Tips voor blijvende orde in de paardenstal en zadelkamer
Orde in de stal is een praktische gewoonte die het dagelijkse stalleven vergemakkelijkt. Als je alles bij de hand hebt, kun je snel reageren in noodsituaties. Netheid houdt ook het materiaal van de uitrusting, halsters, hoofdstellen, zadels enz. in stand, je houdt bij of er iets gebroken is en vervangen kan worden of dat medicijnen en verbandmiddelen moeten worden bijgevuld.
Bovendien bevordert orde in de paardenstal een aangename sfeer. Als een oase van rust biedt de stal paardeneigenaren respijt van het stressvolle leven van alledag. Een slordige en vuile stal kan de gemoederen verhitten in plaats van bedaren. Dat is toch niet bevorderlijk voor het werken met de paarden.
Gewoonlijk stelt men een vaste dag vast voor een grote schoonmaak en brengt men enige basisorde in de stal en de zadelkamer. Maar vooral in pensionstallen, waar veel paarden thuis zijn en talloze paardeneigenaren komen en gaan, kan deze orde snel tot het verleden gaan behoren. Daarom hebben we hier veel tips en trucs voor jou om alles netjes en schoon te houden.
Grote schoonmaak in de stal – netheid niet alleen in de box
Voor de gezondheid van het paard is het niet alleen belangrijk dat de box schoon is, maar ook dat de rest van de stal zoveel mogelijk vrij is van stof en ziektekiemen. Omdat stof, vogelpoep en ziektekiemen zich kunnen verzamelen in spinnenwebben, vensterbanken en op tralies, wat de longen van het paard kan aantasten. De stal moet dagelijks worden gecontroleerd op netheid en reinheid. Een grote schoonmaakbeurt eenmaal per jaar kan de stal echter een basisreinheid geven.
Wanneer is de beste tijd voor een grote schoonmaak in de stal? De beste tijd om de stal een grondige schoonmaakbeurt te geven is wanneer de paarden in de zomer op de wei staan. De paarden buiten zetten voorkomt dat ze opgeworpen stof inademen. Ook kunnen sommige paarden schichtig zijn voor bezems die gebruikt worden om de muren en het plafond te vegen.
Hoe vaak moet een grote schoonmaak gebeuren? Eén keer per jaar is voldoende. Vaker is alleen nodig als er een verandering van paarden in een box heeft plaatsgevonden. In dat geval moet de stal tussen de paarden door volledig worden leeggemaakt en van onder tot boven worden schoongemaakt. Een andere reden om vaker schoon te maken is na een besmettelijke ziekte of aantasting door parasieten. In dat geval moet echter de hele stalruimte worden ontsmet.
Wat komt er kijken bij een grote schoonmaak? Tijdens de basisreiniging moeten de stallen volledig worden leeggemaakt en van boven tot onder worden gereinigd met een hogedrukreiniger om stof en opgedroogde uitwerpselen te verwijderen. Voor wanden van beton wordt het aanbevolen deze naderhand te witten/beitsen. Anders kunnen muren en plafonds één keer per maand worden ontdaan van spinnenwebben en stof. Als ramen en tralies één of twee keer per jaar met water en een spons worden schoongemaakt, is dat voldoende.
Welke reinigingsmiddelen kan ik in de stal gebruiken? Hardnekkig vuil dat niet met water kan worden verwijderd, moet met een biologisch afbreekbaar reinigingsmiddel worden verwijderd. Een steriele stal is niet noodzakelijk beter voor de gezondheid van het paard. Alleen in geval van ziekte of aantasting door parasieten kan een ontsmettingsmiddel worden gebruikt om de verspreiding van ziektekiemen, virussen of bacteriën tegen te gaan.
Denk aan je eigen gezondheid!
De paarden worden tijdens de grote schoonmaak naar buiten gebracht, zodat hun longen niet onnodig worden belast door het stof dat wordt opgeworpen. Je zou hetzelfde moeten overwegen voor je eigen gezondheid. Draag daarom een adembeschermingsmasker, handschoenen, hoofdbedekking en eventueel een beschermend pak. Vogelpoep, muizenuitwerpselen, stof en mijten kunnen in je luchtwegen terechtkomen en je gezondheid in gevaar brengen. Bescherm dus niet alleen je paard, maar ook jezelf als je de stal aan het opruimen bent.
Opgeruimd staat netjes: 5 tips voor de stal en de zadelkamer
Als je eenmaal een basisorde in je spullen hebt aangebracht, is het vervolgens gemakkelijker om die te handhaven. Daarom hebben wij 5 belangrijke tips voor jou op een rijtje gezet om chaos te voorkomen en elk paardenaccessoire een vaste plaats te geven.
