FAQ over therapie beschermers
3. Wat is het verschil tussen een koelende beschermer en een koelbandage?
5. Hoe lang kan ik een compressieverband om het been van het paard laten zitten?
6. Kunnen compressieverbanden afglijden?
8. Hoe worden therapie beschermers correct aangetrokken?
10. Zijn er aantoonbare successen van magnetische beschermers?
11. Kan ik therapie beschermers gebruiken tijdens de training?
1. Kan ik niet gewoon een ijszak of een spray met koud water gebruiken in plaats van koelende beschermers?
Hoewel therapie beschermers of bandages in verschillende prijssegmenten verkrijgbaar zijn, wil niet iedere paardeneigenaar daarin investeren. Als er in een noodgeval geen koelende beschermer bij de hand is, kan de koudwaterstraal een oplossing zijn. Het koude water dringt echter niet door tot in de diepe structuren, terwijl veel koude verloren gaat aan de omgeving. Als je paard een dikke vacht heeft, zal het water zelfs niet tot de huid doordringen. Koelende beschermers daarentegen zijn dik gevoerd en beperken het verlies van koude tot een minimum en zorgen ervoor dat de koude doordringt tot de blessure.
In plaats van water te sproeien, kun je een ijszak of bevroren erwten om het been van het paard wikkelen. Weefselbevriezing is alleen te vrezen bij paarden met een dunne vacht of een reeds beschadigde huid. Niettemin moet er een handdoek tussen worden gelegd ter isolatie.
Water en ijs zijn verstandige alternatieven voor koelende beschermers en verbanden. Beschermers vergemakkelijken echter de behandeling van een acuut, stomp letsel.
2. Hoe lang mag ik het been van het paard koelen of een koelende beschermer op het been van het paard laten?
Om een diepgaand effect te bereiken, moet de betrokken plek gedurende ten minste 10 minuten worden gekoeld, zodat de bloedsomloop afneemt. Na de behandeling, neemt de bloedstroom dramatisch toe. Als het gebied minder dan 10 minuten wordt gekoeld, wordt het tegenovergestelde effect bereikt en breidt de ontsteking zich uit. Het afkoelingsproces moet in acute gevallen 3 tot 4 keer per dag worden herhaald. De afkoeling mag echter niet langer dan 72 uur duren. Na deze tijd schakelt men over op warmtetherapie om de bloedsomloop en het regeneratieproces te stimuleren.
3. Wat is het verschil tussen een koelende beschermer en een koelbandage?
Een koelbandage is minder gewatteerd en geïsoleerd dan een beschermer, en kan daarom minder lang koude vasthouden. Het speciale binnenmateriaal van een koelbandage wordt kort in een kom met (koud) water gelegd en vervolgens uitgewrongen. Dan wordt het been van het paard omwikkeld zoals met een gewone bandage.
4. Sommige therapie beschermers zijn ook geschikt voor de paddock. Waar moet ik op letten als ik het paard uit laat met de therapie beschermers?
Niet alle therapie beschermers zijn geschikt voor gebruik in de paddock of op de weide. Zo mogen koelende of massage beschermers niet meerdere uren aan het been blijven zitten. Verder mogen deze niet worden gebruikt voor langdurig gebruik in paddocks of weiden.
Als het paard gewend is aan het gebruik van verwarmende keramische beschermers, kunnen deze ook de klok rond worden gedragen. Speciaal voor dit doel ontworpen paddock beschermers zijn geschikt voor beweiding.
Onze tip: Als u de warmtebehandeling van uw paard in de paddock of weide wilt voortzetten, bevelen wij de Felix Bühler paddock peesbeschermers Ceramic Rehab aan, gemaakt van scheurvast en waterdicht nylonweefsel.
5. Hoe lang kan ik een compressieverband om het been van het paard laten zitten?
Zoals voor alle andere therapeutische beschermers geldt ook voor compressieverbanden een geleidelijke gewenning. Begin met één uur, dat wordt dan uitgebreid tot 23 uur. Tijdens dit proces moet je het paard altijd in het oog houden, omdat het gevoel van druk voor het paard verontrustend kan zijn.
Als het paard (door een acute blessure) enkele dagen gebandageerd is geweest, moet het verband niet onmiddellijk volledig worden verwijderd, maar geleidelijk worden afgebouwd. Er kan zwelling optreden, waardoor het weefsel slijt.
6. Kunnen compressieverbanden afglijden?
Ja, dat kunnen ze wel. Door de veranderende omtrek van het been kan het compressieverband te groot worden naarmate het opzwelt. Om de grootte van het verband te bepalen, gebruik je het been na de beweging als leidraad, wanneer het op zijn dunst is.
De verandering van vacht kan ook een rol spelen bij het bepalen van de grootte. Als je in de winter meet wanneer de vacht dik is, kan het verband in de zomer te groot zijn en afzakken.
