Bitloos rijden: Voor welk paard is een bitloos hoofdstel geschikt?
Bitloos rijden is de droom van veel ruiters. Het gevoel van vrijheid hebben tijdens het rijden, wederzijds respect en volledig vertrouwen in de partner. Maar kan elke ruiter en elk paard echt bitloos rijden?
Bitloos rijden kan op verschillende manieren. Over het algemeen betekent dit dat het paard een hoofdstel draagt, maar dat er geen mondstuk aan vastgegespt is. In plaats daarvan zijn de teugels bevestigd aan zijringen of tandwielen. Het is echter ook mogelijk om zonder hoofdstel te rijden. Rijden met een halsring kan ook worden gerekend tot bitloos rijden.
Afhankelijk van de knik, varieert het effect van het hoofdstel en kan het dus verschillende gradaties hebben op de kin, de neusbrug, de wangen en de hals. In deze gids laten we je zien welke mogelijkheden bitloos rijden heeft en welk bitloos hoofdstel het juiste is voor jouw paard.
Het potentieel van bitloos rijden: Waarom bitloos rijden?
Het bitloos rijden van een paard kan om verschillende redenen gedaan worden. Bijvoorbeeld in geval van gebitsproblemen of pijn aan de tong, het tandvlees of de winkel heeft het bitloze hoofdstel zich bewezen als overgangshoofdstel. In de training van jonge paarden wordt het vaak gebruikt om de mond van het paard zo lang mogelijk gevoelig te houden.
Sommige paarden hebben weinig of geen ruimte in de mond, b.v. door een vlezige tong of korte mondopeningen, waardoor een bit kan hinderen en een averechts effect kan hebben op de paardrijtraining.
Als het paard problemen heeft met het contact, bijvoorbeeld als het achter de verticaal kruipt, kan een bitloos hoofdstel ook een zinnig alternatief zijn voor het trenshoofdstel en het paard aanmoedigen zich te strekken. Bedenk echter dat het totaalbeeld van paard, ruiter, actie en uitrusting altijd moet worden geanalyseerd.
Afgezien van de fysieke redenen om bitloos te rijden, is bitloos rijden een voordeel voor de relatie tussen mens en paard. Hier krijgt de ruiter directe feedback over de kwaliteit van zijn hulpen en de eerdere training van het paard. Rijden zonder bit is meer dan alleen het mondstuk weglaten. Het betekent werken aan het partnerschap met het paard. Niet alleen bij de overstap van trens naar bitloos, maar ook bij het kiezen van het juiste bitloze hoofdstel moet je de persoonlijkheid van het paard kennen. Hoe is zijn karakter? Hoe gevoelig of traag reageert het op lichaamssignalen? Hoe gemotiveerd is het paard om de signalen van de ruiter op te volgen? Hoe beter de communicatie tussen het paar paard-ruiter, hoe gemakkelijker en veiliger het zal zijn om succesvol te rijden zonder een bit.
Wat zijn de mogelijkheden van bitloos rijden?
Bitloos klinkt in het begin erg algemeen. Maar net als bij verschillende soorten bitten en hoofdstellen, zijn er ook verschillende bitloze hoofdstellen die verschillen in hun werking.
De reden hiervoor is dat de gespen variëren en bepalen hoe direct en precies de hulpen door het paard worden ontvangen. In het algemeen maakt men een onderscheid tussen de volgende bitloze alternatieven:
- Bosal
- Sidepull
- Bitless Bridle
- LJ hoofdstel
- Hackamore
- Kaptoom
- Halsring
Bosal
De bosal, ook wel Californian hackamore genoemd, wordt voornamelijk gebruikt bij western riding. Het bestaat uit een neusriem (bosal), teugels (mecate) en een halsstuk (bosalhanger), die alle met elkaar zijn verbonden en aan elkaar zijn vastgemaakt. De bosal werkt voornamelijk op de brug van de neus van het paard. Zowel de bosal als de mecate zijn vaak gemaakt van gevlochten manen- of staarthaar, waardoor ze relatief stijf zijn, zodat het paard beter reageert door ze gewoon op de hals te leggen. Wegens zijn stijfheid moet het bosal direct aan de anatomie van de neus van het paard worden aangepast.
Sidepull
De sidepull is een populair bitloos hoofdstel waarvan de geleiding geschiedt door ringen die door de zijbevestigingen van de teugels lopen. Wanneer de teugels aan één kant worden aangetrokken, wordt druk uitgeoefend op de neusbrug en de overeenkomstige kant van de neus. Daarom is het belangrijk dat de sidepull niet te laag zit, zodat hij op het stevige deel van het neusbeen komt te rusten. Tegelijkertijd moet rekening worden gehouden met de ruimte van twee vingers tussen de neusriem en het jukbeen.
