Hoefschoenen – de basics
Hoefschoenen zijn voor veel ruiters een welkom alternatief voor traditioneel beslaan. Het paard kan zodoende in zijn vrije tijd en tijdens het werk op zachte ondergronden – onbeslagen lopen? De hoefschoen wordt flexibel gebruikt als dat nodig is, b.v. als een rit is gepland waarbij de bodemgesteldheid de hoef te veel zou kunnen belasten.
Lopen op onbeslagen hoeven heeft veel voordelen:
- Het bevordert de gezondheid van de hoeven en de natuurlijke ontwikkeling. De hoef wordt beter doorbloedt en kan zijn functie als tastorgaan en schokbreker beter vervullen.
- De gang van paarden op onbeslagen hoeven is vaak vloeiender, ze zijn van nature „slipvaster“ op gladde oppervlakken dan hoefijzers.
- Professionele hoefverzorging voor paarden met natuurlijke hoeven is minder duur dan beslaan.
- Het beslaan kan de hoeven beschadigen. Enerzijds hebben hoeven met hoefijzers de neiging uit te drogen en anderzijds wordt de kans dat bacteriële ziekteverwekkers die de hoef binnendringen vergroot door de hoefnagels, hetgeen vervolgens tot infecties kan leiden.
Aangezien onze paarden gewend zijn aan een zachte ondergrond, kunnen moeilijke bodemomstandigheden zoals grindpaden of harde asfaltvloeren een test zijn voor de hoef gezondheid. Als je vaak te paard op pad gaat of een activiteit plant die niet alledaags is, zoals een trektocht, is het belangrijk om onbeslagen hoeven te beschermen tegen overmatige slijtage. Voor een paard dat verder met onbeslagen hoeven rond loopt, is de gemakkelijkste manier om dit te doen met een goed passende hoefschoen.
Zijn er nadelen aan hoefschoenen?
In de meeste gevallen zijn de nadelen te wijten aan het feit dat men bij de keuze van hoefschoenen niet voldoende rekening heeft gehouden met de eigen behoeften en die van het paard. Sommige ruiters hebben slechte ervaringen met hoefschoenen omdat ze er tijdens ritten een of zelfs meerdere zijn kwijtgeraakt. Ook de omgang met de hoefschoenen – vooral het aan- en uittrekken – lijkt vaker een probleem te zijn. In de meeste gevallen is het verliezen van de hoefschoenen te wijten aan een slechte pasvorm. De verstel-mogelijkheden variëren van model tot model. Bij de aankoop van hoefschoenen is het belangrijk het best mogelijke compromis te vinden tussen de ideale pasvorm voor het paard en de individuele voorkeuren van de ruiter wat betreft gebruiksvriendelijkheid.
Wanneer zijn hoefschoenen geschikt?
- Hoefschoenen kunnen gunstig zijn voor de gezondheid van de hoef, omdat traditionele hoefijzers de natuurlijke functies beperken
- Als je geen rit wilt missen ook bij moeilijke bodemomstandigheden
- Wanneer de hoef van het paard extreem en ongewoon wordt belast. Bijvoorbeeld tijdens een trektocht of endurance rit
- Als je het paard wilt laten overschakelen, zijn hoefschoenen nuttig voor deze overgangsfase. Middels hoefschoenen kunnen de hoeven langzaam wennen aan de verschillende bodemomstandigheden
- Sommige paarden ontwikkelen een angst voor de hoefsmid. Vooral dan zijn hoefschoenen een alternatief. Regelmatige verzorging van onbeslagen hoeven door een professional blijft essentieel
Waar moet ik rekening mee houden bij het gebruik van hoefschoenen?
De belangrijkste basisvereiste is een regelmatige behandeling en verzorging van de hoeven door een professional. Hoefverzorging dient om de 5-6 weken plaats te vinden, zodat de vorm van de hoef ook compatibel is met het hoefijzer. Hier dient de paardeneigenaar regelmatig de conditie van de hoeven te controleren en individueel te beoordelen in welk ritme een hoefbehandeling noodzakelijk is.
- Om de juiste hoefschoen te vinden, is het beste om advies te vragen. Meer informatie over het bepalen van de juiste hoefschoenmaat en waar je op moet letten bij de pasvorm vind je hier.
- Zorg er altijd voor dat de hoef schoon is voordat je de hoefschoenen aantrekt en controleer of er geen kleine steentjes of zandkorrels inzitten die schuren kunnen veroorzaken.