Het uienprincipe en waarom het zo belangrijk is voor de paardensport
Ruiters brengen veel tijd door op stal. Als je ’s ochtends vroeg op pad gaat voor je paard, kan het behoorlijk fris zijn, vooral in de lente of herfst. Rond het middaguur kan het echter erg warm worden tijdens het stalwerk als de zon schijnt. Weet je ook niet zeker hoe je je het beste kunt kleden voor op stal tijdens de overgangsperiode zonder te bevriezen of overmatig te zweten?
In ons advies laten we je kennismaken met het uienprincipe, dat bijzonder effectief is gebleken voor buitensporten zoals wandelen en bergbeklimmen. Waarom is het uienprincipe ook zo geschikt voor ruiters?
De intensiteit van bewegen kan sterk variëren tijdens je bezoek aan de stal. Je komt aan en begroet eerst je paard met een uitgebreide aaisessie – je beweegt niet veel -, dan is het tijd om je paard te verzorgen en op te zadelen – je lichaam komt in beweging -, uiteindelijk stap je in het zadel en begin je aan de warming-up, een intensieve training en dan rijd je je paard droog – alles van extreem zweterige activiteit tot Cool Down is inbegrepen.
In de herfst en winter zijn er ook koelere temperaturen, waardoor de behoefte aan warmte toeneemt bij lichte tot matige inspanning. Het risico op „Wind-Chill-Effekts“ is groot na een inspannende training. Vooral in de overgangsmaanden kan de temperatuur in de loop van de dag zeer uitgesproken zijn. Terwijl het op een herfstochtend nog erg koud kan zijn met temperaturen rond nul, kan het op zonnige dagen nog steeds boven de 20°C stijgen.
De eenvoudigste oplossing is om verschillende lagen kleding te dragen die je naar behoefte kunt aan- of uittrekken, zodat je optimaal kunt reageren op schommelingen in het weer en het activiteitenniveau. Het samenspel van de verschillende lagen zorgt voor een evenwichtig klimaatbeheer tijdens je verblijf op stal.
De lagen van het uienprincipe
Het uienprincipe is niet zomaar een paar lagen kleding over elkaar aantrekken. Elke laag vervult een andere belangrijke functie – alleen als ze zorgvuldig worden gekozen, kunnen de lagen op elkaar inwerken en hun klimaatregulerende werking ontwikkelen. In het volgende zullen we je kennis laten maken met het klassieke lagen-uienprincipe en je vervolgens een eenvoudig overzicht geven om te downloaden, waarmee je gegarandeerd de juiste paardrijoutfit voor elke weersomstandigheid kunt kiezen. Voor het uienprincipe geldt echter: er is geen universele aanbeveling. Ieders perceptie van warmte en kou is anders, net als de trainingsbelasting en het zweet tijdens sportieve activiteiten.
Vergeet de accessoires niet
Omdat ruiters niet veel opties hebben als het gaat om broeken in het bijzonder, zullen we ons in het volgende beperken tot bovenkleding voor ruiters. Vergeet echter niet dat extra accessoires ook deel uitmaken van je ui-look. Onderhandschoenen, capmutsen etc. zijn geweldig om te dragen onder conventionele rijhandschoenen of een cap en bieden extra bescherming tegen wind, vocht en kou.
Base Layer
De basislaag is de eerste laag kleding die je direct op je lichaam draagt. Hieronder valt voornamelijk ondergoed. Voor het rijden moet je functioneel sportondergoed dragen dat zo naadloos mogelijk is om schuren te voorkomen. Voor vrouwelijke ruiters is een goed passende en ondersteunende sportbeha van belang (in het vorige deel van ons advies lees je waar je op moet letten bij het kopen van een sportbeha). Bij koudere temperaturen is lang ondergoed een goede basislaag voor ruiters die veel buiten zijn.
Dunne en nauwsluitende functionele shirts kunnen ook dienen als een goede basislaag. Om ervoor te zorgen dat de basislaag aan zijn doel voldoet, moet het ondergoed dicht op het lichaam worden gedragen zodat zweet direct kan worden opgenomen en afgevoerd.
Functioneel ondergoed bij Kramer paardensport
Mid Layer
De middelste laag – de Mid Layer genoemd – is verantwoordelijk voor thermische isolatie. Afhankelijk van het weer en de activiteit kan de bovenkleding van een ruiter variëren van een shirt met korte mouwen tot een dik en zeer warm fleecejas. Ongeacht of het buiten warm of koud is, de middelste laag moet tijdens het sporten ademend zijn, zodat transpiratie van het lichaam kan worden afgevoerd! In de zomer is de middenlaag meestal voldoende als laatste laag, terwijl het in de winter, bij koudere temperaturen onder nul, nodig kan zijn om twee lagen als middenlaag te gebruiken, bijvoorbeeld een fleecetrui en een combinatiejas.
Lucht is de beste isolator
Wist je dat de lucht die gevangen zit tussen je lichaam en kleding eigenlijk de reden is waarom je het warm hebt? Kleding fungeert slechts als een barrière zodat er geen uitwisseling plaatsvindt tussen de koude luchtmassa’s in de omgeving en de warme lucht die door lichaamswarmte wordt gecreëerd. Omdat ruw of hoogpolig textiel nog meer lucht kan opslaan, neemt de warmteafgifte evenredig toe. Hoe dichter de stof, hoe minder lucht er door het gaas kan ontsnappen.
Als je het niet koud hebt, verlies je
Het is niet erg om het een beetje koud te hebben voor de training, maar als je het niet koud hebt, krijg je het misschien te warm voor je komende training. Als je het niet graag koud hebt, kun je het beste een andere middenlaag aantrekken die je gemakkelijk kunt uittrekken, zoals een fleecejas met een rits, dat je ook zonder problemen op het paard kunt uittrekken zodra je bent opgewarmd.
Van shirts tot fleecejassen – Mid Layers op hun best
Shell Layer
De buitenste laag is de buitenste schil van het uienprincipe en is – net als de schelp van een mossel – ontworpen om ruiters te beschermen tegen weersinvloeden. In de paardensport zijn het meestal wind, regen, kou en sneeuw die een uitdaging kunnen vormen bij het werken met een paard. Om ervoor te zorgen dat je volledig beschermd bent in koude, winderige en natte omstandigheden, moet de buitenste laag zo water- en winddicht mogelijk zijn, maar ook waterafstotend en winddicht, afhankelijk van de vereisten. Klassieke bovenkleding voor de buitenste laag omvat winddichte en waterafstotende softshelljassen en andere functionele rij-jassen of rijmantels die aan de relevante vereisten voldoen. In de zomer is de buitenste laag vaak alleen nodig bij korte regenbuien, waarbij een eenvoudige regenponcho ook voldoende bescherming biedt tegen het weer. Op koudere dagen zijn rij-jassen en mantels gewatteerd om extra bescherming te bieden tegen extreme kou.
„Shell Layer“ in de zomer
Bescherming tegen het weer in de zomer betekent ook bescherming tegen UV-stralen, vooral in de zomer! Dit is nu eenvoudig te doen met zonnebrandcrème, maar er moet ook worden gezorgd voor fysieke bescherming tegen de zon in de vorm van geschikte rijkleding, bijvoorbeeld door het dragen van een beschermende pet tijdens het werken in de stal of jezelf beschermen tegen de zon met kleding met lange mouwen.
Bescherming tegen het wind & weer – de buitenste laag
Ons eenvoudige overzicht geeft je inspiratie over welke kledingstukken je kunt gebruiken om een perfecte paardrijoutfit te creëren op basis van het uienprincipe.