De uitrusting van een westernpaard

Of het nu Quarter Horse, Appaloosa, Paint Horse of de ‚Alpen-Quarter‘ is – zo worden Haflingers die door westernruiters bereden soms genoemd- het is vooral de uitrusting die het uiterlijk van een westernpaard bepaalt. Net als bij de Engelse manier van rijden, behoren zadel en hoofdstel tot de basisuitrusting van een westernpaard. De westernuitrusting verschilt aanzienlijk van de uitrusting van de Engelse rijstijl. De cowboys waren aangewezen op praktisch en comfortabel materiaal, het uiterlijk was van ondergeschikt belang. Tot op de dag van vandaag hebben westernzadels, westernhoofdstellen en andere westernaccessoires daarom een rustieke stijl. Deze stijl herrinnert aan „the Mid- West“.

Gezadeld western paard

De standaarduitrusting van een westernpaard bestaat uit:

Westernzadel

Westernzadels

Het huidige westernzadel is nog steeds sterk geïnspireerd door de traditionele zadels van de cowboys. Deze oorspronkelijke gebruikers waren zeer afhankelijk van hun duurzame en praktische uitrusting waarin zij hun werk zo comfortabel mogelijk konden uitvoeren. De royale zit, de stevige stijgbeugels, die meestal van leer zijn, en de hoorn, die vroeger diende als lasso-steun, hebben vaste voet gekregen in de westernzadels. In tegenstelling tot Engelse zadels, kunnen westernzadels niet aan het paard worden aangepast door middel van opvulling. Het zadel moet dus optimaal op de rug van het paard liggen. Een dik westernpad wordt gebruikt als vulling onder het zadel.

Aangezien een westernzadel precies moet passen, raden wij u aan advies in te winnen bij een zadelmaker die gespecialiseerd is in deze zadels. Pasvormproblemen kunnen slechts minimaal worden gecompenseerd met behulp van een westernkussen.

In onze gids vind je niet alleen gedetailleerde informatie over de uitrusting van de westernpaard:

Westernsingels

Net als bij de keuze van het zadel, moeten de pasvorm en de lengte van de westernsingel optimaal op het paard zijn afgestemd. Om druk- en schaafplekken of spieraandoeningen te voorkomen, dient men bij de singellengte er op te letten dat de gespen niet te hoog of te ver naar beneden zitten. De tuigring, die op circa 15 cm. van de singelgesp moet zijn, dient als geleider. Aangezien de lichaamsbouw van paard tot paard verschilt, moet ook rekening worden gehouden met de vorm van de singel van het westernzadel. Afhankelijk van de positie van de singel en de vorm van de ribbenkast, kunnen anatomische, asymmetrische of maanvormige westernsingels een betere pasvorm hebben dan de klassieke recht gesneden western singels. Tevens is het materiaal bepalend voor het draagcomfort.

Westernsingel

Zachte lamsvacht-, chloropreenrubberen- of vilten-singels voorkomen schuren. Allen vergen regelmatig onderhoud. Westernsingels van leer zijn duurzaam eenvoudig te onderhouden. Deze dienen optimaal te passen om schuren te voorkomen. Ademende westernsingels, die de druk goed verdelen en ademend zijn, zijn deze steeds meer in trek. Opdat de gespen van de singel niet op het paard liggen, zijn er speciale hoezen verkrijgbaar die de gesp omsluiten.

Westernpad

Westernpads

Door het gebrek aan vulling van een westernzadel zijn westernpads meestal dik gevoerd om de rug van het paard te ontlasten. Naast een optimale drukverdeling dienen westernpads ook ter bescherming van het zadel, aangezien met name zweet het materiaal blijvend kan beschadigen. Het materiaal moet zo drukontlastend en schokabsorberend mogelijk zijn. Kussens van lamsvacht of geweven bont zijn bijzonder populair. Vilt en chloropreenrubber hebben ook ideale dempende eigenschappen. Om een moeilijke zadelpositie te compenseren, zijn correctiekussentjes verkrijgbaar, die met behulp van inzetstukken individueel kunnen worden aangepast. Een onderlegger voor de dagelijkse training dient een dikte van 2 a 3 cm te hebben. Tijdens wedstrijden worden hiervoor dekens gebruikt. Deze dekens worden onder het zadel gelegd in combinatie met een dunnere onderlegger (1/2 tot 3/4 inch) of met een padliner. De afmetingen van een liner of deken dienen ieder geval zo worden gekozen dat deze ten minste 5 centimeter onder het zadel uitsteekt.

