FAQ over rijhandschoenen
1. Waar moet ik op letten als ik rijhandschoenen koop?
2. Hoe lang gaan rijhandschoenen mee?
3. Hoe vaak moet ik rijhandschoenen wassen?
4. Hoe moeten rijhandschoenen passen?
5. Moeten rijhandschoenen geïmpregneerd worden?
6. Mogen kinder handschoenen geïmpregneerd zijn?
7. Mogen rijhandschoenen in de droger?
9. Zijn dure rijhandschoenen van betere kwaliteit dan goedkopere modellen?
10. Hoe moeten rijhandschoenen passen?
1. Waar moet ik op letten als ik rijhandschoenen koop?
Eerst en vooral moet een rijhandschoen passen als een tweede huid om wrijving en blaarvorming te vermijden en de nodige gevoeligheid te bieden voor teugelhulpen. Hoe je je maat bepaalt en tips over het passen vind je in onze gids „Wat is belangrijk bij goede rijhandschoenen?“.
De grote verscheidenheid aan rijhandschoenen wordt gerechtvaardigd door de verschillende gebruiksdoeleinden, de seizoensomstandigheden en de individuele voorkeuren. Als je op zoek bent naar een lichte rijhandschoen voor de zomer, zul je zeker een ander model kiezen dan iemand die een warme werkhandschoen zoekt voor het uitmesten van de stallen. Het gebruikte materiaal is dus in de eerste plaats van invloed op de aankoopbeslissing, maar ook nuttige details zoals teugelversterkingen, ademend vermogen of sluitingen zijn belangrijke factoren bij de aankoop van rijhandschoenen. Ook individuele voorkeuren en het eigen budget beperken de persoonlijke keuze van de modellen die in aanmerking komen.
2. Hoe lang gaan rijhandschoenen mee?
De duurzaamheid van rijhandschoenen is moeilijk te bepalen. Er zijn te veel individuele factoren die de levensduur van een rijhandschoen aanzienlijk beïnvloeden. De kwaliteit hangt vaak af van het gebruikte materiaal. Een dunne katoenen handschoen is bijvoorbeeld veel gevoeliger dan een rijhandschoen van echt leder, vanwege de natuurlijke eigenschappen van het materiaal. Rijhandschoenen worden voortdurend blootgesteld aan de wrijving van de teugels, zodat het materiaal na verloop van tijd slijt. Versterkingen kunnen de duurzaamheid tot op zekere hoogte verlengen. Daarnaast is er de gebruiksfrequentie. Als je veel rijdt en je rijhandschoenen ook vaak gebruikt voor stalwerkzaamheden, zul je ze vaker moeten vervangen dan iemand die één keer per week op het paard zit. Om zo lang mogelijk van je rijhandschoenen te kunnen genieten, is het raadzaam ze goed te onderhouden. Hoe je dat doet, lees je in onze verzorgingsgids voor rijhandschoenen.
3. Hoe vaak moet je rijhandschoenen wassen?
Het is niet nodig om rijhandschoenen na elk gebruik te wassen. In de meeste gevallen kan grof vuil worden verwijderd met een zachte borstel of, afhankelijk van het materiaal, met een vochtige doek en een mild reinigingsmiddel. Elke wasbeurt draagt bij tot extra slijtage van het materiaal, zodat vooral textiele modellen niet te vaak de binnenkant van de wastrommel mogen zien. De manier waarop rijhandschoenen worden schoongemaakt, speelt echter een veel grotere rol. Lederen handschoenen mogen absoluut niet in de wasmachine worden gewassen en moeten regelmatig met lederverzorgingsproducten worden behandeld. Hoe je leren handschoenen en andere rijhandschoenen moet onderhouden, lees je in onze verzorgingsgids voor rijhandschoenen.
4. Hoe moeten rijhandschoenen passen?
Als het om teugelhulpen gaat, moet je het juiste vingertopgevoel hebben. Daarom moeten rijhandschoenen zo perfect mogelijk passen, niet te strak en niet te ruim. Ga bij het passen van rijhandschoenen als volgt te werk.
1. Het aantrekken van de rijhandschoen: kan de rijhandschoen soepel worden aangetrokken of voelt zij al strak aan? Dan is de rijhandschoen te klein.
2. Bewegingstest: Maak een vuist van je hand, spreid je vingers, vouw je vingers in elkaar. Voelen je handen beklemd aan en trekt het materiaal strak? Is het niet mogelijk om je vingers volledig te strekken? Dan is de rijhandschoen te klein. Kreukt de rijhandschoen onaantrekkelijk als je beweegt? Heb je het gevoel dat je handen „zwemmen“ in de handschoen? Dan is het misschien te groot.
3. Controleer de sluitingen: De klittenbandsluiting zou bij voorkeur gelijk moeten sluiten. Als dit niet het geval is, is dit ook een aanwijzing dat de rijhandschoen niet perfect past.
