De uitrusting van een IJslandse paard
IJslandse paarden zijn kleine, maar krachtig gebouwde paarden die bijzondere eisen stellen aan hun uitrusting. Voor hun lichaamsgrootte zijn het relatief brede tot bolle paarden en ze hebben ook een korte rug. Bovendien zijn hun bewegingen anders dan die van niet-gangen paarden. Het zadel, het hoofdstel en de accessoires voor IJslanders lijken in veel opzichten op de Engelse uitrusting. Niettemin hebben zij bepaalde kenmerken en speciale eigenschappen die wij jou in deze gids willen voorstellen.
Het IJslandse zadel
Het IJslandse zadel wordt ook wel tölt zadel of gangenzadel genoemd, omdat het is ontworpen voor de speciale bewegingspatronen van vier- en vijfgangen paarden. De twee gangen vereisen een immense schoudervrijheid, de voorhandbewegingen vereisen veel ruimte naar boven en naar voren. Om de rotatie van de schoudergewrichten niet te belemmeren, ligt het zadel van een gangenpaard relatief ver naar achteren. De verschuiving van het zwaartepunt geeft de voorhand voldoende bewegingsruimte. Bovendien moet de ruiter comfortabel en stevig kunnen zitten en in evenwicht zijn.
Een gangenpaardzadel heeft dus een vlakke zit, waardoor de ruiter zeer dicht op het paard zit en het zwaartepunt naar achteren verschuift. De stijgbeugelophangingen zijn verder naar achteren geplaatst dan bij een Engels zadel. Dit betekent dat de benen van de ruiter zich bijna in het midden van het lichaam van het paard bevinden en er tegelijkertijd van weg staan. Om ervoor te zorgen dat de ruiter een veilige zit heeft tijdens de hoge snelheden van tölt en pas, worden de stijgbeugels altijd lang gedragen. De zadelklep is langwerpig, zoals bij een dressuurzadel.
Het IJslandse zadel moet niet alleen rekening houden met de breedte van het paard, maar ook met de kortheid van de rug. De zadelpanelen mogen niet op de lenden rusten en de bewegingsvrijheid van de achterhand van het paard beperken. Daarom zijn gangenpaardzadels kortgeknipt.
De zadelboom is gemaakt van hout, aluminium, glasvezel of staal. Voor het zadeloppervlak kan worden gekozen tussen synthetisch, kunstleer of glad leer.
De kussens van het zadel zijn soepeler en zachter dan bij de Engelse modellen en zijn gevuld met synthetische wol of dempend schuim.
Belangrijke accessoires voor IJslandse zadels
De zadeldekjes zijn op maat gesneden voor het gangenpaardzadel. Ze zijn ook aangepast aan de korte IJslandse paardenrug. Bovendien kan een antislip onderlegger onder het zadel worden geplaatst om extra steun te bieden.
Onze tip: Het Fengur IJsland zadeldek Héla is voorzien van een opgenaaide rubbermat. Het sponsrubber voorkomt dat het zadel wegglijdt en geeft bijzonder goede grip tijdens tölt en telgang.
Afhankelijk van het IJslandse paard en het zadel, kunnen verschillende singels worden gebruikt. Voor IJslandse paarden zijn anatomisch gevormde singels geschikt, vooral voor paarden met een buikje. Ze zijn aan beide zijden naar het midden toe iets ingekort om het paard voldoende elleboogruimte te geven. Voor IJslandse paarden worden vaak korte singels gebruikt, omdat de singelriemen van de meeste gangenpaardzadels lang zijn. Er zijn echter ook modellen waarbij een lange singel moet worden gebruikt. Of een lange of een korte singel nodig is, verschilt van fabrikant tot fabrikant.
Veiligheids stijgbeugels worden gebruikt voor IJslands rijden. Ze zijn ontworpen voor de speciale gangen van het IJslandse paard en de daaruit voortvloeiende verschillende zitposities van de ruiter. Ze worden vaak „IJslandse stijgbeugels“ genoemd. De gebogen vorm maakt het voor de ruiter gemakkelijker om uit de stijgbeugel te glijden als hij van het paard zou vallen. Bovendien is de ophanging van de stijgbeugel dwars, waardoor de stijgbeugel evenwijdig aan het paard hangt en de ruiter de stijgbeugel gemakkelijker weer kan oppakken nadat hij hem verloren heeft.