De sidepull is relatief losjes vastgegespt. Het is zeer geschikt voor cross-country rijden. De sidepull is ongeschikt voor dressuurlessen waar precieze hulpen vereist zijn, vanwege de nogal sponsachtige signaaloverdracht.
Bitless Bridle
De bitless bridle is op dezelfde manier geconstrueerd als de sidepull, met dit verschil dat de keelriemen onder het hoofd van het paard kruisen. Dit creëert een sterker, zijwaarts effect. Als de teugel aan één kant wordt genomen, neemt ook de druk op de andere kant van het hoofd toe. Het paard wordt als het ware naar de kant geduwd, minder getrokken.
De bitless bridle werkt op de kaken, de wangen en de hals. Een nadeel van deze variatie kan zijn dat de hulpen vertraagd kunnen worden, wat door het paard verkeerd begrepen kan worden.
LJ hoofdstel
Vroeger ook wel het rad van fortuin genoemd, is het LJ hoofdstel zowel een eenvoudig als veelzijdig bitloos hoofdstel. Waar normaal het bit van een snaffle wordt ingehaakt, bevindt zich een wiel met zes spaken. Afhankelijk van de plaats waar de teugels en het hoofdstel zijn vastgegespt, draait het wiel meer of minder wanneer aan de teugels wordt getrokken, waardoor verschillende hoeveelheden druk op de neus en de hals worden uitgeoefend. Indien de teugels verder naar voren in de richting van de mond zijn gegespt, is de draaiing groter wanneer aan de teugels wordt getrokken, waardoor de hefboomwerking groter wordt en dus meer druk wordt uitgeoefend.
Hackamore
De hackamore is de stang onder de bitloze hoofdstellen. De zogenaamde shanks (hefboomachtige pakken) oefenen druk uit op de kin, de neusbrug en de hals. Hoe langer de schachten, hoe sterker de druk. Maar zelfs met korte pakken, kan er veel druk uitgeoefend worden. Als er te hard aan de teugels wordt getrokken, kan in het ergste geval het neusbeen van het paard breken.
Vanwege de sterke hefboomwerking van deze variatie, mag de hackamore alleen worden gebruikt door ervaren ruiters met een vaste en zachte hand.
Kaptoom
Meestal gebruikt voor het longeren, kan de kaptoom ook gebruikt worden voor het rijden. De zijringen, die aan de neusriem zijn bevestigd, maken de kaptoom qua effect vergelijkbaar met een sidepull. Aangezien de ringen bij veel kaptoommodellen niet direct aan de zijkant zitten, is het echter mogelijk dat de laterale hulpen te wensen overlaten en de hulpen dus niet precies genoeg zijn.
Sommige kaptoommodellen hebben extra riemen waarmee een bit kan worden vastgemaakt en waardoor het gebruik ervan wordt verveelvoudigd.
Hoe welk hoofdstel precies werkt en welk paard welk bitloos hoofdstel zou appreciëren, lees je in de volgende sectie.
Welk bitloos hoofdstel past bij mijn paard?
Als je het juiste bitloze hoofdstel voor je paard wilt vinden, moet je een aantal punten analyseren die verder gaan dan het hoofdstel zelf.
Je paard met zijn karakter en zijn reactie op signalen speelt een doorslaggevende rol bij de selectie. Je moet ook je relatie met je paard in overweging nemen. Bitloos rijden is altijd een kwestie van respect en vertrouwen.
In principe zijn er verschillende graden van invloed van het hoofdstel, afhankelijk van de constructie en de knik. Bitloze hoofdstellen hebben een enkelvoudige of meervoudige werking. Bij de enkelvoudige werking wordt druk uitgeoefend op de hals (halsring) of op de neus of op de neus en de wangen wanneer de teugels rechtstreeks worden vastgehouden.
Bij meervoudige werking wordt het hoofdstel vaak kruiselings vastgegespt zodat het druk uitoefent op de neus en de wangen of op de neus, de wangen en de hals. Afhankelijk van het type paard dat je hebt, moet je een hoofdstel kiezen met de juiste actie.