5. Moeten rijhandschoenen geïmpregneerd worden?
Niet alle rijhandschoenen hoeven geïmpregneerd te worden. Vezelbescherming wordt alleen aanbevolen voor rijhandschoenen van softshell of voor handschoenen van kunstleer en echt leer. Nieuwe rijhandschoenen hoeven over het algemeen niet te worden geïmpregneerd, omdat het materiaal al een intacte beschermlaag heeft. Als je echter merkt dat er vocht van buitenaf binnendringt en dat het water er niet meer vanaf parelt, moet je de handschoenen opnieuw impregneren. Hiervoor kunnen in de handel verkrijgbare impregneersprays worden gebruikt, die je er oppervlakkig op spuit. Als je ook de moeilijk bereikbare hoekjes van de handschoenen wilt impregneren, kun je de handschoenen wassen met een impregneringsspoeling.
Lederen rijhandschoenen hoeven niet te worden geïmpregneerd in de vorm van sprays. Lederen handschoenen vereisen een intensieve lederen verzorging die ook bescherming biedt tegen het binnendringen van water. Hoe je je leren handschoenen moet onderhouden, lees je in onze gids „Hoe onderhoud ik mijn rijhandschoenen?“.
6. Mogen kinderhandschoenen geïmpregneerd worden?
Kleine kinderen stoppen graag hun vingers in hun mond, wat een probleem kan zijn met de chemicaliën van de impregneerspray op de rijhandschoen.
Veel rijhandschoenen voor zeer jonge ruiters zijn meestal van katoen gemaakt, zodat impregneren hier niet aan de orde is. Maar voor rijhandschoenen voor de winter is impregneren zeker aan te bevelen. Artsen zien geen probleem in het impregneren van kinderhandschoenen, zolang de spray niet direct wordt ingeademd.
Als je toch het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je impregneersprays op waterbasis gebruiken die ook vrij zijn van PFC’s (per- en polyfluorchemicaliën). Dergelijke sprays zijn onschadelijk en vrij van schadelijke stoffen. Tegelijkertijd zijn ze niet zo doeltreffend als andere impregnaties.
7. Mogen rijhandschoenen in de droger?
Nee, rijhandschoenen moeten voorzichtig aan de lucht worden gedroogd. Vooral met lederen en synthetisch lederen rijhandschoenen moet voorzichtig worden omgegaan. Rijhandschoenen kunnen hun pasvorm verliezen door de hitte en het centrifugeren in de droger. Gedetailleerde onderhoudsinstructies voor de verschillende materialen van rijhandschoenen vindt je in onze gids „Hoe onderhoud ik mijn rijhandschoenen goed?“.
8. Ik heb de handschoenmaat precies opgemeten, maar de handschoenen passen nog steeds niet. Wat zou hier de reden van kunnen zijn?
De specificaties van de fabrikant voor handschoenmaten zijn richtlijnen, aangezien handschoenen niet gestandaardiseerd zijn naar maat. Bovendien spelen de ergonomische snit en de elasticiteit van het materiaal een beslissende rol bij de nauwkeurigheid van de pasvorm. Bovendien verschillen de handen van ruiter tot ruiter. De ene brede hand kan bijvoorbeeld korte, dikke vingers hebben, terwijl een andere brede hand lange, dunne vingers kan hebben. Het meten van de omtrek van de hand is een belangrijke stap in het vinden van de juiste pasvorm voor de rijhandschoen. De rijder ontkomt echter niet aan een gedetailleerde aanpassing van verschillende modellen.
Door de verschillende handvormen kunnen er tussenmaten ontstaan, waardoor bijvoorbeeld dames geen geschikte modellen in hun categorie vinden. Het is daarom raadzaam om in het assortiment van het andere geslacht te kijken of daar een geschikt model te vinden is.
Om dit probleem te vermijden, zijn de rijhandschoenen bij Krämer Pferdesport niet onderverdeeld naar geslacht, maar zijn ze ingedeeld in zomer-, winter- en all-season rijhandschoenen.
9. Zijn dure rijhandschoenen van betere kwaliteit dan goedkope modellen?
Deze vraag kan niet met een algemeen „ja“ worden beantwoord. De prijs speelt zeker een doorslaggevende rol bij het aangeven van de kwaliteit. Uiteraard kosten robuuste materialen zoals echt leder meer dan een synthetisch materiaal. Toch zijn er wel degelijk goedkope modellen onder het gemiddelde van 20 ? die zelfs bij intensief gebruik een lange tijd meegaan.
10. Hoe moeten rijhandschoenen passen?
Een geschikte rijhandschoen moet goed passen om kreukvrij te blijven en de gevoeligheid niet te belemmeren, maar mag tegelijkertijd geen knellend gevoel geven.
Als je zonder problemen in de handschoen kunt glijden (controle van de wijdte) en je gespreide vingers met de vingertop slechts lichtjes de voorkant van de handschoen raken (controle van de lengte) zonder dat het onaangenaam strak zit, past de rijhandschoen goed.
Hoe je je handomtrek correct opmeet voor de juiste handschoenmaat, lees je in onze gids „Wat is belangrijk in een goede rijhandschoen?“.