1. Elk paardenaccessoire heeft zijn eigen plaats
Het is niet alleen uiterst praktisch in het dagelijks leven als je zonder nadenken naar het gewenste voorwerp grijpt. In de stal kan het zelfs levensreddend zijn, vooral in noodsituaties, als elk uitrustingsstuk de toegewezen plaats krijgt – en houdt.
Als je veel accessoires hebt, kan het zinvol zijn om je rij- en stalaccessoires te sorteren op categorie en doel. Stel prioriteiten. Dingen die je vaak of dringend nodig hebt, moeten vooraan staan, bijvoorbeeld verzorgingsspullen of de stalapotheek. Voor hoofdstellen en halsters worden praktische houders aan de deur aanbevolen. Accessoires zoals lederverzorgingsproducten die je slechts om de paar maanden nodig hebt, kunnen verder naar achteren in de kast worden geplaatst.
Onze tip: Om het opgeruimd houden te vergemakkelijken, kun je gebruik maken van hoofdstelhouders, stalhaken, zadelhouders & co. In onze accessoires voor de zadelkamer vind je handige mobiele stalhulpen voor meer orde in de zadelkamer.
2. Label de paardenaccessoires voor meer orde in de stal
Het is nuttig om dingen en plaatsen te labelen, zodat de chaos niet na korte tijd terugkeert. In een stalgemeenschap waar geen afsluitbare kasten zijn, is het ook belangrijk je accessoires te etiketteren. Vooral in pensionstallen, waar veel paarden samenkomen, zijn er veel halsters en touwen in omloop. Naamplaatjes in de vorm van hangertjes of schroefplaatjes kunnen erg nuttig zijn om overzicht te houden.
Maar op verzorgingstassen, verzorgingsspullen, paardendekens en zadeldekken die samen worden opgehangen, moet ook de naam van het paard staan. Het is niet alleen onaantrekkelijk als je eigen zadeldek ineens op het paard van iemand anders ligt. Het kan ook zeer onhygiënisch zijn en in het ergste geval huidziekten overbrengen.
Borden die de stalgebruikers eraan herinneren na zichzelf op te ruimen, te vegen of te dweilen, helpen ook om de stal schoon te houden.
3. Hou je paardenaccessoires beschermd tegen vuil en stof
Vooral kleine voorwerpen, zoals medicijnflesjes, kunnen worden bewaard in doorzichtige, afsluitbare plastic bakjes. Dit beschermt ze tegen stof en je kunt bijhouden wat in welke container zit. Etikettering wordt nog steeds aanbevolen.
Beenbeschermers, bandages en springschoenen kunnen worden opgeborgen in hun eigen opbergzakjes, die je ofwel kunt ophangen ofwel in een daarvoor bestemde lade kunt leggen. Er zijn ook verbandhouders voor betere ventilatie.
Zadeldekken en paardendekens die je niet seizoensgebonden nodig hebt, kun je wassen en drogen en in grote plastic dozen opbergen. Dit zal ze beschermen tegen vuil en vocht tot de volgende keer dat ze nodig zijn. Zadelonderleggers en zweetdekens die je steeds weer nodig zult hebben, moeten op een luchtige plaats worden opgehangen, maar wel beschermd tegen vocht. Voor dit doel zijn geschikte dekenhouders verkrijgbaar.
4. Hou je spullen schoon
Hou je paardenuitrusting schoon en beschermd tegen vuil en vocht. Vooral voordat je ze opbergt, moet je ze schoonmaken en drogen. Anders kan het vuil in combinatie met vocht en luchtsluis onaangenaam gaan ruiken en een broedplaats voor bacteriën vormen.
- Maak beenbeschermers, springschoenen en hoefschoenen na elke rit schoon – vuil dat niet verwijderd is, kan leiden tot wrijving in het gebied van de vetlok en zelfs tot mallen veroorzaken. Lees hier meer over de verzorging van been- en hoefbescherming.
- Zadeldekken moeten na elke rit worden afgeborsteld en daarna op een luchtige plaats worden opgehangen. Zij moeten worden gewassen wanneer zij niet langer paardenzweet absorberen. Lees hier meer over de verzorging van zadeldekken.
- Het snaffle bit moet na elk gebruik met water worden schoongemaakt. Hoofdstellen en zadels moeten regelmatig worden verzorgd om het leder soepel te houden. Zo kun je ongelukken voorkomen die kunnen gebeuren wanneer materialen broos worden. Lees hier meer over lederverzorging.
- Paardendekens die je wegens het seizoen niet meer nodig hebt, moeten goed worden gereinigd alvorens ze op te bergen en vervolgens goed laten drogen. Vooral uitrijdekens met voering hebben voldoende tijd nodig om volledig te drogen. Lees hier meer over de verzorging van paardendekens.
- Hou je zadelkast schoon: Zo nu en dan moet je de bodem van je zadelkast vegen en spinnenwebben verwijderen. Laat geen zakken met paardenvoer en snoepjes los rondslingeren. Enerzijds kan het voer schimmelen, anderzijds trekken voederresten muizen aan, die een negatieve invloed hebben op de stalhygiëne.
