Advies en informatie over Dual activering
Zij horen nu thuis in bijna elke stal – de Dual-Balken, die het handelsmerk van de Dual activering zijn geworden. De blauw-gele balken werden ontwikkeld door Michael Geitner, die een eigen trainingsconcept creëerde dat gebaseerd is op de speciale kleurwaarneming van onze paarden.
Om het principe van Dual activering te begrijpen, moeten we ons eerst wenden tot het gezichtszintuig van het paard. Paarden nemen kleuren anders waar dan wij mensen. De reden ligt in het netvlies, dat kleurenvisie mogelijk maakt met behulp van de zogenaamde kegeltjes. Terwijl de mens drie soorten kegeltjes heeft (= trichromatisch gezichtsvermogen), die elk verantwoordelijk zijn voor de waarneming van de kleuren rood, groen en blauw, en met behulp van deze receptoren elke kleur kan zien, heeft het paard een beperkte kleurwaarneming door zijn dichromatisch gezichtsvermogen. Hun netvlies bevat alleen kegeltjes voor de herkenning van blauwe en groene kleurnuances. Het gebrek aan rode receptoren zorgt ervoor dat rode en oranje tinten worden geïnterpreteerd als geel-grijs. Dit resulteert in een kleurenspectrum dat de kleuren geel en blauw bijzonder intens doet lijken.
Het gebruik van blauwe en gele elementen op de manège maakt niet alleen de objecten beter zichtbaar voor de paarden, het is ook wetenschappelijk bewezen dat de hersenactiviteit wordtverhoogd door blauwe en gele visuele stimulansen, wat op zijn beurt een positief effect heeft op de motivatie en concentratie van het paard. De verbinding van de twee hersenhelften wordt eveneens bevorderd, zodat ook het evenwicht en het leervermogen toenemen.
Michael Geitner heeft van deze eigenschap geprofiteerd en heeft zijn opleidingsconcepten op deze kennis gebaseerd. Beginnend met positie-training, verdere methoden zoals vlaggen-training of (dubbel) longeren op het blauw-geel parcours worden successen gebundeld. Ook tijdens het rijden kan Dual activering een gevarieerde aanvulling zijn op de traditionele training in het zadel.
Basis van Dual activering
De eerste basisvoorwaarde voor Dual activering is dat deze trainingsmethode intensief wordt bestudeerd. Michael Geitner heeft de concepten die hij heeft ontwikkeld en opgeschreven in gedetailleerde publicaties. Wie nog niet veel ervaring heeft met grondwerk, kan via een opleiding tot Dual activering trainer volgen en zodoende leren over zijn methode met o.a. de Dual-Balken.
Michael Geitner bouwt zijn concept in verschillende fasen op. De oefeningen worden in principe alleen in stap en draf uitgevoerd. Een belangrijke voorwaarde is dat zowel paard als ruiter gemotiveerd zijn en op een geconcentreerde manier samenwerken.
Volgens Geitner zijn de voorbereidingen voor de Dual activering, zoals het uitstippelen van een parcours, een ideale mentale voorbereiding om gericht met het paard aan de slag te gaan. Volgens het concept van Michael Geitner zijn veel rechts-links wisselingen tijdens de training bijzonder belangrijk om de activering van beide zijden van de hersenen te bevorderen. Hierdoor leert het paard zichzelf in evenwicht te houden en zijn bewegingen te coördineren.
De training is onderverdeeld in zes sessies van elk 3 minuten. Deze worden onderbroken door rustpauzes van 1 minuut. De eerste twee oefeningen worden lopend gedaan. Daarna volgt de draf. De training heeft een vast time frame. Het is belangrijk om te letten op de signalen van het paard. deze mogen niet wijzen op lichamelijke en of geestelijke uitputting. Het paard mag niet worden overbelasten.
Een overzicht van de verschillende mogelijkheden en trainingsstappen van Dual activering:
Positie training
In de eerste plaats is er het zogenaamde positie training. Hier wordt het paard niet alleen geleid met behulp van touw en halster. Het gaat ook om vertrouwen opbouwen met behulp van specifieke leidinggevende oefeningen en accepteren dat de mens de leiding neemt en altijd de juiste beslissingen neemt in het belang van het paard, zodat het paard op zijn partner kan vertrouwen.
Als het paard deze soevereiniteit in twijfel trekt, wordt dit steeds weer merkbaar door pogingen om het „gebied“ van de mens te betreden.
