Hoe moet ik mijn paard wassen?
Warme zomerdagen zijn voorbestemd voor een verfrissende paardendouche – maar een natte wasbeurt kan ook in andere gevallen nodig zijn, bijvoorbeeld voor een toernooi om de vierbener te laten glimmen, of voor eczeempaarden met huid- of vachtproblemen, die geholpen kunnen worden met speciale eczeemshampoos.
Wat is er nodig om mijn paard goed te wassen?
De huid vormt de natuurlijke beschermende barrière van het paard. Als grootste orgaan wordt het dagelijks geconfronteerd met vele toxines en verontreinigende stoffen waartegen het paard zou moeten beschermen. Dit, samen met zweet na het training, maakt het de perfecte plaats voor bacteriën en schimmels. De huid heeft dus heel wat te doen om het paard gezond te houden.
Je kunt de gezondheid van de huid van je paard ondersteunen door hem te verwennen met een paardendouche wanneer dat nodig is. Leer meer in onze gids over huidverzorging van het paard. In deze gids laten we je zien wat je nodig hebt voor wassen van paarden.
Benodigdheden om paarden te wassen:
1. Passende shampoo
- voor gevoelige paarden zo pH-neutraal mogelijk en zonder kunstmatige geurstoffen
- voor schimmel en om hardnekkige vlekken te verwijderen: speciale schimmelshampoo
- voor eczeem paarden: verzachtende en reinigende eczeem shampoo
2. Schoonmaakaccessoires
- Sponzen
- Washandschoen
- Shampoo applicator
- Sponsborstel
- Hoevenborstel
3. Drogen
- Zweetmes
- Handdoeken, microvezeldoeken
- Zweetdeken
Paardenshampoo – minder is meer
In principe is er niets op tegen om het paard in de zomer zo vaak mogelijk een aangename cooling down te geven. Paardenshampoo moet echter altijd met mate en zo zelden mogelijk worden gebruikt, omdat het de natuurlijke beschermlaag van de huid aantast die het paard beschermt tegen nattigheid en kou. Voor wasbeurt tussendoor is afspoelen met water voldoende, maar als je hardnekkige mestvlekken en diepgeworteld vuil uit de vacht wilt verwijderen, kun je een speciale paardenshampoo gebruiken, die moet zijn voorzien van ontvettende bestanddelen en een neutrale pH-waarde.
GESELECTEERDE Paardenverzorging producten
Hoe kan ik mijn paard goed wassen? De juiste volgorde
Het cardiovasculaire systeem van het paard reageert gevoelig op koud water, dus je moet het paard langzaam aan het water laten wennen om problemen met de bloedsomloop te voorkomen. De waterstraal mag niet te hard worden ingesteld.
Eerst besproei je de hoeven, waarbij modder en vuil verwijderd kunnen worden met een hoefborstel. Bovendien is het vocht goed voor droge hoefhoorn in de zomer en houdt het de hoeven mooi en elastisch.
Begin bij de hoeven, werk langzaam van de achterhand over de voorhand naar de hals. Wees voorzichtig met de rug en de gevoelige nierstreek: het is het beste om hier een spons te gebruiken, aangezien rechtstreeks sproeien met de waterslang in dit gebied zeer onaangenaam kan zijn voor het paard en tot spanning kan leiden. Het is raadzaam om het hoofd met een aparte spons schoon te maken en niet rechtstreeks met de slang te bespuiten. Zorg er ook voor dat er geen water in de gevoelige oren komt, anders kan het evenwichtsgevoel van het paard verstoord worden.
Daarna kan, indien nodig, de vacht worden ingezeept met behulp van een spons en paardenshampoo. Zorg ervoor dat je na het opschuimen alle shampooresten grondig uitwast, want opgedroogde shampoo kan tot onaangename jeuk leiden.
Lang haar wassen
Om de manen te wassen, plaats je eerst de kuif achter de oren gelegd om hem te bevochtigen, zodat er geen water in de gevoelige oren van het paard kan komen. Schuim vervolgens een beetje paardenshampoo op tussen de handpalmen en verdeel het schuim in de manen, helemaal tot aan de basis van de manen. Spoel de manen vervolgens grondig af met water.
Sommige paarden willen niet graag hun staart gewassen hebben. Hier kun je jezelf helpen met een emmer door de staart eerst in water te drenken en er vervolgens een beetje shampoo in te doen. Nogmaals, alle shampoo moet eruit gewassen worden. Als je een emmer gebruikt, zul je het water vaker moeten verversen. Schud na het wassen het overtollige water uit de staart en sorteer de staart. Het lange haar wordt in strengen verdeeld en de een na de ander ontward. Een staartspray vereenvoudigd het uitkammen.
Hoe droog ik mijn paard?
Onmiddellijk na de douche moet het paard het overtollig water uit de vacht worden verwijderd met een zweetmes, anders koelt het paard door de verdampingskou te veel af. Een zweetmes mag echter alleen worden gebruikt op goed gespierde lichaamsdelen. Voor gevoelige zones zijn zachte handdoeken – bij voorkeur van microvezel – geschikt om het overtollige vocht uit de vacht te absorberen.
De meest geschikte manier om het paard na het wassen te laten drogen is door het in het zand te rollen. Aangezien dit niet altijd mogelijk is (bijvoorbeeld voor een wedsrtijd/ optreden), is het raadzaam in dit geval een zweetdeken om te doen.
GESELECTEERDE PAARDENVERZORGING PRODUCTEN
Let op bij wassen van paarden
De juiste temperatuur
Om te voorkomen dat het paard het koud krijgt, moet het op de dag van het douchen ten minste 20°C warm zijn. Maar ook de temperatuur van het water speelt een belangrijke rol: het mag niet te warm en niet te koud zijn. Als het voor ons mensen aangenaam is, kunnen we aannemen dat het ook voor het paard goed voelt.
Let op: een denkfout is dat een ijskoude douche bijzonder goed is voor paarden bij warme temperaturen. Dit kan echter fatale gevolgen hebben, omdat problemen met de bloedsomloop of spierspanning kunnen optreden.
Niet direct na het eten en trainen
Douchen direct na het voeren dient te worden vermeden, aangezien de bloedsomloop van het paard dan dubbel wordt belast door de vertering van het voer én de afkoeling. Bij gevoelige paarden kan dit zelfs leiden tot een onevenwichtige bloedsomloop. Het is daarom raadzaam: na het eten een half uur te wachten alvorens het paard te wassen. Na een training geldt hetzelfde: niet direct na het trainen douchen. Het paard eerst in alle rust af te koelen daarna douchen.