Hoe verzorg ik mijn paard?
Om het paard goed te verzorgen, moet je een vaste verzorgingsroutine hebben. De modderige vacht uitborstelen met een fijne borstel helpt niet. Er zijn dus een paar basisstappen die je moet volgen bij de verzorging van de vacht en manen van je paard.
Vachtverzorging van het paard
Een grondige vachtverzorging van het paard is niet alleen nodig om visuele redenen. Het geeft je de kans om je paard te controleren op verwondingen en huidveranderingen en ze dienovereenkomstig te behandelen. Het borstelen versterkt ook de band met uw viervoeter, want het wederzijds borstelen van paarden is een teken van verbondenheid. Bovendien is het bijzonder belangrijk dat het paard vóór het rijden wordt geborsteld, zodat stof en vuil niet tussen de huid en de uitrusting kunnen komen.
1. Verwijderen van grof vuil uit de vacht van het paard
Grof vuil en opgedroogde moddervlekken worden het gemakkelijkst verwijderd met een roskam in cirkelvormige bewegingen. De benen worden behandeld met een harde borstel.
Onze tip:
Grof vuil op het hoofd wordt voorzichtig losgemaakt met een Wonder Brush, deze is verkrijgbaar in twee varianten (verschil in hardheid) en maakt opgedroogd zweet en vlekken voorzichtig los uit de vacht.
2. Stof van de paardenvacht verwijderen
Met een borstel wordt het stof maar de haar richting mee, uit de vacht gehaald. Om het stof van de borstel te verwijderen, veeg je de borstel herhaaldelijk af aan de roskam. De benen kunnen ook worden schoongemaakt met de borstel. Voor het gebied rond het hoofd wordt aanbevolen een kleinere en zachtere knuffelborstel te gebruiken.
3. Vacht van het paard glanzend maken
Een glanzende afwerking kan op vele manieren worden bereikt. Ten eerste geven lamswollen of teddyfleece verzorgingshandschoenen de vacht een geweldige glans, een vochtige handdoek of natte doekjes hebben een vergelijkbaar effect. Bovendien kunnen speciale glansborstels (bv. Van geitenhaar) worden gebruikt om zelfs de fijnste stofdeeltjes uit de vacht te trekken voor een perfect resultaat. Voor speciale gelegenheden, zoals voor de start van een toernooi, zijn er ook vachtglanssprays die voor of na de vachtverzorging worden aangebracht en zorgen voor een zijdezacht uiterlijk.
De juiste verzorging van manen en staart van het paard
De droge verzorging moet beginnen met een grondige kambeurt van de manen en de staart. Naast hooi en stro kunnen modderresten en ander vuil optimaal worden verwijderd en is het lange haar al „gesorteerd“ en ontward.
De volgende stap is het gebruik van een staart- en manenborstel of een manenkam. Verdeel verschillende strengen en zet het haar vast bij de wortels, zodat er niet te veel haren uitgetrokken worden bij het borstelen.
Om de doorkambaarheid te verbeteren, hebben staart- en manensprays een ondersteunend effect.
De manen inkorten en uitdunnen
Iedereen die met zijn paard wedstrijden rijdt, weet aan welke speciale eisen goed verzorgde lange haren moet voldoen. Dit moet regelmatig worden ingekort en uitgedund. Voor dit doel hebt u, afhankelijk van de kalmte van het paard, een manenknipmes, een uitdunkam of een effileerschaar nodig, evenals een staart- en manenschaar.
Met een staart- en manenschaar kan je het haar efficiënt en netjes inkorten. De coupe kan relatief hard en bot lijken. Middels een uitdunschaar worden de manen uitgedund. Je kunt deze ook gebruiken om het haar te knippen – zo krijg je ook een zachte overgang en vallen de manen natuurlijker. Uitdunkammen en manen uitdunmesjes mogen alleen worden gebruikt bij paarden die ongevoelig zijn en rustig reageren. Hierbij worden afzonderlijke lokken behandeld. De langste haren worden om het mes of de kam gewikkeld, waarna de haren met een vastberaden neerwaartse beweging worden uitgetrokken.
Het liefst zo natuurlijk mogelijk
Bij het knippen en uitdunnen van het lange haar mag niet uit het oog worden verloren dat de manen en de staart, het paard een natuurlijke bescherming tegen insecten bieden. Tenzij het dringend noodzakelijk is, moet men manen en staart zo natuurlijk mogelijk laten groeien.
Reiniging van gevoelige plekken van het paard
Naast het hoofd behoort ook de intieme zone van onze paarden tot de gevoelige delen van het lichaam. Aangezien de huid in deze gebieden bijzonder dun is en de slijmvliezen bijzonder gevoelig reageren op uitwendige prikkels, dient men voorzichtig te zijn bij de verzorging.
Aangezien pijnlijke infecties kunnen ontstaan, vooral in de ogen en de intieme delen, wanneer ziektekiemen en bacteriën de gevoelige slijmvliezen aantasten, moet een strikte hygiëne in acht worden genomen.
Let op! Hou bij de verzorging van gevoelige lichaamsdelen van het paard rekening met het volgende:
- Gebruik afzonderlijke reinigingsdoekjes of sponzen voor elk van de neusgaten, ogen en intieme zone of gebruik wegwerpdoekjes
- Het is het beste de gebruiksvoorwerpen met kleuren te markeren, zodat je ze van elkaar kunt onderscheiden, en ze ook regelmatig bij hoge temperaturen te reinigen (bv. door ze te koken of in de wasmachine vanaf 60°C).
- Reiniging van de ogen: Om de ogen schoon te maken, neem je een vochtig en schoon doekje of sponsje en veeg je van de buitenrand van het oog naar binnen in de richting van de traanklier. Zorg ervoor dat de doek pluisvrij is, anders kan onaangename irritatie ontstaan. Als de oogafscheiding rond het oog is opgedroogd, moet deze nooit worden weggeschraapt, maar eerst met het vochtige sponsje worden losgemaakt. Dezelfde procedure wordt gevolgd met de neusgaten
- Intieme verzorging van het paard: Het spreekt vanzelf dat intieme verzorging ook voor paarden een gevoelig onderwerp is. De huid van de geslachtsorganen is soms zeer dun en zeer vatbaar voor bacteriële infecties. Meestal reinigen geslachtsorganen zichzelf en is ingrijpen niet nodig.
Veel dierenartsen adviseren om bij ruinen en hengsten niet vaker dan 1 keer per jaar een intieme verzorging uit te voeren.
Bij merries moet de uier worden gereinigd met lauw water en een schone spons indien hij sterk vervuild is.
Let op! Houd er rekening mee dat paarden zeer gevoelig zijn voor aanraking in de intieme zone en kunnen uitvallen. - Reiniging van de anus: Als de anus kleverig is, kan hij ook voorzichtig worden schoongemaakt met lauw water en een schone doek of spons.