Onze tip: Het is het beste om voer en snoepjes te bewaren in voederbakken, plastic dozen met deksel of afsluitbare plastic emmers.
5. Alleen het hoogstnoodzakelijke in de zadelkast hebben
Opgeruimd staat netjes. Hoe minder accessoires je hoeft op te bergen, des te gemakkelijker. Zorg daarom dat je alleen datgene in de stal hebt wat je daadwerkelijk nodig hebt voor je paard. Dit maakt het ook gemakkelijker voor jou om het gedurende een langere periode netjes te houden. Maak om de paar maanden een kleine controle om te zien wat je nog nodig hebt van de bestaande accessoires en wat je weg kunt doen.
Tips voor meer orde in de zadelkast
Het zijn vaak de kleine dingen die het leven van ruiters en paardenliefhebbers gemakkelijker maken. Een opgeruimde en goed gesorteerde zadelkast kan een hele opluchting zijn. Met deze verdere nuttige tips kun je je zadelkast sorteren om hem op lange termijn netjes te houden:
- Zadeldekken ophangen met een systeem: Als je ruimte hebt in je zadelkast, kun je je zadeldekken met de bijbehorende oornetjes ophangen aan broekenhangers. Op deze manier kun je ze niet alleen op kleur of collectie sorteren. Het maakt het ook gemakkelijker voor jou om een enkel zadeldek uit te kiezen zonder dat je midden in een stapel moet reiken.
- Hang een vuilniszak op: Voordat je lege verpakkingen, overgebleven medicijnen, kapotte rij-accessoires liefdeloos in de kast gooit, moet je altijd een vuilniszak klaarzetten.
- Stop dozen niet te vol: Als je paardendekens opslaat, stop de dozen dan niet te vol. Anders kan het materiaal niet goed ademen en gaan de dekens muf ruiken. Bovendien sleep je niet de hele inhoud achter je aan als je maar één deken wilt.
- Ruimtebeheer: Om je zadelkast in de stal niet te vol te laten worden, moet je alleen datgene ter plaatse hebben wat je absoluut of regelmatig nodig hebt. Al het andere kan thuis in de kelder worden opgeslagen.
- Rijlaarzen horen in een laarzentas: Je dure rijlaarzen moeten met zorg worden behandeld en opgeborgen. Een laarzentas is de beste manier om ze te beschermen tegen krassen, vuil en vocht. Hetzelfde geldt voor je cap.
- Praktische zadeltrolley: Heb je een lange weg te gaan van de zadelkast naar de verzorgingsplaats of reis je veel op shows en moet je accessoires van A naar B vervoeren? Dan is een zadeltrolley aan te bevelen, waarop je alle noodzakelijke uitrusting, zoals zadel, hoofdstel en verzorgingsset, in één keer kunt vervoeren. Dat scheelt lopen.
Tips om de stal netjes te houden
- Bollenverzamelaars op elke hoek: verzorgingsruimte, smidse, wasplaats, zadelkamer, rijbak. Overal waar vuil zich ophoopt, is een kant-en-klare bollenvanger goud waard. Een vastgeschroefde mestboyhouder wijst een vaste plaats toe aan de bolcollector.
- Bespaar tijd bij het bereiden van voedsel: met kleine, geëtiketteerde blikjes kun je voedsel voor meerdere dagen bereiden en bewaren. Dit bespaart jou en de persoon die voedt kostbare tijd. Belangrijk: houd de conservenblikken zo ver mogelijk verwijderd van licht en warmte, zodat zich in de afgesloten blikken geen condens kan vormen en de levensmiddelen niet bederven.
- Boxborden, waarschuwingsborden, stalborden: Om ervoor te zorgen dat de regels en voorschriften in de stal door alle paardeneigenaren en bezoekers worden nageleefd, zijn educatieve, informatieve en herinneringsborden een goede manier om de orde te handhaven. Bedenk echter dat een woud van borden de neiging heeft het tegenovergestelde effect te hebben en dat ze in de eerste plaats niet gelezen worden.
- Dekenhouders: Hoewel het vanzelfsprekend zou moeten zijn. Maar het gebeurt vaak dat paardendekens achteloos in de hoek worden gegooid. Dit trekt schimmels, bacteriën en muizen aan, die er een nest in hopen te maken. Met voldoende dekenhouders bij de stallen en in de buurt van de zadelkamer, kun je het probleem gemakkelijk oplossen.
- Ruim rondslingerende zwepen op: Vooral in de rijbak doen zwepenhouders er goed aan rondslingerende zwepen uit de weg te ruimen. Zwepen kunnen zo gemakkelijk worden vastgepind en verwijderd, zelfs van de rug van het paard. Een andere mogelijkheid is een opgetrokken pijp of pyloon die als „zweepvaas“ kan dienen.