Wat is grondwerk?
Voor velen is grondwerk een essentieel onderdeel van het trainingsplan met het paard. Enerzijds kan grondwerk bewust worden beoefend als een training in de rijbak, maar in principe kan de hele omgang met het paard vanaf de grond worden omschreven als grondwerk. Dit omvat ook de dagelijkse routines in de stal – het paard uit de wei halen, het paard leiden of bij de hoefsmid staan.
De basis gedragsregels, die met zorg worden getraind voor een vlotte omgang tussen mens en paard, zijn de eerste stappen bij het grondwerk.
Waarom dienen deze basics te worden herhaald en waarom is het zo belangrijk om grondwerk op te nemen in de standaard training met je paard?
- Vertrouwensvolle opbouw van de ruiter-paard relatie
- Fijne aanvaarding van de hulpmiddelen
- Voor jonge paarden: voorbereiding voor het inrijden
- Gymnastieke training
- Spierontwikkeling en ontspanning zonder extra gewicht van de ruiter
- Vergroten van de leergierigheid door motivatie
- Nieuwe oefeningen leren zonder extra gewicht van de ruiter
- Afwisseling in het trainingsplan
- Vermindering van angsten van paard en ruiter
- Vermindering van blessure-risico’s
Grondwerk staat voor communicatie op ooghoogte. Zowel paard als ruiter profiteren van de verandering van perspectief – werken vanaf de grond bevordert het wederzijds vertrouwen en dwingt wederzijds respect af. Zodra zowel paard als ruiter actief elkaars handelingen en gedrag volgen, wordt de lichaamstaal van elkaar overgenomen. Deze basisvoorwaarden voor een gezonde relatie tussen paard en ruiter vormen de basis voor een gemotiveerde medewerking van het paard. tevens leidt dit tot de acceptatie van en de reactie op de aanwijzingen – zowel vanaf de grond als vanuit het zadel.
Naast de emotionele aspecten, is grondwerk een aangename afwisseling bij de training. Het paard kan getraind worden zonder extra gewicht. De musculatuur wordt losgemaakt en kan doelgericht worden opgebouwd. Bovendien vinden paarden het vaak eenvoudiger om nieuwe oefeningen vanaf de grond te leren. Het meedragen van de ruiter, het in evenwicht brengen van zijn bewegingen vanuit het zadel en het tegelijkertijd rijden van een onbekende les zijn een grote uitdaging – vooral voor paarden die nog aan het begin van hun opleiding staan.
De eventuele angsten van de ruiter en of paard kunnen gereduceerd worden door consequente gelatenheids-training. Met gerichte schrik-training is het mogelijk de zenuwen van de paarden te trainen en het natuurlijke vluchtinstinct in onbekende situaties met veel prikkels te verminderen. Een positief bijverschijnsel: met behulp van een regelmatige gelatenheids-training kunnen ook ongelukken worden vermeden die vaak gebeuren doordat het paard bang wordt gemaakt.