De juiste eczeemdeken voor IJslandse paarden
Het is onder IJslandse paardenliefhebbers algemeen bekend dat vooral geïmporteerde IJslandse paarden lijden aan het vreselijke zomereczeem (SME). In de regel hebben drie van de vier IJslandse paarden binnen het eerste jaar na hun import last van eczeem. De vraag wat zomereczeem is beantwoorden we in detail in onze zomereczeem gids. Hieronder beantwoorden we de vraag waarom vooral IJslandse paarden last hebben van zomereczeem, terwijl andere paardenrassen er minder vaak last van hebben.
Waarom hebben IJslanders vaker last van zomereczeem dan andere paardenrassen?
Drie van de vier uit IJsland geïmporteerde paarden ontwikkelen de jeukende huidziekte binnen het eerste jaar na import. Hoewel nog steeds niet precies duidelijk is waarom IJslanders SME ontwikkelen, wordt aangenomen dat het een combinatie is van de eiwitten in het groene voeder op onze breedtegraden, de insectenbeten van de mug en de stofwisseling van de paarden zelf.
In IJsland staan de paarden op magere weiden en zijn ze dus erg zuinig. In onze breedtegraden staan de IJslandse paarden echter op sappige weiden die veel meer voedingsstoffen en vooral eiwitten bevatten dan het gras op het Noordse eiland. Het metabolisme van de IJslander is niet aangepast aan het teveel aan voedingsstoffen en reageert er dus overgevoelig op.
Bovendien worden de IJslanders in het exporterende land met nieuwe insecten en hun beten geconfronteerd, die zij in hun land van oorsprong, IJsland, niet kenden. Met name de beet van de Culicoides-mug veroorzaakt een allergische reactie bij het paard, met jeuk tot gevolg. Hoe meer beten het betreffende paard krijgt, hoe meer histamine het lichaam van het paard aanmaakt als verdedigingsreactie. De histamine zorgt ervoor dat de prikplaats opzwelt en jeuk veroorzaakt. Als de histamine niet voldoende wordt afgebroken, wordt de jeuk chronisch, waarna het paard begint te krabben en te schuren – de IJslander heeft zoete jeuk.
Indien het IJslandse paard geen verlichting krijgt, zal het zijn steken openscheuren, de huid zal beschadigd worden en er zullen huilende wonden ontstaan. Bacteriën die daar binnendringen, leiden tot ontstekingswonden, secundaire infecties en pijn. Het belangrijkste doel is dus om het contact met insecten te minimaliseren.
Wat is de Culicoides mug?
De Culicoides mug is een van de belangrijkste redenen waarom IJslandse paarden een allergische reactie vertonen en vatbaar zijn voor zoete jeuk. Eén op de twee paarden, ofwel tot 50% van de paarden, die zich bevinden in gebieden met een hoge incidentie van muggen ontwikkelt zomereczeem (SME). Dergelijke gebieden omvatten moeraslanden en beboste vochtige gebieden, alsmede gebieden met een hoge veestapel.
De Culicoides mug is niet kieskeurig in zijn keuze van gastheren, hij bijt zowel zoogdieren als vogels en mensen. Om te kunnen bijten geven muggen de voorkeur aan haarloze of schaars behaarde lichaamsdelen, zodat bij paarden vooral de wervels, de oren, de buiknaad en de genitale of uierstreek worden aangetast. Maar ook de staartaanzet en de manenkam kunnen worden aangevallen. Daarom moeten deze zones bijzonder goed bedekt worden met eczeemdekens en eczeemmaskers.
De Culicoides mug vliegt van mei tot oktober en is vooral actief in de schemering en ’s nachts. Speciale voorzorgsmaatregelen zijn nodig tijdens deze tijden.
Hoe kan ik mijn IJslandse paard beschermen tegen zomereczeem?
Inmiddels zijn als preventieve maatregel vaccinaties ontwikkeld, die aan IJslandse paarden worden gegeven voordat zij worden geëxporteerd. Of deze enig effect hebben, zal pas in de komende jaren (vanaf 2021) duidelijk worden, aangezien het onderzoek hiernaar nog niet is afgerond. Doordat in het speeksel van de muggen een groot aantal allergenen aanwezig is, is het moeilijk een doeltreffend vaccin te produceren. Eigenaars van IJslandse paarden kunnen daarom niet zonder vliegenbescherming, eczeemdekens en vliegenmaskers. Kortom, de muggen moeten zo weinig mogelijk oppervlak hebben om op te bijten. In het volgende deel lees je welke deken het meest geschikt is voor een IJslands paard met SME.