Westernhoofdstellen

Westernhoofdstellen zijn verkrijgbaar in talrijke varianten. Van het klassieke hoofdstel met een rechte frontriem of V-vormig tot de geknoopte modellen, er is voor ieder wat wils. Een specialiteit zijn de een- en tweeoorshoofdstellen, zonder frontriem en zonder keelriem hebben deze een pure uitstraling. Bovendien mogen one-ear- en two-ear hoofdstellen op wedstrijden alleen met een bit worden bereden. Westernhoofdstellen hebben geen neusriem. Een zogenaamde „mouthcloser“ wordt gewoonlijk alleen gebruikt bij de africhting van jonge paarden of voor correctieritten. Als u bitloos wilt rijden, kunt u terugvallen op de zogenaamde sidepull hoofdstel, deze werkt via de neusriem die een zijdelingse trek mogelijk maakt. Bij het gebruik van een sidepull dient men altijd rekening houden met de dikte van de neusriem. Hoe dunner de neusriem, hoe beter het effect. Een brede neusriem verdeelt de druk meestal beter.

Westernhoofdstellen

Westernteugels worden aan het hoofdstel toegevoegd. De meest voorkomende variatie bij het westernrijden zijn de Split Reins. De gesloten Trail Reins worden vaak gebruikt voor trektochten, omdat ze niet zo gemakkelijk uit de hand glijden. Een bijzonderheid zijn de Romal Reins, die van een extra teugel zijn voorzien om enkelhandig te rijden.

Wil je meer informatie over western hoofdstellen? 

Paard met western hoofdstel
In onze gids over western hoofdstellen leer je over de verschillende western hoofdstellen en de verzorging ervan. In een deel over bitloos rijden leer je ook hoe je een bosal correct vastmaakt.
Westernbit

Westernbit

Om rekening te kunnen houden met de individuele omstandigheden van elk paard, bestaan er ook bij het westernrijden talrijke soorten bitten. Deze passen bij het opleidingsniveau van paard en ruiter. en bij de toestand van de mond, plus de voorkeuren van het paard. Snaffle bitten zijn enkelvoudige of, wat zeldzamer is, dubbele bitten die ook in een soortgelijke vorm in de Engelse ruitersport worden gebruikt. Hiertoe behaart ook het Billy Allen Bit, dat is uitgerust met een beweegbare rol in het midden om het kauwen te stimuleren en het zogenaamde notenkraker-effect te voorkomen. De Bits met Shanks zijn bits met beugels. Het effect van deze bits hangt sterk af van de lengte en ook van de vorm van de beugels. Bitten met Shanks zijn verkrijgbaar met verschillende mondstukken – met Snaffle, als Billy Allen bit of ook als Ported bit met gebogen stang.

Net als bij andere bitten mag het mondstuk niet meer dan een halve centimeter aan de zijkanten uitsteken, anders is er te veel speling waardoor het bit ongemakkelijk in de mond kan gaan liggen.

Wil je meer informatie over westernbitten? 

Snaffle Bit
In onze gids voor westernbitten laten we de verschillende soorten Snaffle Bits en Bits with Shanks zien. We bespreken ook het belang van kinriemen en kinkettingen in verband met westernbitten.

Overige accessoires

Om aan de individuele eisen van een westernpaard te voldoen, zijn er nog meer optionele accessoires. Speciale westernboots beschermen de benen van het paard tijdens de typische western manoeuvres, zoals spins of sliding stops. Westernhalsters en westernpaardendekens zijn niet alleen visueel aangepast aan de voorkeuren van westernruiters, deze passen middels hun snit bij paarden die doorgaans bij het westernrijden gebruikt worden. Bij de keuze van uw uitrusting dient u altijd rekening houden met de behoeften van uw paard. Ook de trainingsroutines dienen meegewogen te worden net zoals op welk niveau het westernrijden boefend wordt: recreatief of wedstrijd.