Borsttuig & martingaal
- Veelgestelde vragen
- Waar wordt de voortuig voor gebruik?
- Wat is het verschil tussen een voortuig en een martingal?
- Welke voortuig is geschikt voor een westernzadel?
- Welke voortuig is beter - 3 punt of 5 punt?
- Hoe wordt het voortuig vastgegespt aan het zadel?
- Welk voortuig komt zonder borstplaat?
Waar wordt de voortuig voor gebruik?
Martingalen en voortuigen worden hoofdzakelijk gebruikt als hulpteugels bij het buitenrijden, springen, eventing, stangenwerk en westernrijden. Het eigenlijke doel van een voortuig is om te voorkomen dat het zadel achterop glijdt. Vooral bij jonge paarden worden vaak voortuigen gebruikt omdat de rugspieren zich nog moeten ontwikkelen en het zadel met een voortuig kan worden vastgezet.
Een martingaal wordt gebruikt wanneer het paard of de pony zich onttrekt aan de hulpen van de ruiter. Wanneer de martingaal op de juiste wijze is vastgegespt, heeft hij geen effect op de houding van het paard, tenzij het paard zijn hoofd boven de normale hoofdpositie tilt. Een martingaal beperkt de opwaartse beweging en voorkomt dat het paard aan de teugel ontsnapt door zijn hoofd op te tillen, plotseling zijn hoofd omhoog te slaan of zijn hoofd te stoten.
Wat is het verschil tussen een voortuig en een martingal?
Een martingaal is een paardvriendelijke hulpteugel die het paard in opwaartse richting beperkt als het zijn hoofd voorbij een natuurlijke hoofdpositie tilt. Gewoonlijk is een martingaal gemaakt van leer en bestaat hij uit een martingaalvork, een halsband en een riem om hem aan de zadelsingel te bevestigen. De teugels worden door de martingaalringen gehaald. Om te voorkomen dat de ringen met de teugelgespen aan het bit blijven haken, zijn martingaalstoppers nodig, die je kunt vinden bij onze trens accessoires. Een voortuig bestaat uit een afneembare martingaalvork, twee borstriemen of een borstplaat en een riem die aan de zadelsingel wordt bevestigd. Het heeft geen invloed op de positie van het hoofd van het paard, maar voorkomt alleen dat het zadel naar achteren schuift.
In de Kramer onlineshop vind je martingalen en voortuigen van hoogwaardig leer in zwart en bruin. Ze zijn verstelbaar en verkrijgbaar in de maten pony, klein paard en warmbloed. Voor in het donker kun je jezelf uitrusten met reflecterende voortuigen.
Om je leren martingaal of voortuig op lange termijn te reinigen en te onderhouden, hebben wij tal van lederverzorgingsproducten in ons assortiment.
Welke voortuig is geschikt voor een westernzadel?
Ook bij het westernrijden vervullen voortuigen dezelfde functie als bij het Engels rijden, namelijk voorkomen dat het zadel wegglijdt. In sommige westerndisciplines kan een voortuig zinvol zijn, waar het paard veel wendingen maakt en abrupt stopt.
Omdat het uiterlijk ook een belangrijk criterium is bij de aanschaf, zijn onze voortuigen voor westernzadels rijkelijk versierd. Je vindt bijpassende westernkopstukken en westernteugels in onze onlineshop, zodat het totaalplaatje harmonieus is.
Welke voortuig is beter - 3 punt of 5 punt?
Er zijn twee verschillende soorten voortuigen, 3-punts en 5-punts. Het 3-punts voortuig wordt aan beide zijden van het zadel aan de schoft en aan de singel vastgegespt, terwijl het 5-punts borsttuig bovendien aan de singelriemen wordt vastgemaakt. Bij een 5-punts borstschild zijn er drukpunten op de borst, die vaak met lamswol zijn opgevuld.
Je moet met je zadelmaker overleggen welk voortuig het meest geschikt is voor je paard. Elk paard is anders en de keuze van de uitrusting moet net zo individueel zijn. 5 punts voortuigen hebben twee riemen meer om vast te gespen, daarom geven veel ruiters de voorkeur aan de 3 punts borstplaten. De beslissing welke borstplaat te kopen, hangt dus uiteindelijk af van de smaak van de ruiter.
Hoe wordt het voortuig vastgegespt aan het zadel?
De manier waarop de voortuig wordt vastgegespt hangt af van het type. Een voortuig met geïntegreerde martingaalvork wordt op de volgende manier aan het zadel vastgegespt:
- Bevestig het voortuig aan de ringen van de pommel met karabijnhaken of lederen gespen.
- Haal de singel door de lussen van het voortuig, sluit dan de singel.
- of sluit de singel en bevestig het voortuig met haken.
- Trek de teugels door de martingaalringen net voordat je ze monteert.
Als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kun je de riem tussen de voorpoten opvullen met bont, bijvoorbeeld met een lamswollen beschermer voor neusriem. Dit beschermt het paard enerzijds tegen schuren en anderzijds tegen vastraken in het borsttuig.
De lengte van de martingaal is correct als de ringen tot aan de beenkappen reiken wanneer het paard in een normale hoofdpositie staat. Dit zorgt ervoor dat de martingaalvork verslapt tijdens het rijden, zolang het paard zich niet opricht.
Welk voortuig komt zonder borstplaat?
Een klassieke ring martingaal wordt over het algemeen geleverd zonder borstplaat, omdat het zich concentreert op de bewegingen van het hoofd.
Voortuigen kunnen uit twee riemen of uit één borstplaat bestaan. In onze onlineshop kun je voortuigen kopen met of zonder borstplaat. De borstplaten zijn anatomisch gesneden en smal, zodat de schouderbeweging van het paard niet wordt belemmerd.
Als het zadel sterk naar achteren schuift, kan een voortuig met een brede borstplaat zeer nuttig zijn. In dit geval moet je echter eerst een zadelpasser naar het zadel laten kijken. Een zadel dat zo ver naar achteren schuift dat een breed borstschild nodig is, moet dringend worden aangepast.