7. Waar moeten paarden eigenaren op letten als het gaat om therapie beschermers en compressiebandages?
Het is belangrijk dat de beschermers de juiste maat hebben en dat ze goed op het been van het paard passen. Ze mogen niet afglijden of drukken. Therapie beschermers zijn anatomisch gevormd om een perfecte pasvorm en dus een zo groot mogelijke effectiviteit te bereiken. Het kan nodig zijn verschillende modellen uit te proberen totdat een beschermer is gevonden die werkelijk bij het paard past.
Volg bij het aantrekken en het gebruik de aanwijzingen van de fabrikant, bijvoorbeeld om onderkoeling van het gewricht te voorkomen.
Therapie beschermers werken op cellulair niveau en hun effect is daarom niet uiterlijk zichtbaar. Houd daarom altijd de reactie van uw paard in de gaten om de behandeling zo nodig te stoppen.
8. Hoe worden therapie beschermers correct aangetrokken?
Er zijn verschillende sluitingsmogelijkheden, afhankelijk van de fabrikant. Let op de instructies van de fabrikant en volg deze op.
In principe worden ze op dezelfde manier aangetrokken als andere normale beenbeschermers. Schuif de beschermer vanaf het carpaal of spronggewricht langs het been van het paard naar beneden totdat hij stopt bij het kootbeen. Sluit ze dan zo dat de sluiting naar achteren wijst.
Bij koelende beschermers met een inschuifzak moeten de koelingspads vóór de bevestiging worden aangebracht. Sommige koelende beschermers hebben losse koelelementen die onder de sluitingsmanchet worden geplaatst en eerst aan het been van het paard worden vastgemaakt.
Trilelementen zitten in rekbare insteekzakken en hoeven niet apart te worden vastgemaakt.
9. Is het zinvol om therapeutische beschermers te kopen of is het voldoende om ze van de dierenarts/ paardenkliniek te lenen?
Veel paardenklinieken bieden particuliere paardeneigenaren de mogelijkheid om bijvoorbeeld pulserende magneet beschermers tegen betaling te lenen. De kosten variëren van fabrikant tot fabrikant. Er kan een vergoeding van 10 € per dag worden gevraagd. Sommige verhuurbedrijven bieden een huurperiode van enkele weken aan tegen gespreide prijzen. In dit geval kunnen maandelijkse prijzen tot 250 € en meer in rekening worden gebracht. Vooral peesletsels vereisen echter een langdurige therapie; daarom is vier weken therapie vaak niet voldoende.
Sommige beschermers voor thermotherapie kunnen zowel voor koeling als voor verwarming worden gebruikt, afhankelijk van de watertemperatuur waarmee ze zijn geactiveerd. De combinatie kan dus al een besparing op de initiële kosten opleveren.
Compressieverbanden zijn ook een goed idee om toe te voegen aan de stal apotheek. Vanwege het nauwe huidcontact mogen deze niet voor meerdere paarden worden gebruikt om overdracht van huidziekten te voorkomen.
Als je de gebruikelijke preventieve maatregelen wilt ondersteunen met therapie beschermers, is de aanschaf zeker de moeite waard. Als je alleen de behandeling tijdens een blessure wilt ondersteunen, zou je kunnen nadenken over het huren van geschikte beenbeschermers en therapieapparatuur.
10. Zijn er aantoonbare successen van magnetische beschermers?
Hoewel een behandeling met magnetische velden zowel bij paarden als bij mensen steeds populairder wordt, wordt de genezende werking van magnetische velden niet erkend door de medische wetenschap. Vanwege de onzekere feitelijke situatie wordt magneetveldtherapie beschouwd als een aanvullende therapie op de conventionele geneeskunde of als onderdeel van een holistisch therapieconcept. Alle door ons beschreven aanbevelingen voor het gebruik en de werkingswijze van magnetische beschermers zijn in medische kringen omstreden. Niettemin getuigen talloze ervaringsberichten van een positief effect op het genezingsproces.
11. Kan ik therapie beschermers gebruiken tijdens de training?
Therapie beschermers kunnen niet alleen voor of na de training worden gebruikt, maar ondersteunen ook de training. Hardschalige beschermers met gesmolten keramische deeltjes zijn hiervoor bijzonder geschikt. Zij ondersteunen de bloedcirculatie in het been en kunnen zo de pezen en ligamenten soepeler maken, wat blessures kan voorkomen. Zorg ervoor dat je ademende materialen gebruikt, bv. afstandsstof en netstof, zodat zich geen warmte opbouwt tussen de beschermer en het been van het paard.
Onze tip: Wij adviseren de Felix Bühler beenbeschermers Ceramic Rehab van extreem ademend afstandsstof. De permanente luchtcirculatie voorkomt dat het paardenbeen gaat zweten, terwijl de ingesmolten keramische vezels de bloedsomloop stimuleren.