’s op het internet over hoe je je rijcap kunt laten schitteren met Swarovski-steentjes en een warm lijmpistool. Lijm, verf – zelfs zogenaamd onschadelijke stickers – en andere chemische stoffen kunnen het materiaal broos maken en beschadigen. Zorg ervoor dat de rijcap intact blijft en gebruik alleen goedgekeurde accessoires en vervangingsonderdelen van de fabrikant.
#6 Onderhoud de cap regelmatig met een zachte doek en een mild reinigingsmiddel. Harde chemicaliën kunnen het materiaal vernietigen! Het opbergen van de rijcap in een captas beschermt hem tegen vuil en stof.
Gecertificeerde kinderrijcaps van Knightsbridge
4. Kan ik ook een tweedehands kinder rijcap kopen?
Als je geld wilt besparen, kijk je meestal naar (online)advertenties en koop je tweedehands. Maar is dit wel een goed idee als het gaat om een kinder cap?
Terwijl het echt geen probleem is om terug te vallen op goed geconserveerde gebruikte goederen als het gaat om gebruikte rijkleding, brengt dit een aanzienlijk veiligheidsrisico met zich mee als het gaat om rijcaps. Hoe oud is die cap eigenlijk? Is de vorige eigenaar ermee gevallen? Hoe heeft hij het aangepakt en hoe was de rijcap opgeborgen? Dit zijn allemaal vragen die van belang zijn voor de veiligheid en die vaak niet kunnen worden opgehelderd met een tweedehands rijcap. Daarom raden wij je af een gebruikte rijcap te kopen.
Een nieuwe kinder rijcap hoeft ook niet duur te zijn, in onze online shop is het instapmodel al verkrijgbaar vanaf € 29,90 en voldoet aan de huidige veiligheidsnormen.
5. Kan mijn kind ook met een fietshelm paardrijden?
Ons advies is nee! Een val van een paard is gewoonlijk anders dan een val van een fiets. Van een fiets valt men in de meeste gevallen naar voren, en daarom ligt de nadruk bij het ontwerpen van rijcaps vooral op het voorhoofd en de voorkant van het hoofd. Als een ruiter van een paard valt, raakt hij vaak de zijkant of zelfs de achterkant van het hoofd. Daarom is de beschermende constructie van de caps gericht op de zijkanten en de achterzijde van het hoofd, zodat een val in ieder geval door de helm kan worden opgevangen.
Het gebruik van fietshelmen bij het paardrijden ook afgeraden in verband met hun lichte constructie. Een fietshelm is niet bestand tegen de kracht van de hoef van een paard. Een ander gevaar zijn de ventilatiegaten in een fietshelm, die niet zo goed beschermd zijn, als die van een rij cap. Een tak kan tijdens een rit snel in de ventilatiegaten verstrikt raken en het kind van het paard trekken. De ventilatiegaten van caps zijn meestal extra voorzien van een beschermend rooster of zijn kleiner, zodat het kind er niet in verstrikt kan raken.