Vlaggen training
De vlaggen worden gebruikt om de hersenhelften gelijkmatig te activeren en tot samenwerking te motiveren. Een eerste oefening is om het paard in een rustig tempo door de dubbele gangen te laten lopen. De mens loopt achteruit voor het paard en beweegt de vlag afwisselend van links naar rechts. Het is de bedoeling dat het paard de vlag aandachtig met zijn ogen volgt en zijn hoofd en hals naar de vlag toe beweegt.
Longeren
Dit is waar de parcours tranining begint. Een populaire eerste oefening is de training in de vierkante volte, waarbij het paard in een cirkel door vier vierkant geplaatste Dual-Balken wordt geleid. Het paard beweegt zich tussen de balken. Bij het nemen van de bochten dient hij de juiste buiging aan nemen.
Een andere manier van Dual activering is het werken aan de dubbele longe, longe-walking genoemd. Volgens het concept van Michael Geitner wordt er getraind zonder bit. Naast trainen met de Dual-Balken zijn er ook oefeningen met pylonen.
Dual activering in het zadel
De blauwe en gele trainingsasseccoires, zoals de Dual-Balken of de blauwe en gele pylonen, kunnen ook voor dressuurwerk worden gebruikt. Training te paard in het parcours bevordert het evenwicht, de coördinatie en de concentratie. Met behulp van de Dual-Balken kunnen ook dressuuroefeningen worden aangeleerd en getraind, zodat deze later veilig kunnen worden uitgevoerd zonder parcours.
De accessoires – wat heb ik nodig voor Dual activering?
Het parcours
Volgens Geitner zijn er talrijke mogelijkheden voor de aanleg van de baan. Ideeën en inspiraties zijn ook te vinden in de boeken over Dual activering. Voor de bouw van het parcours heb je de volgende materialen nodig:
- Dual-Balken
- Dual activering pylon
Daarbij horen deze aanvullende accessoires:
- Cavaletti blokken in blauw en geel
- Schuimnoodles in blauw en geel
- Een dekzeil in een van de signaalkleuren
- Equiplace
GESELECTEERDE PRODUCTEN VOOR UW PARCOURS
Dual-Balken
De Dual-Balken zijn gevuld met schuim, zodat het paard zich niet ongemakkelijk voelt als hij er per ongeluk met zijn hoeven tegenaan stoot. In tegenstelling tot traditinele hindernisbalken kunnen deze drie meter lange balken niet wegrollen. Bovendien vereenvoudigen deze lichte Dual-Balken het inrichten van het parcours. Voor een effectieve training benodigt u 4-8 balken. Pylonen zijn een ideale aanvulling op de Dual-Balken. Het paard neemt de pylonen nog beter waar door de hoogte. Om de rijplaats nog creatiever te maken, kunt u ook andere elementen gebruiken zoals cavaletti blokken of schuimnoodles.
Equiplace
Een speciaal kenmerk van de Dual activerings training is de zogenaamde Equiplace, die Michael Geitner heeft ontwikkeld. Deze bestaan ook uit schuimrubberen balken, die in een vierkant op de grond wordt geplaatst. De Equiplace is bedoeld om het paard een visueel afgebakend rustgebied te bieden tussen de trainingsintervallen door.
Verdere accessoires voor Dual activering
Michael Geitner ziet de vlaggen training als een introductie tot Dual activering. De Geitner activerings-vlag kan worden gebruikt als hulpmiddel bij training aan de longe en bij longeerwerk om het paard te helpen de juiste houding en buiging te bereiken door middel van de visuele stimulans.
Het Geitner trainingshalster is bijzonder geschikt voor lead training, maar ook voor longeren en voor ervaren ruiters bij bitloos rijden. De neusriem is verbonden met de ringen, waardoor er druk ontstaat zodra het paard aan het touw trekt. Beïnvloeding is hierdoor op elk moment mogelijk. Het halster is niet geschikt om het paard vast te binden, aangezien het zich in een panieksituatie zou kunnen verwonden. Het Geitner trainingstouw kan gebruikt worden met dit halster, dat met zijn lengte van vier meter ideaal is voor positiewerk en lead training in cursussen.
Voor longeerwerk wordt volgens Geitner de kaptoom aanbevolen. Zoals veel van de door Michael Geitner ontwikkelde producten is het multifunctioneel en kan het ook worden gebruikt als bitloos hoofdstel, maar ook voor het leiden. In tegenstelling tot het conventionele kaptoom is de Geitner kaptoom gemaakt van licht BioThane materiaal en past daardoor perfect op het hoofd van het paard. De neusriem is ook flexibel. Als u aan de longe wilt beginnen, kunt u de kaptoom gebruiken in combinatie met de Geitner dubbele longe. Het dubbele longeerhoofdstel is korter dan de traditionele vearianten en daarom ook bij uitstek geschikt voor beginners.