Waarom is bescherming tegen vliegen zo belangrijk voor het paard?
Mensen hebben de mogelijkheid om met hun banden te wapperen. Paarden hebben andere mechanismen om zich tegen insecten te beschermen.
- Lange haren: manen, staart en kuif fungeren als een natuurlijk vliegengordijn en beschermen nek, hoofd en achterbenen tegen dazen, kriebelmuggen etc.
- Spieren en beweging: Iedereen kent de typische spiertrekking wanneer een vlieg op het paard wil landen. En ook het zwiepen met de staart, trappelen met de hoeven en het schudden van het hoofd. Dat is in de zomer vaak vaak te zien.
- Rollen in het zand of de modder: het instinctief rollen in het zand of de modder creëert een extra beschermlaag zodat insecten niet rechtstreeks op de huid van het paard kunnen kamen.
Afgezien van deze natuurlijke en instinctieve beschermingsmaatregelen, zijn paarden hulpeloos tegen insecten. Afhankelijk van het ras en de wijze waarop het paard wordt gehouden, kan het zijn dat de natuurlijke beschermingsmechanismen van het paard niet voldoende kunnen worden ingezet. Zo Bijvoorbeeld wanneer de manen van een paard om optische redenen of om de verzorging te vereenvoudigen, geknipt zijn. Bijvoorbeeld bij Fjordenpaarden. De voortdurende spiertrekkingen en de drang om het ongedierte weg te jagen door met het hoofd te schudden of met de hoeven te trappelen, kan tot fysieke stress van het paard leiden. In plaats van ontspannen uit de wei te komen, zijn sommige paarden in de zomer, prikkelbaar en uitgeput van de inspanning na een weidegang.
Hoe kan ik mijn paard helpen tijdens het vliegenseizoen?
- Weidegang: helaas is er in de zomer nauwelijks een moment van de dag waarop insecten niet actief zijn. Muggen en andere bijtende insecten zijn meestal in de avondschemering actief, terwijl dazen vooral ’s middags graag rondzoemen. Welk soort insect vooral op de weide voorkomt, hangt af van de ligging van de paddock (bosrand, stilstaand water in de buurt, ? ). Gewoonlijk zijn de (zeer) vroege ochtenduren en de nacht het beste om ontspannen te grazen. Plan wat tijd in na de wandeling in de paddock om het paard grondig te controleren op teken. Ze kunnen gevaarlijke ziekten overbrengen, zoals de ziekte van Lyme of FSME. Als je een teek hebt ontdekt, leggen wij uit hoe deze veilig kunnen verwijdert worden in: advies en informatie over vliegen bescherming voor de ruiter.
- Hygienische maatregelen: de meeste insecten worden aangetrokken door zweetgeur. Op bijzonder warme dagen is het raadzaam het paard af te spoelen voordat het de wei in gaat. Ook op stal is het raadzaam potentiele broedplaatsen van de bloedzuigers te vermijden. Vliegen leggen hun eieren bij voorkeur in mesthopen, terwijl muggen zich voortplanten in stilstaand water. Het is daarom raadzaam om routineus, dagelijks uit te mesten in de stal en in de paddock en regentonnen af te dekken. Meer tips bij: advies en informatie over bescherming tegen vliegen op stal.
- Voeding: de lichaamsgeur van de paarden kan zodanig worden beïnvloed dat insecten zich liever op afstand houden door het gericht toedienen van aanvullende voeding zoals bijvoorbeeld knoflook. Bovendien kunnen additieven worden toegevoegd die een positief effect hebben op de huid. Vooral oliën met onverzadigde vetzuren zoals lijnzaad- of hennepolie en speciale eczeemoliën behalen goede resultaten. Hierover meer bij: advies en informatie over bescherming tegen vliegen voor paarden.
- Textiele bescherming: bijzonder raadzaam tijdens het vliegenseizoen, is het aanbrengen van een textiele bescherming op het paard. Je kan meer te weten komen over vliegendekens en eczeemdekens bij: advies en informatie over bescherming tegen vliegen voor paarden.
- Vliegenwerende middelen: er zijn veel produkten op de markt die insecten afweren in de vorm van sprays of gels. Het is raadzaam op de samenstelling en de ingrediënten te letten. Er zijn natuurlijke werkzame stoffen, maar ook sprays op chemische basis, die vaak een sterker effect hebben. Meer informatie hierover, bij: advies en informatie over bescherming tegen vliegen voor paarden.