Hoofdstel voor sterke paarden met een eigen hoofd:
Paarden die vaak hun eigen hoofd laten gelden of met hun hoofd door de muur willen lopen, hebben een hoofdstel nodig met meerdere actie. Als de relatie en coördinatie tussen ruiter en paard goed is, is het ook mogelijk om over te schakelen op een hoofdstel met minder werking. In gevaarlijke situaties, zoals off-road, waar je meer kracht moet zetten, is een hoofdstel met meer actie altijd verstandig. Een bitloos hoofdstel is een goede keuze voor sterke paarden die duidelijke instructies nodig hebben en constant moeten leunen. Deze oefent druk uit op de kin, de wangen en de nek door de gekruiste kinbanden en geeft zo duidelijke en gedifferentieerde signalen.
Gevoelige paarden met gevoelige zenuwen:
Zelfs lichte druk kan gevoelige paarden weerstand geven of overreageren. Deze paarden hebben weinig motivatie nodig om te bewegen. Hier moet de kwestie van de rem eerder worden verduidelijkt. De eerste stap is te werken aan de rem zonder kracht te gebruiken, namelijk door middel van gewicht en stemhulpen. Het hoofdstel moet niet worden gezien als de voornaamste rem en het paard moet niet worden teruggetrokken door sterke teugels.
Gevoelige paarden vereisen een even gevoelige ruiterhand, die een hackamore met korte rukken met gevoel en voorzichtigheid kan leiden. Het hoofdstel moet de druk terugnemen zo snel als de ruiterhand het begeeft. Er mag geen permanente druk zijn. De wisselwerking tussen invloed en toegeven is bijzonder belangrijk bij gevoelige paarden. Gevoelige paarden waarderen ook een hoofdstel met zo weinig mogelijk gespen aan het hoofd.
Bitloos hoofdstel voor jonge paarden:
Een bitloos hoofdstel kan een nuttige aanvulling zijn op de basistraining van het paard. Zo blijft hij lang gevoelig in de mond en leert hij te reageren op fijne lichaamssignalen zonder in de mond te worden aangeraakt. Voor jonge paarden die nog moeten leren toe te geven aan druk, is zijwaartse begeleiding door het hoofdstel belangrijk. Zij hebben ook een bijzonder begrijpelijke hulp nodig. Een sidepull is dus ideaal voor jonge paarden: Een sidepull beïnvloedt de hoofdpositie en kan ook gebruikt worden bij de dubbele longe. Het leidt zacht en begrijpelijk, laat duidelijke, zijdelingse impulsen toe en blijft tegelijkertijd niet steken op de neusbrug, maar geeft mee zodra de hand van de ruiter naar voren beweegt. Voor verdere opleiding, wanneer fijne, gedifferentieerde hulpen moeten worden uitgewerkt, is de sidepull eerder nadelig, omdat de overbrenging ervan sponzig kan overkomen.
Angstige en extraverte paarden bitloos rijden:
Angstige paarden of extraverte paarden die duidelijk hun onzekerheid tonen hebben zekerheid nodig door duidelijke begeleiding. Een bitloos hoofdstel met tandwielen aan de zijkanten is bijzonder geschikt voor dit doel, omdat het een wisselend effect heeft op de neus en de hals, afhankelijk van hoe het wordt vastgegespt. Tot op zekere hoogte leiden bitloze hoofdstellen met tandwielen ook zijwaarts. Paarden met leunproblemen moet echter worden afgeraden dit hoofdstel te gebruiken, omdat zij zich kunnen verzetten tegen de druk op de neus.
Een hackamore met korte rukken kan ook worden gebruikt bij angstige en extraverte paarden. Een hackamore laat echter geen duidelijke zijdelingse richting toe.
Motiveren van impulsieve en introverte paarden met een bitloos hoofdstel:
Naar buiten toe lijken impulsieve en introverte paarden vaak koppig of zelfs lui. In tegenstelling tot extraverte paarden, echter, sluiten zij zich snel af onder druk en buitensporige eisen en verliezen alle motivatie om zich in te spannen of te bewegen voor de mens. Als er dan nog meer druk wordt uitgeoefend om hen uit hun lethargie te halen, zou de toestand van een introvert paard alleen maar verslechteren. De druk er af halen is hier het motto. Bij het kiezen van een bitloos hoofdstel voor impulsieve paarden moet hier dus ook aandacht aan worden besteed.
Het hoofdstel mag niet kunnen worden vergrendeld, maar moet onmiddellijk wijken zodra de hand van de ruiter het begeeft. Dit werkt, bijvoorbeeld, met een correct passende sidepull.
Rijden met een halsring kan een welkome afwisseling zijn om de motivatie en het plezier van bewegen uit een paard te krijgen dat introvert is. Let er wel op dat dit alleen mag gebeuren in een omheind gebied, zoals een rijbak of een overdekte rijhal.