FAQ over textielverzorging
1. Hoe vaak kan ik mijn stalkleding wassen? Bestaat er zoiets als te veel?
2. Wat is de beste manier om paardenhaar te verwijderen?
3. Hoe kan ik voorkomen dat paardenhaar zich verzamelt in mijn wasmachine?
4. Pluisalarm – hoe voorkom ik dat mijn stoffen pluis vormen?
5. Hoe kan ik mijn regenjas het beste opbergen als ik hem lange tijd niet ga dragen?
6. Hoelang gaat de impregnering van een softshell jas/regenjas mee?
7. Hoe kan ik het zitvlak van mijn rijbroek beschermen?
8. Mijn rijbroek is stuk. Kan ik deze stoppen of gaat dat ten koste van de functionaliteit?
9. Hoe wordt mijn donsjas weer pluizig?
1. Hoe vaak kan ik mijn stalkleding wassen? Bestaat er zoiets als te veel?
Voor outdoor- en functionele kleding geldt de basisregel: zo vaak als nodig en zo min mogelijk. Te vaak wassen kan een negatief effect hebben op de beschermende laag van de kleding en daardoor de ruiter minder beschermen tegen weersinvloeden. Voor lichte vervuiling is een eenvoudige wasbeurt met een spons of vochtige doek veelal voldoende. Paardrijkleding wordt blootgesteld aan zweet, vuil, lichaamsvetten (b.v. talg van paardenhaar) en ammoniak. Je kunt een wasprogramma dus niet vermijden. Raadpleeg hiervoor onze Step-by-Step- onderhoudsinstructies.
2. Wat is de beste manier om paardenhaar te verwijderen?
Om de magnetische aantrekkingskracht van paardenhaar te voorkomen, is het raadzaam kleding met gladde stof te dragen bij het borstelen van paarden. Paardenhaar hecht zich vooral aan fleece en overgangsjassen. Een haarverwijderaar is handig om paardenhaar te verwijderen van kleding, zadeldekjes, dekens en bekleding.
Klittenband kan worden schoongemaakt en weer functioneel worden gemaakt met een speciale borstel met fijne metalen haren.
Na het wassen en drogen dient de kleding te worden uitgeschud, zodat zelfs de laatste haren worden losgemaakt.
3. Hoe kan ik voorkomen dat paardenhaar zich verzamelt in mijn wasmachine?
Vóór het wassen moet de kleding zoveel mogelijk worden ontdaan van losse paardenharen. Ondanks deze zorgvuldige reiniging vóór het wassen, kan paardenhaar in de wasmachine terechtkomen. Om verstopping van het pluizenfilter te voorkomen, is het handig om de rijkleding in een afsluitbare microvezel-waszak of een oud dekbedovertrek met rits te leggen. Let op dat je de pluizenfilter van de wasmachine regelmatig reinigt.
4. Pluisalarm – hoe voorkom ik de vorming van pluisjes voorkomen?
In het dagelijkse stalleven treedt vaak wrijving op, waardoor de textielvezels worden beschadigd en ruw worden. Dit vermindert de levensduur en de functionaliteit van de kleding. De volgende stappen kunnen de vorming van pluisjes beperken.
- Soortgelijke materialen met elkaar wassen
- Was gelijkaardige kleuren samen, want bijvoorbeeld lichte vezels en pluizen zullen eerder te zien zijn op donkere kleding
- Binnenste buiten wassen
- Voorkom wrijving in de wasmachine door klittenband, haken en knopen te sluiten en of af te dekken. gebruik eventueel een waszak
- Verzorg de vezels voordat ze pluizig worden. Houdt het onderhoudsetiket in acht en verzorg het materiaal waar nodig (zie de Step-by-Step-onderhoudsinstructies)
- Houdt de wasmachine schoon. Vooral na het wassen van rijkleding is het raadzaam om een extra reinigingscyclus toe te passen
- Vermijd de wasdroger indien haalbaar, want warmte en wrijving kunnen de vezels beschadigen. De elektrische lading trekt pluisjes aan.
5. Hoe kan ik mijn regenjas het beste opbergen als ik hem lange tijd niet ga dragen?
De regenjas, ongeacht of hij van wax-katoen of softshell is, dient altijd hangend en kreukvrij te worden opgeborgen. Tevens dient deze te worden gereinigd en gedroogd volgens de instructies op het etiket alvorens te worden opgeborgen.
6.Hoelang gaat de impregnering van een softshell jas/regenjas mee?
Wanneer de softshell jas/regenjas moet worden geïmpregneerd, kan door middel van een eenvoudige test worden vastgesteld: houdt het textiel onder een koude straal water. Als het water wegloopt, is de impregnering nog voldoende. Als het buitenste materiaal echter doordrenkt raakt met water, dient de DWR-impregnering te worden vernieuwd.
Hoe je de impregnering van uw rijkleding kunt reactiveren of vernieuwen, vind je in bij Step-by-Step-onderhoudsinstructies onder punt 7.
7. Hoe kan ik het zitvlak van mijn rijbroek beschermen?
Wrijving tijdens het rijden kan niet worden voorkomen. Niettemin kan de levensduur worden verlengd door de bekleding goed te verzorgen.
Broeken met een echt leren zitvlak mogen alleen worden gewassen op 30°C en daarna worden behandeld met een vochregulerende lotion.
De meeste rijbroeken hebben een zitvlak van synthetisch leer dat, afgezien van de op het etiket voorgeschreven verzorging, niet aan direct zonlicht mag worden blootgesteld. Bovendien moeten kreuken (bij opberging in de kast) worden vermeden.
Je hoeft geen bijzondere aandacht te besteden aan de siliconen op gripbroeken bij het wassen. Keer uw Grip-broek, net als alle andere broeken met kunstleren zitvlak, voor het wassen binnenstebuiten om de siliconenprint te beschermen.
8. Mijn rijbroek is stuk. Kan ik deze stoppen of gaat dat ten koste van de functionaliteit?
In principe is er niets op tegen om de gaten te herstellen. Belangrijk is het om in de gaten te houden waar de opening zich bevindt en van welk materiaal de patch is gemaakt. Vooral scheuren in de knieën zullen snel weer openscheuren, zelfs als ze worden opgelapt, omdat het kniegebied zwaar wordt belast. Bovendien dient de patch, net als de rijbroek zelf, van stretchmateriaal zijn vervaardigd, zodat de bewegingsvrijheid gewaarborgd blijft. Verder moet rekening worden gehouden met het risico van schuren bij uitpuilende naden en aangehechte patches.
9. Hoe wordt mijn donsjas weer pluizig?
Doe de donsjas in de droger en voeg drie tennisballen of droogballen toe. Deze zullen voorkomen dat de veren aan elkaar kleven. Als je niet over een droger beschikt, kun je de donsjas in de lucht drogen en eventuele bobbels met uw handen losmaken.