Wat is belangrijk voor een goede rijhandschoen?
Zoals bij alle rij-uitrustingen zijn goede rijhandschoenen afhankelijk van de kwaliteit en de nauwkeurigheid van de pasvorm. De handschoenen mogen de fijne teugelcontrole en de verbinding met de mond van het paard niet in de weg staan. Tegelijkertijd moet de teugelversterking een betrouwbare bescherming bieden tegen blaren in de ruimten tussen de vingers. Op welke andere punten moet je letten voordat je rijhandschoenen koopt en welke invloed hebben de materialen?
De ideale pasvorm van rijhandschoenen
Als je geen rijhandschoenen draagt, kan de wrijving van de teugels – van welk materiaal ze ook gemaakt zijn – leiden tot onaangename blaren op de handpalmen en tussen de vingers. Bovendien kunnen ernstige brandwonden ontstaan als het paard de teugels letterlijk uit de hand van de ruiter trekt, bv. in een moment van angst.
Meten van de handschoenmaat
1. Om je handschoenmaat op te meten, plaats het meetlint onder de knokkels en boven de duim en wikkel het eenmaal rond je hand.
2. Vergelijk nu de handomtrek met de maattabel.
Zorg ervoor dat het meetlint losjes om je hand past en dat je het niet te strak aantrekt. In plaats van een meetlint te gebruiken, kan je ook een touwtje of een lint gebruiken dat je rond je hand doet zoals hierboven beschreven en dan de lengte opmeten met een liniaal.
Het dragen van rijhandschoenen beschermt de handen echter ook alleen maar op betrouwbare wijze als bij de aanschaf ervan rekening is gehouden met een ideale pasvorm. Let daarom bij het passen van de handschoenen op de volgende punten:
- Bij het passen, beweeg de vingers, bal je hand tot een vuist, raak een voorwerp aan, vouw je handen in elkaar.
Glijden de handschoenen uit als je beweegt? Kreuken ze veel? Wordt je gevoeligheid wazig als je een voorwerp aanraakt? Is er te veel speling bij de boord? In het geval van klittenband: kan de sluiting binnen het klittenbandgebied worden gesloten of steekt het klittenband over? Dan is de rijhandschoen duidelijk te groot.
Heb je al problemen met het aantrekken van de rijhandschoen? Voel je je beperkt in je bewegingen door de rijhandschoen? Is het materiaal rekbaar? Hebben je vingers genoeg ruimte? Kan de handschoen niet volledig tussen de vingers naar beneden worden getrokken? Rekt de rijhandschoen oncomfortabel uit wanneer je je vingers spreidt? De rijhandschoen is te klein.
De teugelversterking als kwaliteitskenmerk
Een belangrijk kenmerk van een goede rijhandschoen is de teugelversterking, die volgens de teugelgeleider tussen de vingers loopt. Synthetisch leer of leder wordt aangenaaid om de handschoen te verstevigen, zodat het materiaal niet zo snel slijt en de handen nog beter beschermd zijn tegen blaren.
Niet elke handschoen heeft een versteviging, daarom moet hier bij de aankoop bijzondere aandacht aan worden besteed. Ook heeft niet iedere rijhandschoen met teugelversterking versteviging aan de ringvinger.
Ademend vermogen is noodzakelijk bij een goede rijhandschoen
Handen gaan snel zweten als je handschoenen draagt, wat niet alleen oncomfortabel is, maar ook kan leiden tot onnodige wrijving en blaren. Bovendien leidt vocht in de handschoen tot koude vingers, vooral in de winter. Afhankelijk van het seizoen en het beoogde gebruik, moet je bij het kopen van rijhandschoenen op het materiaal letten.
Bij zomer handschoenen voor paardrijders moet de nadruk liggen op lichte, ademende materialen. Bij voorbeeld softshell of een materiaalmix met netweefsel zijn geschikt.
Winter handschoenen voor paardrijders zijn vaak gevoerd met fleece, omdat dit vocht absorbeert en zo voorkomt dat de handen afkoelen. Rijhandschoenen van leer zijn ook ademend en daarom bij uitstek geschikt als rijhandschoenen voor het hele seizoen.
De verschillende materialen van rijhandschoenen
Om het draagcomfort van rijhandschoenen te garanderen, is naast de nauwkeurigheid van de pasvorm ook het materiaal van doorslaggevend belang.
Rijhandschoenen van leer
Voordelen: robuust, soepel, anti-slip, duurzaam
Nadelen: moeilijk te onderhouden, te veel vocht maakt het leer stijf en broos, duurder dan andere materialen.
Synthetisch lederen rijhandschoenen
Voordelen: gemakkelijk te onderhouden, elegante look, goedkoop, scheurvast
Nadelen: gering ademend vermogen
Rijhandschoenen van synthetisch materiaal
Voordelen: aangenaam om dragen, gemakkelijk te onderhouden, licht in gewicht, goedkoop, elastisch, zeer goed ademend
Nadelen: minder duurzaam dan leder
Wintermateriaal fleece
Fleece is bijzonder geschikt voor winterhandschoenen, omdat het materiaal zowel ademend als verwarmend is. Het is pluizig zacht en aangenaam om op de huid te dragen. Fleece handschoenen zijn echter niet waterdicht en winddicht, wat vooral op natte en koude dagen een nadeel is. Fleece handschoenen trekken ook paardenhaar aan als een magneet en bieden bijna geen grip op de teugels. Beter: Fleece als voering is de perfecte metgezel in het koude seizoen.
Rijhandschoenen van natuurlijke vezels (bv. katoen):
Voordelen: absorberend, knuffelig, delicaat
Nadelen: Materiaal kan snel scheuren bij hoge belasting, daarom ongeschikt als werkhandschoen, lange droogtijden
De prijs voor een paar goede rijhandschoenen
Natuurlijk speelt ook de prijs een belangrijke rol bij de aanschaf van goede rijhandschoenen. Comfort en veiligheid moeten altijd voor de prijs gaan bij de keuze van rijhandschoenen. De prijsklasse loopt van €5 tot €60. Goedkope modellen zijn vaak gemaakt van katoen, dat door de natuurlijke materiaaleigenschappen niet altijd voldoet aan de hoge eisen van de ruitersport.
In de middelste prijsklasse zijn rijhandschoenen van kunstleder of synthetische materialen populair, die speciaal voor sportief gebruik zijn ontwikkeld en dus een hoog ademend vermogen en een optimaal draaggevoel mogelijk maken.
Handschoenmodellen in de hogere prijsklasse zijn gemaakt van verschillende soorten echt leer. De bijzonder exclusieve rijhandschoenen zijn bezaaid met echte Swarovski-steentjes.