Stijgbeugelhouders maken het mogelijk de stijgbeugels gemakkelijk aan de ringen van het zadel te bevestigen wanneer ze niet worden gebruikt.
Aan de zadelringen kan ook een zadeltas worden bevestigd. Deze zijn ideaal voor trektochten op de IJslander.
SPECIALE ZADELACCESSOIRES VOOR IJSLANDERS
Betoverende snaffles voor IJslandse paarden
Het IJslandse hoofdstel verschilt nauwelijks van de Engelse versie. Toch is een juiste uitrusting voor de behoeften van een gangenpaard meer dan nuttig. De hoofden van IJslandse paarden zijn, hoewel klein, relatief breder gebouwd dan de hoofden van andere kleine paarden- of ponyrassen. Daarom is het zinvol hoofdstellen te gebruiken die speciaal voor dit ras zijn ontworpen.
Hoofdstellen voor IJslandse paarden worden onderverdeeld in Hannoveraanse of gecombineerde rijhalsters of eenvoudige hoofdstukken. Om de liefde voor IJsland en de IJslandse levenshouding mee te nemen op de rit, zijn fantasierijk versierde frontriemen erg populair onder IJslandse ruiters. De verschillende vormen weerspiegelen de sagen en mythen van het Noordse eiland en ronden de uitrusting van het IJslandse paard visueel af.
Onze tip: De betoverende Fengur frontriemen hebben mooie logo-drukknopen aan de zijkant, waarmee de band snel en gemakkelijk aan de frontriem kan worden bevestigd.
Om de teugels gemakkelijk te kunnen vast- en losmaken, hebben ze vaak karabijnhaken. Dit maakt het gemakkelijk om de teugels aan de bitringen te bevestigen en vast te klemmen. Deze zijn ideaal voor buitenritten om het paard te laten grazen of ergens aan vast te binden. De karabijnhaken kunnen gemakkelijk van de bitringen worden verwijderd en aan de neusriem worden vastgeklikt. Als de IJslander echter klassiek wordt getraind en een fijne, rustige teugelverbinding tussen de hand van de ruiter en de mond van het paard noodzakelijk is, is de klassieke sluiting meer aan te bevelen.
Gewichtsringen, hoefbalbeschermers en kootbeschermers – trainingsaccessoires voor de IJslander
Met de vele gangen die een IJslander beschikt, kan het snel tot een „gangen salade“ komen. Dit betekent dat de individuele gangen en variaties door elkaar lopen en niet meer duidelijk van elkaar kunnen worden gescheiden. De tölt kan minder tölt-componenten hebben, vooral in een langzamer tempo, en in plaats daarvan heel telgangig worden.
Uit studies is gebleken dat het ritme vaak te lijden heeft onder het feit dat het paard een hoge beenactie vertoont, maar dat de hoeven zelf maar heel kort op de grond blijven. Dit maakt de langzame tölt meer vatbaar voor telgang. Gewichten aan de hoeven hebben tot gevolg dat de benen verder gestrekt worden en de stappen dus langer worden en langer de grond raken. Zodra de hoef is neergezet, blijft hij langer op de grond voordat hij weer wordt opgetild. De slag in de gang verbetert, de bewegingen worden minder telgangig.
Om een duidelijke slag te bereiken, gebruiken veel IJslandse ruiters gewichtringen of hoefbalbeschermers. De gewichtsringen zijn rond de vetlok vastgemaakt, terwijl de hoefbalbeschermers de bal omsluiten en beschermen tegen verwondingen veroorzaakt door een hoefbalbetrapping.
Gewichtsringen en hoefbalbeschermers zijn verkrijgbaar van 110 tot 280 gram. Op wedstrijden is echter een maximum van 250 gram per hoef toegestaan. Dit voorschrift is vastgesteld door het IPO, het IJslandse reglement inzake paardenkeuringen voor sportevenementen, en door de FEIF, de International Federation of Icelandic Horse Associations.
Onder de loodringen kunnen kootbeschermers worden vastgebonden om te voorkomen dat ze gaan schuren.