Andere preventieve maatregelen om het IJslandse paard tegen zomereczeem te beschermen zijn:
- Begrazing: Vermijd weiden in de buurt van stilstaand/stromend water, moerassen en door de wind beschutte waterrijke gebieden – geef de voorkeur aan open weiden.
- Schuilplaatsen: voorzie weiden van schuilplaatsen met vliegenvallen
- Beheer van de weiden: Pas de graastijd aan om de belangrijkste vluchtfase van de muggen te vermijden (paddock van 10 tot 16 uur), niet grazen bij warm en vochtig weer (zomerregen of onweer).
- Vermijd een overaanbod aan eiwitten: verkort de graastijd tot maximaal 4 uur.
- Weide- en stalhygiëne om te vermijden dat insecten onnodig worden aangetrokken: Verwijder de mest, vermijd natte plekken (nat hooi), verwijder/leeg regelmatig afvalemmers, leeg ongebruikte wateremmers, verwijder niet opgegeten voederresten, reinig regelmatig drinkbakken en voerbakken.
- Voeren: voer weinig granen, weinig eiwitten en veel ruwvoer. Het voeren van alleen hooi en begrazing (max. 4 uur) is voldoende.
- Supplementen: eczeempaarden hebben vaak een tekort aan zink, dat onder andere verantwoordelijk is voor het behoud van de huid en een intact immuunsysteem. Er moet een aanvullend voer worden gegeven dat rijk is aan zink, mangaan en biotine.
GESELECTEERDE VERZORGINGSPRODUCTEN VOOR SME
Wat zijn de kenmerken van een goede eczeemdeken voor IJslandse paarden?
Een IJslands paard heeft meestal een eczeemdeken nodig tijdens het hoogseizoen. Soms moet het paard de deken zelfs de klok rond dragen om te voorkomen dat het zonder bescherming wordt blootgesteld aan insectenbeten. Daarom is het belangrijk dat de deken zonder compromissen past, anders zal hij druk en schuren veroorzaken. Hoewel er verschillende eczeemdekens op de markt zijn, moet ook hier rekening worden gehouden met de bijzondere bouw van een IJslands paard.
Wat is belangrijk als het gaat om de nauwkeurigheid van de pasvorm van een eczeemdeken specifiek voor een IJslands paard?
Eerst en vooral moet een goede eczeemdeken voor IJslandse paarden alle delen van het lichaam bedekken waar muggen, vliegen en daasjes zich het liefst vasthechten. Dit omvat de oog-, neus- en oorzones, de nek- en buikwervels, de genitale en uierzones, alsmede de manenkam en de staart.
Het buikslabbetje bedekt de gevoelige zones van de buik, zoals de buiknaad. Deze moet de stof van de bovenbekleding overlappen. Het wordt op de rug vastgemaakt met behulp van riempjes.
De genitale of uierstreek is over een groot oppervlak onbehaard en biedt dus een zeer goed aanvalsoppervlak voor muggen. Bovendien kan het paard de vervelende insecten hier slechts met moeite afweren door met zijn staart of been te wapperen. Daarom is een verwijderbare uierbescherming die lucht- en vloeistofdoorlatend is, de beste oplossing. Dit betekent dat hij de klok rond kan worden gedragen zonder dat het paard zich hoeft in te houden. De uierbeschermer moet echter regelmatig worden gewassen, anders trekt hij nog meer vliegen aan als hij vuil is.
Een grote staart slab en een comfortabel passend halsstuk zijn ook een must voor een goede eczeemdeken.
Onze tip: De FENGUR IJslander eczeemdeken heeft alle kenmerken van een goede, geschikte eczeemdeken voor IJslandse paarden. Het fijnmazige functionele materiaal zorgt voor een hoog ademend vermogen en voorkomt ophoping van warmte onder de deken, zelfs bij hoge omgevingstemperaturen. Het materiaal is elastisch en past zich aan de bewegingen van het paard aan zonder te knellen. Bovendien zorgen elastische inzetstukken bij de schoft en in het kruisje voor een ideale bewegingsvrijheid. De Fengur IJslander eczeemdeken heeft een uitneembare uierbescherming en het halsgedeelte is gesloten met elastische bindingen, zodat het binnendringen van insecten wordt verhinderd.
Voor volledige bescherming, combineer de Fengur IJslandse eczeemdeken met de FENGUR IJslander eczeemmasker. De rubberen randen op de neus en de hals voorkomen dat vervelende vliegen en muggen binnendringen.
Door de mops kunnen zelfs IJslandse paarden met veel manenhaar het zo comfortabel mogelijk hebben.