Eerste hulp bij het paard – wat moet ik doen?
Elke verwonding of ziekte van het paard brengt individuele eisen inzake eerste hulp met zich mee. Allereerst moet je als eerste hulpverlener een overzicht krijgen van de situatie. Wat is er gebeurd? Wat is de algemene conditie van het paard? Wat kan als eerste hulp worden geboden en moet er een dierenarts worden ingeschakeld?
Als je zelf of andere rijders betrokken zijn bij een ongeval, moet je eerst voor jezelf en je omgeving zorgen. Alleen op die manier is de eerste hulp ook voor je paard verzekerd!
Ziekten en verwondingen herkennen
Als paardeneigenaar ken je je paard het best, dus is het voor jou gemakkelijk om de gezondheid en het gedrag van je paard op het eerste gezicht te beoordelen. Toch moet je niet alleen op je buikgevoel afgaan. De volgende tips kunnen helpen om ziekten te herkennen en de eerste maatregelen te nemen:
- Een EHBO-cursus helpt om zelfverzekerder te worden in het omgaan met noodsituaties. Intussen worden cursussen eerste hulp voor paarden aangeboden door vele dierenartsen of als online lessen. Hier krijg je niet alleen informatie over eerste hulp, maar ook belangrijke informatie over typische ziekten en noodgevallen, zodat je de situaties beter kunt indelen. In de paardensport gebeuren vaak ongelukken waarbij ruiters betrokken zijn. Fris ook je kennis over eerste hulp bij mensen regelmatig op !
- Als je afwijkingen bij je paard opmerkt, is het belangrijk om de situatie zo snel mogelijk te beoordelen. In het geval van ziekten kan elk stukje informatie, hoe onbelangrijk ook, een belangrijke aanwijzing zijn voor de dierenarts die het paard behandelt. Houd de conditie en het gedrag van je paard bij tot de dierenarts komt – wanneer heeft je paard voor het laatst gegeten en gedronken? Wanneer werd de ontlasting of urine gepasseerd? Hoe gedraagt het paard zich? Beweegt het paard anders dan normaal?
- Afwijkingen van de PAT-waarden geven vaak aan dat er iets mis is:
HARTSLAG | 28-40 slagen per minuut | Voel aan middenvoet of mandibulaire slagader |
ADEM | 8-16 ademhalingen per minuut | Let op neus- en flankbewegingen |
TEMPERATUUR | 37,0-38,0°C | Meet met klinische thermometer |
Onder observatie
Je kunt niet de klok rond bij je paard zijn. In een goede stalgemeenschap dient iedereen bij te dragen aan de gezondheid van alle paarden door niet alleen zijn eigen paard goed in de gaten te houden, maar ook de andere stalbewoners. In geval van langdurige afwezigheid moet je ervoor zorgen dat je stalgemeenschap de belangrijkste informatie en contactpersonen voor noodgevallen bij de hand heeft en snel kan reageren. Aangezien in een extreme noodsituatie vaak cruciale beslissingen moeten worden genomen, raden wij ook aan een noodvolmacht te verlenen aan de stalhouder of de vakantievervanger, zodat je paard altijd in jouw belang wordt verzorgd, ook als je er niet bent.
Hier vind je onze sjablonen met de belangrijkste informatie en een noodvolmacht voor de vakantievervanging:
Welke ziekten en verwondingen kan ik zelf behandelen?
In principe, als je niet zeker bent over de gezondheid van je paard, moet je altijd contact opnemen met je dierenarts!
Kleinere wonden en schrammen, die vaak ontstaan tijdens het grazen, kunnen in de meeste gevallen zelf worden behandeld en zullen zonder gevolgen genezen als het paard goed wordt behandeld.
Weet hoe
Een EHBO-cursus loont zelfs voor de eerste behandeling van kleine wonden! Een verkeerd aangelegd verband kan schade toebrengen aan het weefsel, en open wonden moeten altijd schoon worden behandeld. Steriel verbandmateriaal en gewassen/ontsmette handen zijn een must!
Wanneer moet ik de dierenarts raadplegen?
In het algemeen geldt dat je bij twijfel altijd beter één keer te vaak dan één keer te weinig de dierenarts kunt bellen. In de volgende gevallen moet je de situatie beslist als een noodsituatie classificeren:
- grote wonden die gepaard gaan met hevige bloedingen
- ernstige zwelling
- hoge koorts
- afwijkingen van de PAT-waarden
- kortademigheid
- verstoringen van het bewustzijn
- problemen met de bloedsomloop
- ernstige kreupelheid
Als tekenen van de volgende aandoeningen worden waargenomen, moet ook onmiddellijk contact worden opgenomen met een dierenarts:
- koliek
- faryngeale obstructie
- kruisband kreupelheid
- hoefbevangenheid
- Tetanus
- Hitteberoerte
Breng de dierenarts op de hoogte – duidelijke berichten zijn belangrijk!
Als het paard acuut ziek is of een ongeluk heeft gehad, verkeert de eigenaar in een absolute noodtoestand. Je moet proberen kalm te blijven, zodat je paard snel behandeld kan worden. Net als bij een noodoproep voor mensen, moet je proberen de situatie zo concreet mogelijk te beschrijven met behulp van W-vragen:
WIE belt er?
WELK paard is het?
WAAR is het paard?
WELKE verwondingen/symptomen zijn er?
WANNEER werd het paard ziek of gewond?
HOEVEEL paarden zijn er gewond/ziek?
Tot slot: WACHT op instructies of verdere vragen van de dierenarts!